Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
05.12.2022 01:30

Sedem kultúrnych organizácií získalo na projekty vyše 1,2 milióna eur


Ilustračná snímka: (tasr).


Dve divadlá, dve múzeá, galéria, knižnica a kultúrne centrum v rámci Košického samosprávneho kraja (KSK) získali spolu viac ako 1,2 milióna eur na projekty z výzvy na podporu udržateľnosti a odolnosti kultúrnych inštitúcií v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19.


Výzvu vyhlásilo Ministerstvo kultúry (MK) SR. Informoval o tom Úrad KSK.

Pripravené projekty sa zameriavajú na poskytovanie služieb v novom prostredí, znižovanie prevádzkových nákladov súvisiacich so zastaraným technologickým vybavením, zabezpečenie vhodných technologických a hygienických podmienok pre návštevníkov, prípravu on-line predstavení a podporu interakcií s návštevníkmi. Podpora ide cez Integrovaný regionálny operačný program (IROP).

"Povinné spolufinancovanie kraja je vo výške 55 000 eur. Podpora bude orientovaná na modernizáciu kultúrnych inštitúcií s cieľom zlepšenia ich priestorového alebo technologického vybavenia, ako aj stavebných úprav," uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

Sedem úspešných organizácií má na realizáciu projektov čas do konca roka 2023. Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove vytvorí vďaka podpore novú interaktívnu expozíciu, ktorá predstaví archeologické dedičstvo Zemplína. Banícke múzeum v Rožňave začne s revitalizáciou objektu galérie, ktorá slúži na prezentáciu výtvarného umenia na Gemeri. Verejná knižnica Jána Bocatia v Košiciach uspela so zámerom rozšíriť bezkontaktné služby o knihobox, v pláne má aj zmodernizovanie regionálneho oddelenia a rozšírenie študovne.

Východoslovenskú galériu čaká obnova osvetlenia vo výstavných priestoroch aj zlepšenie infraštruktúry informačných technológií. Obnova technického vybavenia sa týka Bábkového divadla v Košiciach a Spišského divadla, kde okrem výmeny techniky plánujú začať s opravou pódia v štúdiu aj úpravou sociálneho zázemia pre zamestnancov. Spišské kultúrne centrum a knižnicu čaká kompletná rekonštrukcia priestorov.

Hodnotenie projektov zatiaľ nie je ukončené a šesť kultúrnych organizácií má tak podľa KSK stále šancu rozšíriť zoznam úspešných žiadateľov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.01.2021
Na projekty spolupráce s Maďarskom môžu uchádzači získať až 50 000 eur
Miestne samosprávy, školy, cirkvi aj neziskové organizácie môžu ešte tento mesiac žiadať o finančný príspevok z Fondu malých projektov v rámci Programu spolupráce Interreg V-A Slovenská republika – Maďarsko. Jeden projekt má šancu získať od 20 000 do 50 000 eur.
viac
14.01.2021
Košický kraj rozdelí tento rok cez dotácie najvyššiu sumu
Na dotácie pre žiadateľov z oblasti kultúry, regionálneho rozvoja, športu, mládeže, ale aj sociálnej oblasti je v tohtoročnom rozpočte Košického samosprávneho kraja (KSK) vyčlenených 600 000 eur.
viac
11.03.2021
Na inovatívne projekty kultúrnych inštitúcií v KSK pôjde 150 000 eur
Košický samosprávny kraj (KSK) prerozdelí v tomto roku na inovatívne projekty vo svojich kultúrnych zariadeniach 150 000 eur.
viac
01.06.2021
Na kultúrne projekty menšín rozdelil FPKNM v roku 2020 takmer 8 mil. eur
Fond na podporu kultúry národnostných menšín (FPKNM) v roku 2020 prerozdelil finančnú pomoc v celkovej výške 7 950 311 eur, podporu získalo 1509 projektov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %