Nedeľa 07.07.2024
Dnes má meniny 
Oliver
°C
03.07.2024 10:15

Sme znepokojení situáciou zrušením desiatich detských ambulantných pohotovostí


Ilustračná snímka, zdroj: rkmagazín


Združenie miest a obcí Slovenska je znepokojené nad situáciou, ktorá nastala 1. júla 2024, kedy skončilo desať ambulantných pohotovostí pre deti a dorast v regiónoch Slovenska. Mestá a obce rokovali spoločne aj individuálne, aby sme zmiernili dopady kolabujúceho systému na svojich obyvateľov.


Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) v nadväznosti na platnosť vyhlášky rezortu zdravotníctva, ktorou skončilo desať ambulantných pohotovostí pre deti  dorast v Galante, Košiciach-okolí, Medzilaborciach, Myjave, Námestove, Novom Meste nad Váhom, Piešťanoch, Ružomberku, Sabinove a Senici, je znepokojujúce situáciou, ktorá nastala a ktorá len čiastkovo reaguje na obrovský problém krajiny, keďže sme zatiaľ nenašli riešenie a spôsob na zabezpečenie dostatočného počtu potrebných pediatrov na Slovensku. V súčasnosti ich máme 950, ale reálne ich potrebujeme 1200.

Z roka na rok sa počet pediatrov znižuje o 35 až 40. A to je alarmujúci problém pre naše mestá a obce, regióny i celé Slovensko. Reforma v zdravotníctve neexistuje, existujú len čiastkové riešenia reakcie na zníženie dopadu kolabujúceho systému, v ktorých hľadáme aj my, mestá a obce kompromisné riešenia. V konečnom dôsledku znamenajú nedostupnosť základnej služby v mieste bydliska, znižovanie počtu obyvateľov v našich obciach a okresoch a vytváranie zhluku služieb v území, za ktorými sa obyvatelia sťahujú. Nemáme žiaden plán, len čiastkové riešenia na hasenie problémov a výziev, ktorými čelím v oblasti dostupnej a kvalitnej zdravotnej starostlivosti, ktorú máme garantovanú ústavným právom.

Zrušenie detských pohotovostí predstavuje zásadný zásah do života rodín v našich mestách a obciach. Kvalitná a dostupná zdravotná starostlivosť je jedným z najdôležitejších faktorov ovplyvňujúcich kvalitu života v regiónoch. Rodiny s deťmi potrebujú mať istotu, že v prípade potreby budú môcť rýchlo a efektívne získať potrebnú zdravotnú pomoc. Zrušenie týchto služieb bude mať negatívny dopad na demografický a ekonomický rozvoj regiónov, keďže môže odradiť mladé rodiny od usídlenia sa v oblastiach s nedostatočnou zdravotnou starostlivosťou.

ZMOS od minulého roka v prijatom uznesení 34. snemu ZMOS poukázal na problém, ktorému čelíme v nadväznosti na reformné kroky, ktoré sa objavili v Pláne obnovy a odolnosti SR v oblasti poskytovania zdravotnej starostlivosti v regiónoch Slovenska. Od mája minulého roka vyjednávame, iniciovali sme desiatku rokovaní, medializovali a navrhovali riešenia v spolupráci s rezortom zdravotníctva, dotknutými samosprávami i pediatrami. Názory sa líšia, ale hľadali sme kompromisné a riešenia so zmierňujúcimi dopadmi na obyvateľov našich miest a obcí. Kompromisom bolo skrátenie ordinačných hodín v ambulantných pohotovostiach pre deti a úprava ordinačných hodín pediatrov v ambulanciách tak, aby ich mali aspoň raz v týždni otvorené do 16,00 hod.

V novembri nás čaká ďalšia fáza rušenia piatich detských ambulantných pohotovostí. ZMOS bude aj naďalej trvať na zachovaní detských pohotovostí, pretože veríme, že každý obyvateľ Slovenska má právo na dostupnú a kvalitnú zdravotnú starostlivosť, bez ohľadu na to, kde žije. Apelujeme na vládu a príslušné orgány, aby prehodnocovali svoje rozhodnutia a našli systémové a dlhodobé riešenia, ktoré budú v prospech našich občanov a ich detí. 

 

Autor: Jozef Božik, predseda ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.06.2023
ZMOS odmieta konsolidáciu detských ambulantných pohotovostí
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) odmieta avizovanú konsolidáciu detských ambulantných pohotovostí. Poukazuje pritom na to, že v súvislosti optimalizáciou siete nemocníc sa má rušiť aj päť pôrodníc.
viac
01.06.2023
ÚMS je znepokojená s avizovaným rušením detských ambulantných pohotovostí
Únia miest Slovenska (ÚMS) je znepokojená s avizovaným rušením detských ambulantných pohotovostí. Kritizuje rezort zdravotníctva, že v tejto veci nekomunikoval so zástupcami miestnej samosprávy. Vyzýva ho na stretnutie.
viac
06.07.2023
ZMOS naďalej odmieta konsolidáciu detských ambulantných pohotovostí
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) naďalej odmieta avizovanú konsolidáciu detských ambulantných pohotovostí. Poukazuje pritom na to, že dostupnosť do 30 minút je pre sociálne znevýhodnené kategórie obyvateľov nereálna.
viac
19.03.2024
MZ avizuje ďalšie rokovania k úprave siete detských ambulantných pohotovostí
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) chce o rušení detských ambulantných pohotovostí naďalej rokovať aj so samosprávou. Pripustila i možné zriadenie doplnkových bodov. Rokovať by sa malo aj o skrátení ordinačných hodín pohotovostí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.19 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.67 %