Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
11.11.2021 08:00

Seriál: Ako triedime bioodpad?


Ilustračná snímka.


Rovnako ako pri všetkých zložkách komunálnych odpadov (KO) aj pri triedení biologického odpadu platí, že čím viac zo zmesového odpadu umiestnime do hnedých kontajnerov alebo do kompostovísk, tým menej KO bude musieť skončiť na skládke či v spaľovni.


Je dôležité zdôrazniť, že hnedý kontajner (nádoba) nie je kompostovisko!

Čo do hnedého kontajnera patrí?

Určite biologicky rozložiteľné zvyšky z ovocia a zeleniny (vrátane zhnitého), ale aj čajové vrecúška, kvety, odpad z verejnej zelene, lístie, tráva, záhradný odpad, vrátane buriny. A takisto odrezky zo stromov, konáre, piliny, drevná štiepka, hobliny. Do hnedých kontajnerov (nádob) vhadzujeme bioodpad bez plastových vriec či tašiek.

Čo do bioodpadu nepatrí?

Rozhodne nie mäso a potraviny živočíšneho pôvodu, uhynuté zvieratá, časti zvierat z domácich zakáľačiek, exkrementy hospodárskych zvierat a podobne. A, prirodzene, nie stavebný odpad, cigaretové ohorky, kamene, obväzy a podobne.

Prednosti kompostovania

Kompostovanie sa považuje nielen za najlacnejšiu, ale aj za najprirodzenejšiu, najneškodnejšiu či najužitočnejšiu formu nakladania s bioodpadom. Kompostoviská ľudia (hlavne v záhradách) po stáročiach zvládali.

Čo do kompostu nepatrí?

Popri zvyškoch potravín živočíšneho pôvodu ani napríklad čerstvo chemicky ošetrený odpad rastlinného pôvodu , nehovoriac o toxických a problematických látkach ako farby, lieky, batérie, sklo, plast a podobne.

Hrozbou kompostovísk sú aj chorobami napadnuté časti rastlín.

(Poznámka: Pokiaľ ide o miešanie rastlinného bioodpadu s kuchynským rastlinno-mäsovým odpadom v kompostoviskách, je nateraz potrebné riadiť sa a rešpektovať špecifiká a možnosti tej-ktorej obce a jej zbernej spoločnosti s ohľadom na ďalšie možnosti spracovania.)

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.04.2020
Ako si mestá a obce môžu pomôcť pri triedení kuchynského odpadu
Vyše 67 percent komunálnych odpadov triedi 7 665 obyvateľov ostrova Pantalleria, neďaleko Sicílie. Pod tento výsledok sa podpisuje nielen triedenie rovnakých komodít ako na Slovensku, ale hlavne bioodpadov, vrátane systému triedenia kuchynského odpadu.
viac
18.01.2021
V meste už rozmiestnili nádoby na rozložiteľný kuchynský odpad
Pri bytových domoch v Liptovskom Hrádku v piatok pribudli hnedé nádoby na biologicky rozložiteľný kuchynský odpad. Umiestniť ich tam dala samospráva.
viac
08.02.2021
Zber kuchynského bioodpadu si Trnavčania osvojili už v začiatku
Zber kuchynského bioodpadu sa v Trnave ujal hneď na začiatku do tej miery, že mesto od februára zvýšilo frekvenciu jeho odvozu z dvoch na tri razy do týždňa. Informovala o tom hovorkyňa mesta Veronika Majtánová.
viac
25.05.2021
Trend znižovania skládkovania v meste Humenné pokračuje
Obyvatelia mesta Humenné produkujú z roka na rok menej komunálneho odpadu (KO) končiaceho na skládke. Kým v roku 2016 vyviezli technické služby (TS) mesta na miestnu skládku takmer 9465 ton KO, v roku 2020 to bolo o 1305 menej.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %