Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
28.06.2018 11:05

Samosprávy potrebujú viac informácií o agende SMART


Ilustračná snímka


Združenie miest a obcí Slovenska na prelome mája a júna zrealizovalo prieskum, ktorý sa venoval agende SMART. Získané dáta ukazujú, že táto agenda je perspektívna, avšak samosprávy o nej nedisponujú dostatočnými informáciami.


Celkovo 26,1 % respondentov odpovedalo na otázku „Viete, čo predstavuje agenda SMART Cities“? jednoznačne áno, ďalších 54,2 % odpovedalo „asi viem“. Zvyšní respondenti odpovedali na škále odpovedí: „asi neviem“, „určite neviem“, prípadne „neviem sa vyjadriť“.

Spomedzi všetkých respondentov, ktorí sa stretli s agendou SMART Cities len 15,1 % uviedlo, že majú všetky potrebné informácie. Čiastočnými informáciami disponuje 69,1 % starostov a primátorov, ktorí by zároveň uvítali viac informácií. Zvyšných 15,8 % konštatovalo, že nemá o tejto agende vôbec žiadne informácie.

Respondenti, ktorí na otázku, či vedia, čo predstavuje agenda SMART Cities odpovedali kladne zároveň odpovedali aj na otázku, či túto agendu považujú za dôležitú pre modernizáciu samosprávy. Celkovo 27,8 % z nich odpovedalo „áno“ a ďalších 46,8 % odpovedalo „skôr áno ako nie“. Ostatní respondenti túto agendu nepovažovali za dôležitú pre modernizáciu samosprávy, alebo sa k tomu nevedeli vyjadriť.

Prístup miest a obcí k agende SMART je dôležitý tak z hľadiska komplexného a udržateľného rozvoja územia, ako aj s prihliadnutím na nastavovanie finančných mechanizmov podporujúcich technologické riešenia a inovatívne metódy komunálneho manažmentu. Výsledky prieskumu ukazujú na potrebu aktívnej osvety a približovania v praxi osvedčených riešení.

Výber miest a obcí sa uskutočnil na štatistickom princípe zohľadňujúcom veľkostnú kategóriu samosprávy. Do prieskumu bolo zaradených 468 samospráv, z ktorých na anketové otázky reagovalo 413. Prieskum bol realizovaný v období od 21. mája do 15. júna 2018. Po zbere sú výsledky prieskumov spracované ako podklady na ďalšiu prácu v rámci národného projektu ZMOS s názvom Modernizácia miestnej územnej samosprávy, ktorý realizujeme vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Efektívna verejná správa.

Autor: Michal Kaliňák, hovorca a tajomník Rady expertov ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.06.2020
ZMOS skúma informovanosť samospráv v čase COVID-19
Združenie miest a obcí Slovenska dnes začalo s ďalším prieskumom. Okrem spôsobov spracovávania agendy informačnými systémami sa sústredí na to, akým spôsobom boli samosprávy informované v čase mimoriadnej situácie kvôli COVID-19.
viac
11.09.2020
ZMOS skúma vybrané parametre bezpečnej samosprávy
Združenie miest a obcí Slovenska realizuje ďalší prieskum. Aktuálne sa sústredilo na vybrané parametre bezpečnej samosprávy.
viac
30.11.2020
ZMOS pripravuje analýzu zameranú na bezpečnú samosprávu
Združenie miest a obcí Slovenska pripravuje analýzu zameranú na pomerne širokú problematiku bezpečnej samosprávy.
viac
19.02.2021
ZMOS sa cez Kežmarok sústredil na konkrétne Smart riešenia
Združenie miest a obcí Slovenska pokračuje v podujatiach v regiónoch. Včera, formou online boli predstavené konkrétne Smart riešenia so zaujímavými príkladmi z mesta Kežmarok. Sú užitočné, osvedčili sa, môžu byť inšpiráciou pre ďalšie mestá a obce.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %