Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
22.04.2016 04:07

Slováci recyklujú málo, zmeniť to má nový vzdelávací projekt


Domáci kompost.


Slováci často nevedia, ako zužitkovať odpady či doceniť druhotné suroviny.


Na skládkach tak podľa mimovládok končí asi 80 percent odpadu. Asi 11 percent sa spaľuje, približne päť percent sa kompostuje a necelých osem percent sa podarí recyklovať. V porovnaní s Nemeckom, ktoré je v tejto oblasti rekordérom, tak Slovensko výrazne zaostáva. Podarí sa tam recyklovať asi 60 percent odpadu.      

Vzťah Slovákov k životnému prostrediu má zmeniť nový celonárodný vzdelávací projekt "Odpad je surovina". "Priblíži, ako sa zbiera, triedi, recykluje a zhodnocuje. Naučí ľudí, ako odpad správne separovať a ktoré jeho druhy sa dajú recyklovať," povedala dnes na tlačovej konferencii v Bratislave Bohumila Tauchmannová, predsedníčka občianskeho združenia Kvalita z našich regiónov.     

 Aktivita má zároveň pomôcť napĺňať programové vyhlásenie vlády (PVV) v oblasti trvalo udržateľného rozvoja životného prostredia, poukázať na odvetvie obehového hospodárstva či naplniť záväzky Európskej únie (EÚ). Podľa nich by jej členské štáty mali do roku 2030 recyklovať 70 percent tuhého komunálneho odpadu a 80 percent odpadov z obalov. Ukladanie plastov, papiera, kovov, skla či biologicky rozložiteľného odpadu na skládky má byť od roku 2025 zakázané.      

Projekt je už prezentovaný na bilbordoch či sociálnych sieťach. Taktiež i v súkromnom rádiu, ktoré v rámci témy vymyslelo súťaž s finančnou odmenou. Mimovládka bude spolupracovať so Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS) aj s rôznymi občianskymi združeniami a sociálnymi skupinami. Na jeseň ho chcú priblížiť i školákom. Viac o projekte sa môžu záujemcovia dozvedieť na stránke www.odpadjesurovina.sk.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.12.2016
Do likvidácie čiernych skládok investovala Považská Bystrica 60 000 eur
Na likvidáciu čiernych skládok vynaložilo mesto Považská Bystrica v tomto roku približne 60.000 eur. Mestu sa aj s podporou Envirofondu podarilo zlikvidovať jednu z najväčších čiernych skládok v miestnej časti Horný Moštenec.
viac
28.03.2017
Témou poslednej Super školy boli ekologické hrozby
V Petržalke 21. marca odznela posledná prednáška v rámci projektu Super škola v tomto školskom roku. Mala názov Šieste vymieranie.
viac
01.07.2019
MŽP SR: Miera recyklácie komunálneho odpadu medziročne stúpa
Slovensko chce do roku 2020 dosiahnuť mieru recyklácie komunálnych odpadov na úrovni 50 percent, uviedlo to Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR.
viac
03.06.2020
BBSK chce zlepšiť kvalitu ovzdušia, ľudí bude učiť aj to, ako správne kúriť
Na Štefánikovom nábreží v Banskej Bystrici zaznamenali meteorológovia počas januára 2020 prekročené limity priemernej koncentrácie emisií tuhých častíc PM 10 celkovo 15-krát. V meste Jelšava k takémuto prekročeniu hodnôt prišlo počas januára celkovo 18-krát.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %