Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
29.04.2023 08:25

Slanický ostrov umenia cez víkend privíta prvých návštevníkov v tomto roku


Slanický ostrov umenia.


Jubilejnú 50. sezónu na Slanickom ostrove umenia uprostred Oravskej priehrady otvoria v sobotu 29. apríla.


Okrem prehliadky expozícií tradičného ľudového umenia je pre návštevníkov pripravená vyhliadková plavba po Oravskej priehrade. Informoval o tom riaditeľ správcovskej Oravskej galérie (OG) Michal Čajka.

Loď s kapacitou 90 miest premáva na ostrov z prístavu č. 2 v Námestove-Slanickej osade. "Dominantou ostrova je Kostol Povýšenia sv. Kríža patriaci k bývalej obci Slanica, ktorú zatopili vody priehrady. Súčasťou novovzniknutého ostrova sa okrem kostola stala aj väčšina zastavení pôvodnej slanickej kalvárie, hrobka rodiny Klinovskej a obecný cintorín," priblížil Čajka.

Ostrov sa neskôr dostal do správy OG a stal sa miestom prezentácie ľudového umenia. V roku 1971 v interiéri kostola galéria otvorila expozíciu Tradičná ľudová plastika a maľba. V roku 1973 pribudla v exteriéri expozícia oravskej kamenárskej tvorby 18. a 19. storočia. V bývalej hrobke galéria inštalovala expozíciu histórie zatopených obcí a budovania Oravskej priehrady.

Čajka dodal, že pri príležitosti okrúhleho výročia vzniku expozície oravskej kamenárskej tvorby pripravujú knižného sprievodcu. Zároveň chystajú spustenie mobilnej aplikácie sprievodcu po exteriérových expozíciách na ostrove. "V prístave bude pripravená oddychová plocha pre rodiny s deťmi a cykloservisný stojan pre cyklistov. Vlani sme rozsiahlou projektovou dokumentáciou dokončili prípravné práce na revitalizácii Kostola Povýšenia sv. Kríža a pevne veríme, že sa čo najskôr začne jeho postupná obnova," vyzdvihol riaditeľ OG.

Expozície sprístupnia do začiatku októbra. Na ostrov návštevníkov prepraví loď Oravskej galérie OG-SLANICA, ktorú zakúpili v roku 2005 z prostriedkov Žilinského samosprávneho kraja. Čajka načrtol, že v tomto roku majú so spolupracovníkmi pripravených niekoľko špeciálnych podujatí venovaných deťom, milovníkom hudby, divadla aj súčasného vizuálneho umenia.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.05.2021
Na Slanickom ostrove umenia otvorili 48. letnú turistickú sezónu
Oravská galéria ponúka vyhliadkovú plavbu po Oravskej priehrade spojenú s prehliadkou expozícií tradičného ľudového umenia na Slanickom ostrove umenia.
viac
30.04.2022
Otvorenie 49. letnej turistickej sezóny na Slanickom ostrove umenia
Oravská galéria v Dolnom Kubíne Vám už 49. sezónu ponúka nezabudnuteľnú vyhliadkovú plavbu po Oravskej priehrade a prehliadku expozícií tradičného ľudového umenia na Slanickom ostrove umenia.
viac
07.10.2022
Slanický ostrov umenia navštívilo do konca augusta takmer 46 000 ľudí
Slanický ostrov umenia uprostred Oravskej priehrady v Námestove navštívilo v období od 30. apríla do konca augusta tohto roka 45.881 ľudí. Oproti vlaňajšku zaznamenali pokles návštevnosti. Uviedol to riaditeľ Oravskej galérie v Dolnom Kubíne Michal Čajka.
viac
25.04.2024
Otvorenie 51. letnej turistickej sezóny na Slanickom ostrove umenia
Prvého mája 2024 sa začne nová sezóna na Slanickom ostrove umenia. Oravská galéria v Dolnom Kubíne Vám aj tento rok ponúka jedinečnú vyhliadkovú plavbu po Oravskej priehrade.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %