Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
12.12.2017 02:53

Sociálny taxík v Hlohovci už vozí prvých klientov


Hlohovecký sociálny taxík.


Ulicami Hlohovca sa od 11. decembra začal pohybovať prvý elektromobil v službách mesta. Prvú jazdu absolvoval pán Emil, ktorý smeroval k lekárovi na polikliniku. Na prvú cestu ho prišiel odprevadiť aj primátor mesta Hlohovec Miroslav Kollár.


Sociálny taxík sa stal súčasťou vozového parku za účelom poskytovania novej prepravnej služby, ktorej zavedenie do portfólia služieb mesta je jedným zo základných krokov k plneniu cieľov komunitného plánovania, do ktorého sa Hlohovec v roku 2017 pustil.

Prepravnú službu aktuálne schválené VZN č. 199/2017 o poskytovaní prepravnej služby na území mesta Hlohovec definuje ako sociálnu službu poskytovanú osobám s ťažkým zdravotným postihnutím, ktoré sú odkázané na individuálnu prepravu, tiež ju možno poskytovať fyzickým osobám s nepriaznivým zdravotným stavom ovplyvňujúcim ich mobilitu a orientáciu. Táto služba má riešiť spoločenskú potrebu zaradenia týchto občanov do bežného života.

Prepravná služba je zabezpečená prostredníctvom mestského úradu Odborom spoločenských služieb. Poskytuje sa na území mesta v pracovných dňoch, v čase od 6:30 do 14:30. Služba sa dá objednať telefonicky, prostredníctvom SMS alebo osobne, najneskôr deň vopred u povereného zamestnanca mesta, ideálne v čase od 13:00 do 14:30. Žiadateľ musí uviesť kto, kam a za akým účelom sa potrebuje sociálnym taxíkom dostať. Pri objednávaní je dôležité myslieť na časovú rezervu a nahlásiť taký čas pristavenia auta, aby klient stihol prísť na miesto určenia. Nárok na jazdu sociálnym taxíkom je nutné preukázať. Kvôli efektivite môže byť prepravovaných viacero osôb naraz. Aj zrušenie objednávky je potrebné nahlásiť v dostatočnom predstihu. Ak bude auto voľné, odvezie vás kam bude treba, aj bez objednania.

Základné pravidlo na prepravu sociálnym taxíkom je trvalý alebo prechodný pobyt prepravovanej osoby v meste Hlohovec. Služba je určená osobám s ťažkým zdravotným postihnutím odkázaným na individuálnu prepravu a osobám s nepriaznivým zdravotným stavom s obmedzenou schopnosťou pohybu a obmedzenou schopnosťou orientácie, pričom odkázanosť musia preukázať. Tieto osoby sociálny taxík odvezie kamkoľvek v rámci mesta. Predtým je však potrebné, aby tieto osoby o poskytovanie služby požiadali. Žiadosti sú k dispozícii na príslušnom odbore alebo na webe mesta Hlohovec.

Prepravnú službu však môžu využiť aj Hlohovčania starší ako 65 rokov, držitelia preukazu osoby s ťažkým zdravotným postihnutím, prijímatelia domácej opatrovateľskej služby poskytovanej Mestom Hlohovec a prijímatelia registrovanej služby. Určená je tiež rodičom alebo zákonným zástupcom s dieťaťom do 6 rokov, ktoré vek preukážu zdravotnou kartičkou.  Pre tieto osoby je služba určená iba na prepravu k lekárovi, do lekárne alebo na úrady.

Cieľom služby nie je suplovať dopravnú zdravotnú službu a sociálny taxík nemá plniť účel vozidla sanitky. Vodič však je riadne zaškolený aj pre prípad nutnosti podania akútnej prvej pomoci prepravovaným osobám. Služba je spoplatnená paušálnym poplatkom 0,50 eura za jednu jazdu. Poplatok sa uhrádza v hotovosti priamo vodičovi hneď potom, čo vás dovezie do cieľa.

Sociálny taxík, ktorým bude prepravná služba zabezpečovaná, mesto obstaralo prostredníctvom elektronickej aukcie. Vozidlo Nissan e-NV200 bolo predvádzacím vozidlom. Má najazdených 9700 kilometrov a jeho celková cena, vrátane nabíjacej stanice, jej inštalácie, výbavy a zaškolenia bola 28 500 eur. Financie na nákup elektromobilu schválili poslanci ešte minulý rok v rámci rozpočtu na rok 2017. Okrem sociálneho rozmeru ide aj o krok vpred smerom k zlepšeniu kvality životného prostredia v meste. Vozidlo je  elektromobil, má nulové emisie a motor neprodukuje žiadny hluk.  

SOCIÁLNY TAXÍK:

• Prepravná služba poskytovaná na území mesta v pracovných dňoch od 6:30 do 14:30

• Objednávky deň vopred, najlepšie v čase od 13:00 do 14:30 na čísle 0905 22 55 00

• Možnosť objednať sa aj prostredníctvom SMS

• Služba je spoplatnená paušálnym poplatkom 0,50 €

• Informácie o službe: Referát spoločenských služieb - 033/73 68 208, msu@hlohovec.sk

Autor: (MsÚ)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.01.2019
Na 3000 jázd spotreboval elektrický sociálny taxík energiu za 253 eur
Spolu takmer 3000 jázd absolvoval v roku 2018 sociálny taxík v Hlohovci. V meste v prípade potreby na vyšetrenia a za inými cieľmi vozil ľudí elektromobil, ktorý za celý rok na to spotreboval energiu za 253 eur.
viac
08.01.2020
Horehroncov dopraví do zdravotníckych zariadení sociálny taxík
Od Nového roka sa Združeniu obcí pre rozvoj mikroregiónu Horehron v spolupráci so Slovenským Červeným krížom podarilo spustiť novú službu - sociálny taxík.
viac
01.02.2022
Sociálny taxík využilo v roku 2021 až 618 obyvateľov nad 75 rokov
V máji 2019 zaviedla myjavská samospráva do praxe takzvaný sociálny taxík, ktorý na konci roku 2021 využívalo 618 obyvateľov nad 75 rokov. Informoval o tom hovorca mesta Marek Hrin.
viac
24.07.2023
Nový sociálny taxík občanom pomôže pri návšteve lekára či úradov
Mesto Lučenec v spolupráci so Slovenským Červeným krížom spustilo prepravnú službu terénnou formou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %