Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
29.12.2023 12:05

Príbovské Vianoce pri adventnom venci


Betlehemské svetlo do obce priniesli skauti zo Slovenského skautingu.


V tradičnom kolobehu kultúrnych podujatí organizovaných v obci Príbovce už tradične patrí literárno-hudobné pásmo Príbovské Vianoce organizované v obci už od roku 2006.


Organizátormi tohto kultúrno-ekumenického stretnutia v Príbovciach sú tradične Občianske združenie Nádej človeka a spoluorganizátormi sú Rímskokatolícka cirkev - farnosť Valča, CZ ECAV Príbovce a obec Príbovce.

Ľudia rôzneho náboženstva sa stretávajú pod jednou strechou - strechou evanjelického alebo rímskokatolíckeho kostola. Tento rok bol netradičný, hostiteľom podujatia bola obec Príbovce.

V stredu 20. 12. 2023 sa o 17. hod. ľudia začali schádzať pri adventnom venci v centre obce. Odtiaľ prešli neskôr k požiarnej zbrojnici. V úvode programu privítala prítomných Viktória Fľaková, starostka obce Príbovce. Odznel príhovor Milana Tarabu a Mareka Szabóa, evanjelického farára.

Atmosféru adventu navodila ľudová hudba Dulickí pastieri (gajdy, husle a harmonika). Zazneli vianočné piesne a koledy v podaní ľudovej hudby ako aj prítomných. Mohli sme sa tak chvíľu pozastaviť a stráviť príjemné popoludnie.

Zároveň spoločne privítali v obci Príbovce posolstvo Betlehemského svetla, symbol nádeje a pokoja. Betlehemské svetlo, ktoré do obce priniesli skauti zo Slovenského skautingu, presnejšie 37. zbor Fatran Martin, má ľuďom, ktorí si odniesli Betlehemské svetlom do svojich domovov pripomínať hodnoty, ktoré tento malý skromný plamienok symbolizuje – pokoj, nádej, lásku a v aktuálnych časoch s prízvukom na mier. Aj týmto spôsobom chcú rozžiariť sviatočné dni nádejou a pokojom, ktoré symbolizuje práve Betlehemské svetlo.

Nechýbalo ani občerstvenie. Na záver starostka obce poďakovala prítomným za účasť na tomto podujatí. Závere zaznela pieseň „Tichá noc“.

Autor: Ľubomír Žila


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.12.2017
Betlehemské svetlo príde na Slovensko 16. decembra
Slovenskí skauti prinesú v sobotu 16. decembra Betlehemské svetlo z Rakúska, kde ho pre všetkých ľudí na Slovensku odpália vo viedenskom rímskokatolíckom farskom kostole sv. Františka z Assisi. Informoval o tom koordinátor Betlehemského svetla Marián Suvák.
viac
16.12.2019
Skauti doniesli betlehemské svetlo do Bratislavy ako symbol pokoja a porozumenia
Slovenskí skauti doniesli v nedeľu betlehemské svetlo do Katedrály svätého Martina v Bratislave. Prvýkrát si budú môcť ľudia až do vianočných sviatkoch odpáliť zo svetla v katedrále. Pre TASR to povedala Mária Strýčková z Federácie skautov Európy.
viac
10.12.2021
Betlehemské svetlo príde na Slovensko tento víkend
Betlehemské svetlo príde na Slovensko tento víkend, skauti ho prinesú po 32-krát. Prezidentka Zuzana Čaputová prijme Betlehemské svetlo v pondelok (13.12.), pôjde tak o prvé oficiálne prijatie na Slovensku.
viac
14.12.2023
Skauti budú cez víkend roznášať Betlehemské svetlo po celom Slovensku
Cez víkend (16. - 17. 12.) budú skauti roznášať Betlehemské svetlo po celom Slovensku prostredníctvom vlakov. Postupne ho doručia na vlakové stanice, kam si poň môže prísť každý, kto má záujem.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %