Pondelok 20.05.2024
Dnes má meniny 
Bernard
°C
03.03.2021 11:20

Slovník hybridných hrozieb je dostupný pre verejnosť


Snímka zdroj: (NBÚ).


Národný bezpečnostný úrad spolupracoval na vytvorení krátkeho slovníka hybridných hrozieb. Zoznam relatívne neznámych výrazov má slúžiť najmä verejnosti pre lepšiu orientáciu v tejto zložitej a často mätúcej problematike. Podobná pomôcka dlhodobo chýbala aj ostatným štátnym inštitúciám či médiám.


Terminologický slovník je výsledkom iniciatívy Národného bezpečnostného analytického centra (NBAC), zriadeného pod hlavičkou Slovenskej informačnej služby (SIS). V jeho štruktúre pôsobí aj NBÚ. Zoznam odborných aj ľudovejších výrazov z oblasti hybridných hrozieb a dezinformácií datuje svoj vznik do obdobia uplynulých mesiacov, finálnu podobu nadobudol na prelome rokov.

Slovník vysvetľuje jednotlivé pojmy, často prevzaté z angličtiny, aj na konkrétnych príkladoch z praxe. Jednotlivé výrazy majú svoj pôvod najčastejšie v online priestore a ich definíciám sa venovali bezpečnostné zložky aj odborníci po celom svete.

Slovensko dlhodobo venuje zvýšenú pozornosť tejto problematike. NBÚ ešte v lete 2020 zriadil Pracovisko pre hybridné hrozby a dezinformácie ako druhé na Slovensku po ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí. Aktívne sa podieľalo aj na tvorbe slovníka.

Nájdete ho aj na tomto odkaze.

Autor: (NBÚ)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.07.2017
Rezort vnútra chystá opatrenia na systematický boj proti extrémizmu
Ministerstvo vnútra (MV) SR plánuje do roku 2023 znížiť negatívne vplyvy radikalizovaných a extrémistických skupín v spoločnosti. Rovnako mieni znížiť počet zistených priestupkov a trestných činov súvisiacich s radikalizmom a extrémizmom. To by chcelo stihnúť do roku 2021.
viac
18.06.2020
Ochrana mestských infraštruktúr a služieb pred počítačovými hrozbami
Európska komisia (16. 6.) oznámila, že prostredníctvom programu Horizont 2020 poskytne viac ako 38 miliónov EUR na podporu niekoľkých inovačných projektov v oblasti ochrany kritickej infraštruktúry pred počítačovými a fyzickými hrozbami a na zvýšenie inteligentnosti a bezpečnosti miest.
viac
15.07.2021
Akčný plán Národnej stratégie kybernetickej bezpečnosti
Vláda v stredu schválila návrh Akčného plánu realizácie Národnej stratégie kybernetickej bezpečnosti na roky 2021 až 2025.
viac
15.06.2022
K rýchlejšiemu zavádzaniu inovácií v regióne má pomôcť memorandum
K rýchlejšiemu zavádzaniu inovácií vo východoslovenskom regióne má pomôcť memorandum, ktoré v utorok podpísali reprezentanti Košického klastra nového priemyslu (CNIC) a firma Siemens Healthineers.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %