Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
14.05.2020 01:15

Slovensko by malo zvýšiť podiel chránených území


Chránené územia Slovenska. Snímka zdroj: (enviroportal.sk).


Ak chce Slovensko zachovať pôvodnú biodiverzitu a chce mať národné parky spĺňajúce medzinárodné štandardy, musí sa podiel chránených území zvýšiť. Uviedol to Marián Jasík z občianskeho združenie Prales.


„Treba posilniť ochranu v parkoch a doplniť ochranu tých biotopov, ktoré dodnes nie sú chránené, alebo sú chránené nedostatočne. Sú to napríklad nížiny a pahorkatiny, kde je prísne chránených území veľmi málo. Sú to aj lužné lesy, dubiny, nižšie polohy bukových lesov,” približuje Jasík. Snahou by malo byť aj obnoviť prirodzenú dynamiku riečnych ekosystémov.

Pri prehodnotení chránených území by sa podľa Jasíka mala uprednostniť kvantita pred kvalitou. „V súčasnosti je ich podiel na výmere Slovenska pomerne vysoký, ale väčšina z nich je chránená len na papieri,” hovorí Jasík. To, či bude podiel prísne chránených území 4,8 alebo 5,5 percenta z výmery štátu, by malo byť zhodnotené odborníkmi, dodal.

Záväzok päťpercentného podielu bezzásahových území chýba Jasíkovi v programovom vyhlásení vlády. „Očakával by som, že za štyri roky sa to stihnúť dá,” podotkol.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.12.2017
Nad štátnymi pozemkami v bezzásahových územiach by prevzali správu národné parky
Ministerstvo životného prostredia posledné mesiace intenzívne pracuje na posilnení ochrany prírody. Na neformálnych raňajkách s novinármi to uviedol šéf envirorezortu László Sólymos. Zároveň predstavil ciele envirorezortu.
viac
07.07.2020
SR sa bude snažiť predísť pokute pre žalobu za ohrozenie hlucháňa
Slovensko sa bude snažiť predísť pokute, ktorá mu hrozí pre žalobu Európskej komisie (EK) za ohrozenie hlucháňa hôrneho. Uviedol to minister životného prostredia Ján Budaj s tým, že teraz bude mať SR čas na obhajobu.
viac
27.10.2020
Verejnosť najviac zaujal projekt oddychovej zóny vo Veľkom Šariši
Ľudia z celého Slovenska hlasovaním rozhodli o projekte, ktorý získal v rámci grantového programu Šariš ľuďom prémiu. Ide o projekt oddychovej zóny vo Veľkom Šariši a obnovy včelstva.
viac
04.03.2021
MŽP chce zmenou zákona zabrániť devastácii chránených území
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR pripravilo legislatívnu úpravu, ktorou chce zabrániť devastácii chránených území, nastaviť jasné pravidlá v národných parkoch, umožniť návrat farmárčenia a podporiť mäkký turizmus.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %