Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
16.12.2019 08:00

Skauti doniesli betlehemské svetlo do Bratislavy ako symbol pokoja a porozumenia


Členovia troch skautských organizácií pôsobiacich na Slovensku – Slovenského skautingu, Federácie skautov Európy a Zväzu skautov maďarskej národnosti prinášajú symbolicky ľudom betlehemské svetlo do Dómu sv. Martina v Bratislave. FOTO TASR – Jaroslav Novák


Slovenskí skauti doniesli v nedeľu betlehemské svetlo do Katedrály svätého Martina v Bratislave. Prvýkrát si budú môcť ľudia až do vianočných sviatkoch odpáliť zo svetla v katedrále. Pre TASR to povedala Mária Strýčková z Federácie skautov Európy.


Svetlo skauti priniesli z Rakúska a v nedeľu ho dajú poľským skautom. Vlakom sa bude postupne roznášať po celom Slovensku, informovala Strýčková. "Skauti počkajú na ľudí pri vlaku, tí si odpália a odnesú ho do svojho mestečka," povedala skautka. Svetlo z Betlehema v pondelok (16. 12.) prijme prezidentka SR Zuzana Čaputová.       

Betlehemské svetlo má ľudí spájať. Je symbolom porozumenia a pokoja, má spájať a osvetľovať. "Každé svetlo vo svojej podstate zviditeľňuje neviditeľné. Aj my chceme zviditeľniť toho neviditeľného," uviedla Strýčková. Je určené pre všetkých ľudí rôzneho vierovyznania či filozofie, poznamenala.       

Počas posledného predvianočného víkendu, v sobotu 21. decembra, ho skautské posádky doručia do viac ako 330 miest a obcí. Skauti budú roznášať svetlo až do Štedrého dňa. "Svetlo prinesú do nemocníc, azylových domov, domovov sociálnej a opatrovateľskej starostlivosti, budú ho odpaľovať veriacim na predvianočných svätých omšiach a pobožnostiach, doručia ho k ľuďom priamo domov a zavítajú aj na pomyselnú strechu Slovenska, na Lomnický štít," uviedol koordinátor betlehemského svetla na Slovensku Marián Suvák.       

Tradícia svetla z Betlehema sa odvíja už od konca 11. storočia, z obdobia krížových výprav. Jeden z členov tejto výpravy, mladý muž z talianskeho mesta Florencia, sľúbil, že ak prežije výpravu, prinesie domov plamienok z "večného" svetla, ktoré horí v Betleheme. Svetlo, ktoré si ostatní obyvatelia Florencie následne odpaľovali a odnášali domov, sa stalo symbolom nádeje, lásky a porozumenia – univerzálnych hodnôt, spájajúcich ľudí. Novodobú tradíciu šírenia plamienka z Betlehema oživili v Rakúsku.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.12.2016
Betlehemské svetlo sa rozžiarilo aj na Radnici mesta Žilina
Betlehemské svetlo priniesli aj tento rok na radnicu členovia Slovenského skautingu – 12. zbor Scarabeus Žilina. Betlehemské svetlo mohli záujemcovia vidieť vo vestibule Mestského úradu v Žiline v priebehu včerajšieho dňa (19. 12.).
viac
23.12.2016
Betlehemské svetlo žiari aj v podbrání Primaciálneho paláca
Posolstvo z Betlehema v podobe Betlehemského svetla už dorazilo aj do hlavného mesta Slovenska. V stredu 21. decembra ho od slovenských skautov prevzal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.
viac
14.12.2023
Skauti budú cez víkend roznášať Betlehemské svetlo po celom Slovensku
Cez víkend (16. - 17. 12.) budú skauti roznášať Betlehemské svetlo po celom Slovensku prostredníctvom vlakov. Postupne ho doručia na vlakové stanice, kam si poň môže prísť každý, kto má záujem.
viac
29.12.2023
Príbovské Vianoce pri adventnom venci
V tradičnom kolobehu kultúrnych podujatí organizovaných v obci Príbovce už tradične patrí literárno-hudobné pásmo Príbovské Vianoce organizované v obci už od roku 2006.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %