Nedeľa 30.06.2024
Dnes má meniny 
Melánia
°C
04.06.2024 04:10

Sociálna poisťovňa ponúka používateľom elektronického účtu výpočet dôchodku


Ilustračná snímka: Teraz.sk


Informatívnu sumu svojho budúceho dôchodku si môžu používatelia elektronického účtu Sociálnej poisťovne (SP) vypočítať v novej automatizovanej kalkulačke. Službu Informatívna suma dôchodku SP spustila do pilotnej prevádzky.


Informácie o svojom dôchodkovom poistení pritom v elektronickom účte nájdu už aj klienti vo veku od 39 rokov vyššie. Na tlačovej konferencii o tom informoval generálny riaditeľ SP Michal Tariška spolu s riaditeľom sekcie dôchodkového poistenia SP Martinom Hloušekom.

„Dnes spúšťame pre klientov novú službu Informatívna suma dôchodku, ktorú dávame do pilotnej prevádzky. Táto služba predstavuje automatizovanú kalkulačku výpočtu informatívnej sumy dôchodku, pričom stačí, že sa klient prihlási do svojho elektronického účtu," priblížil Martin Hloušek. Doplnil, že klientovi sa informatívna suma starobného dôchodku zobrazí automaticky, a to na základe údajov, ktoré už SP o klientovi eviduje.

Nová služba môže byť podľa SP pridanou hodnotou pre minimálne 50 000 žiadateľov ročne, ktorí podľa Martina Hloušeka predstavujú približný rámec žiadateľov odchádzajúcich do dôchodku. Pripomenul, že informatívna suma vypočítaná automatizovanou kalkulačkou je orientačná, nie prediktívna. „Tá predikcia je témou tzv. oranžovej obálky, ktorá nás čaká v budúcnosti," doplnil.

„Legislatívny termín je 31. máj 2026. My v našej stratégii máme, aby občan, ak sa chce dobre pripraviť na dôchodok, mal tam prvý, druhý aj tretí pilier, čo legislatívne prinesie oranžová obálka. Boli by sme veľmi radi, keby sme tam čím skôr dostali nielen informatívny, ale aj prediktívny výpočet," dodal generálny riaditeľ SP Michal Tariška.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.04.2017
ZMOS podporí návrh na zmiernenie tvrdosti zákona
Združenie miest a obcí Slovenska podporuje návrh na zmiernenie sankcií za neskoršie prihlásenie zamestnancov do Sociálnej poisťovne. ZMOS vidí priepastný rozdiel medzi čiernou prácou a oneskoreným prihlásením riadneho zamestnanca.
viac
15.01.2018
Komárno sa môže dostať z tzv. „čiernej listiny“
Od januára nadobudne účinnosť novela zákona, vďaka ktorej sa Komárno môže dostať z tzv. „čiernej listiny“.  A tak od začiatku  roka bude opäť možné získavať podporu prostredníctvom úspešných verejných a európskych tendrov.
viac
15.03.2021
Sociálna poisťovňa informuje ako ukončiť pandemickú OČR a PN
Ústredie Sociálnej poisťovne informuje ako ukončiť pandemickú PN a OČR: PN ukončí lekár, pri OČR už poistenec nepošle Čestné vyhlásenie.
viac
19.12.2023
Sociálna poisťovňa pripravila kalkulačku na výpočet valorizácie dôchodku
Sociálna poisťovňa pripravila pre dôchodcov kalkulačku na výpočet valorizácie dôchodku od 1. januára 2024. V novej kalkulačke si každý dôchodca môže vypočítať, ako sa mu zvýši jeho dôchodok.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.25 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.61 %