Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
01.06.2023 07:00

ZMOS odmieta konsolidáciu detských ambulantných pohotovostí


Ilustračná snímka.


Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) odmieta avizovanú konsolidáciu detských ambulantných pohotovostí. Poukazuje pritom na to, že v súvislosti optimalizáciou siete nemocníc sa má rušiť aj päť pôrodníc.


Ide podľa neho o obrovský zásah do dostupnosti zdravotnej starostlivosti, ktorý je zlý a poškodzujúci záujem občanov Slovenska v dotknutých mestách a okolitých obciach. ZMOS zároveň kritizuje rezort zdravotníctva, že s ním v tejto veci nechce komunikovať.

"Rušenie ambulantných pohotovostí pre deti a gynekologicko-pôrodníckych a neonatologických oddelení považujem za krok späť. Navádza to atmosféru, ako keby sme sa vracali do 50. rokov minulého storočia," skonštatoval predseda združenia Jozef Božik. Zámer bude mať podľa neho z dlhodobého hľadiska negatívny dosah z dôvodu nedostupnej zdravotnej starostlivosti v dotknutých regiónoch.

Návrh podľa neho vyplýva z absencie poznania územia a neznalosti výkonu verejnej správy v prostredí miestnej a regionálnej územnej samosprávy. "Čerešničkou na torte konania ministerstva zdravotníctva pod súčasným vedením Michala Palkoviča, niekdajšieho štátneho tajomníka rezortu, je neochota komunikovať so ZMOS," dodal.

Sieť detských ambulantných pohotovostí sa má v troch fázach zredukovať. Návrh Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR odôvodňuje okrem iného nedostatkom a preťaženosťou primárnych pediatrov. Zmeniť sa majú tiež ordinačné hodiny v ambulantných pohotovostiach pre deti aj dospelých, tie majú po novom fungovať len do 20.00 h. Dané zmeny sú podľa slov hlavnej odborníčky ministerstva pre primárnu pediatriu Eleny Prokopovej potrebné na zachovanie základnej zdravotnej starostlivosti pre deti.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.07.2019
ÚMS: Povinná predškolská výchova je v poriadku, nie však spôsob jej zavádzania
Únia miest Slovenska (ÚMS) súhlasí so zavedením povinného predprimárneho vzdelávania, problém však vidí v tom, ako štát prenáša dôsledky tohto rozhodnutia na mestá a obce. Pre TASR to uviedol výkonný viceprezident ÚMS Miroslav Kollár.
viac
01.06.2023
ÚMS je znepokojená s avizovaným rušením detských ambulantných pohotovostí
Únia miest Slovenska (ÚMS) je znepokojená s avizovaným rušením detských ambulantných pohotovostí. Kritizuje rezort zdravotníctva, že v tejto veci nekomunikoval so zástupcami miestnej samosprávy. Vyzýva ho na stretnutie.
viac
06.07.2023
ZMOS naďalej odmieta konsolidáciu detských ambulantných pohotovostí
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) naďalej odmieta avizovanú konsolidáciu detských ambulantných pohotovostí. Poukazuje pritom na to, že dostupnosť do 30 minút je pre sociálne znevýhodnené kategórie obyvateľov nereálna.
viac
19.03.2024
MZ avizuje ďalšie rokovania k úprave siete detských ambulantných pohotovostí
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) chce o rušení detských ambulantných pohotovostí naďalej rokovať aj so samosprávou. Pripustila i možné zriadenie doplnkových bodov. Rokovať by sa malo aj o skrátení ordinačných hodín pohotovostí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %