Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
07.06.2023 04:15

Sezóna tráv pokračuje, očakávajú sa vysoké denné koncentrácie ich peľu


Ilustračná snímka.


V uplynulom týždni dominoval v ovzduší peľ tráv z čeľade lipnicovitých, ihličnanov, pŕhľavy a skorocelu. Vplyvom teplého a slnečného počasia odborníci zaznamenali veľmi vysoké denné koncentrácie peľu v ovzduší na celom území Slovenska.


Na webe Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici o tom v utorok informovala Janka Lafférsová.

Najvyššie denné koncentrácie peľu tráv z čeľade lipnicovitých zachytili v Banskej Bystrici a Bratislave. Peľ borovicovitých ihličnanov dosiahol najvyššie denné hladiny na strednom a severnom Slovensku. Peľ ostatných drevín sa vyskytoval v ovzduší v nižších hladinách. Život všetkým ešte stále znepríjemňuje topoľová vata, najmä počas veterných dní.

"Peľová sezóna tráv pokračuje a aj v nasledujúcich dňoch očakávame vysoké koncentrácie ich peľu. Stúpnu denné hladiny peľu pŕhľavy, skorocelu i štiavu. Klesajúcu tendenciu budú mať v prípade peľu ihličnanov z čeľade borovicovitých. V ovzduší sa bude ešte vyskytovať peľ agátu, bazy, gaštanu a lipy. Rozšíri sa druhové spektrum kvitnúcich bylín. Pri oteplení očakávame nárast denných koncentrácií spór húb (plesní)," konštatovala Lafférsová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.03.2023
Peľ brezy sa stane najvýznamnejším alergénom najbližších týždňov
V uplynulom týždni v ovzduší na celom území Slovenska dominoval peľ topoľa, jaseňa a drevín z čeľadí cyprusovité-tisovité. Kvitnutie liesky a jelše sa končí aj v chladných oblastiach so snehovou pokrývkou a na ich miesto nastupujú hrab a breza.
viac
01.06.2023
Peľová sezóna tráv prechádza prvým vrcholom aj na severnom Slovensku
Zrážková činnosť, búrky a prudké výkyvy počasia výrazne ovplyvňovali peľovú situáciu na Slovensku aj v uplynulom týždni. Nízke hladiny peľu v ovzduší striedali jeho vysoké koncentrácie počas slnečných dní.
viac
23.06.2023
Peľová sezóna tráv pokračuje, najmä na strednom a severnom Slovensku
V uplynulom týždni dominoval v ovzduší peľ tráv z čeľade lipnicovitých a pŕhľavy, peľ ihličnanov z čeľade borovicovitých dosiahol vyššie koncentrácie už len na strednom a severnom Slovensku.
viac
27.07.2023
Peľová sezóna tráv pomaly končí na celom území Slovenska
Peľová sezóna tráv pomaly končí na celom území Slovenska. Významné denné koncentrácie sú predpokladané najmä na severnom a časti stredného Slovenska. Informovala o tom Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %