Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
20.12.2021 12:25

Slovensko a Ukrajina realizujú projekt na zvýšenie stability karpatských lesov


Ilustračná snímka.


Projekt, do ktorého je zo slovenskej strany zapojené okrem iných aj Národné lesnícke centrum (NLC) vo Zvolene, sa realizuje prostredníctvom programu cezhraničnej spolupráce ENI Maďarsko – Slovensko – Rumunsko – Ukrajina 2014-2020, spolufinancovaného Európskou úniou.


Výmena skúseností formou spoločných stretnutí a prezentácií postupov obhospodarovania lesa s dôrazom na adaptáciu na zmenu klímy patrila medzi hlavné aktivity projektu s názvom Cesty k zdravým lesom: odolné, prispôsobivé, rozmanité a udržateľné lesy v cezhraničnom regióne Ukrajiny a Slovenska.

Ako informuje NLC, hlavným cieľom projektu je zvýšiť stabilitu a adaptabilitu karpatských lesných ekosystémov na dosahy klimatickej zmeny v slovensko-ukrajinskom pohraničí. „Medzi intenzívnu činnosť v rámci projektu na Slovensku a Ukrajine patrí aj zlepšenie protipovodňovej infraštruktúry, výstavba lesnej škôlky a skleníkov, ochrana a výchova lesných porastov, školenie lesníkov v otázkach vplyvu zmeny klímy, rekonštrukcie lesných ciest a mnoho ďalších,“ uvádza NLC.

Jednou z aktivít projektu bola aj rekonštrukcia lesnej cesty na území Ludvikivskej lesnej správy v dĺžke takmer štyroch kilometrov. Ďalšími boli počas spoločného stretnutia na Ukrajine ukážky hospodárenia lesov prírode blízkym spôsobom, spôsoby pestovania sadbového materiálu v lesnej škôlke a exkurzia v prírodnej botanickej pamiatke Teplá Jama.

Slovenskí zástupcovia projektu zo Štátnych lesov TANAP-u, Lesov mesta Spišská Belá a Lesov mesta Kežmarok prezentovali ukrajinským kolegom vo Vysokých Tatrách zrealizované projektové aktivity zamerané na pestovné práce na plochách poškodených kalamitou, zalesňovanie v lokalite Babia dolina, ako aj spôsoby ochrany mladých lesných porastov pred škodami zverou prostredníctvom oplôtkov a rekonštrukcie lesných ciest.

„Veríme, že aj napriek aktuálnej pandemickej situácii sa budú môcť uskutočniť ďalšie naplánované spoločné stretnutia. Jedným z nich je aj účasť ukrajinských lesníkov na akcii, ktorú každoročne organizuje NLC - Lesníckych dňoch,“ uviedla Katarína Golianová z NLC.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.05.2017
Projektom FORSOC viac otvárame lesy pre verejnosť
Keďže lesy nepoznajú hranice, práve podpora rozvoja lesnej turistiky ako jedného z nástrojov na zlepšenie slovensko - ukrajinskej cezhraničnej spolupráce je predmetom projektu Lesy pre spoločnosť – lesy bez bariér (FORSOC).
viac
19.11.2019
Viaceré obce získali podporu na vybudovanie klimatických opatrení
Vybrané obce na Slovensku vybudujú v budúcom roku v rámci projektu Klíma nás spája adaptačné prvky, ktoré majú pomôcť pri boji proti extrémnym podmienkam počasia, akými sú dlhotrvajúce suchá či letné horúčavy.
viac
07.03.2020
Vláda schválila nízkouhlíkovú stratégiu do roku 2030
Viaceré opatrenia, ktoré majú Slovensko posunúť bližšie k dosiahnutiu klimatickej neutrality, sú zhrnuté v Nízkouhlíkovej stratégii rozvoja SR do roku 2030 s výhľadom do roku 2050. Na štvrtkovom (5. 3.) rokovaní ju schválila vláda.
viac
18.11.2021
ÚMS sa zapojila do riešenia energetickej chudoby na Slovensku
Únia miest Slovenska (ÚMS) sa zapojila do medzinárodného projektu STEP - Nástroje riešenia energetickej chudoby, ktorý na Slovensku realizuje Spoločnosť ochrany spotrebiteľov a je podporený EÚ v rámci iniciatívy HORIZON 2020.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %