Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
09.01.2019 10:55

Samosprávne kraje žiadajú novelu vyhlášky o určovaní počtov stredoškolákov


Snímka zdroj: kosicednes


Zástupcovia odborov školstva ôsmich samosprávnych krajov Slovenska žiadajú ministerstvo školstva o novelizáciu vyhlášky o určovaní počtu žiakov prvých ročníkov na stredných školách.


Cieľom by malo byť odstrániť problémy, s ktorými kraje zápasili pri aplikácii tejto vyhlášky účinnej od polovice septembra 2018.       

"Samozrejme, zástupcovia samosprávnych krajov podávajú ministerstvu školstva pomocnú ruku pri novelizácii aj pri verifikácii údajov, ktoré sú potrebné pre aplikáciu vyhlášky," uviedla po spoločnom rokovaní v Košiciach predstaviteľka sekcie školstva v Združení samosprávnych krajov SK8 Daniela Hilčíková. Ako ďalej informovala, z ministerstva im stále neprišla odpoveď na list z 21. novembra 2018 so spoločným stanoviskom týkajúcim sa danej vyhlášky.       

Samosprávne kraje taktiež vyzývajú rezort školstva na spoločné rokovanie k problematike určovania počtu prvákov pre školský rok 2019/2020. Stať by sa tak malo tento mesiac, ešte pred posudzovaním žiadostí, ktoré ministerstvu zaslali zriaďovatelia stredných škôl nespokojní s počtami prvákov, o ktorých v novembri rozhodli samosprávne kraje.       

Na rokovaní v Košiciach sa v pondelok zúčastnili aj zástupcovia zriaďovateľov súkromných a cirkevných škôl na Slovensku. "Zhodli sme sa na vytvorení spoločnej pracovnej skupiny, v rámci ktorej by sa mali riešiť všetky nevyhnutné legislatívne zmeny vrátane zmeny vyhlášky č. 252 z roku 2018," povedala Hilčíková.       

Podľa zákona o odbornom vzdelávaní mali samosprávne kraje určiť počty žiakov do 15. novembra a do 30. novembra ich zverejniť na internete. "Pretože vyhláška ministerstva školstva nadobudla účinnosť až 15. septembra 2018 a neboli k dispozícii všetky vstupné údaje, tak všetky samosprávne kraje postupovali podľa paragrafu 9. To znamená, že vyhodnocovali len tie údaje a kritériá, ktoré boli k dispozícii, a nevyhodnocovali tie čiastkové kritériá podľa vyhlášky, ku ktorým neboli dodané vstupné dáta z ústredných orgánov štátnej správy," priblížila Hilčíková, vedúca odboru školstva Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK).       

Rokovanie sa konalo na Úrade Košického samosprávneho kraja (KSK). Keďže rozhodnutie o počtoch prvákov pre budúci školský rok prinieslo aj nespokojnosť a protesty žiakov a učiteľov, najmä v Košickom či Prešovskom kraji, podľa predsedu KSK Rastislava Trnku bolo snahou stretnutia do budúcnosti riešiť problémy v čo možno najväčšej miere a nasmerovať celý systém stredného školstva k zvyšovaniu kvality. "Chceme do tohto dialógu zahrnúť všetkých zúčastnených aktérov, čo sa týka stredných škôl. Budeme komunikovať aj s ministerstvom školstva, pretože tam vnímame asi najväčšie rezervy, čo sa týka nastavovania toho systému, pretože ministerstvo má oveľa väčšie kompetencie v oblasti stredných škôl ako vyššie územné celky, avšak, čo sa týka zodpovednosti, je to presne naopak," povedal Trnka. Prizvaní podľa neho budú aj experti zo zahraničia, pričom ako stále inšpiratívny príklad spomenul fínsky model stredného školstva.       

Stretnutie ocenili aj predstavitelia súkromných a cirkevných škôl. "Spoločná pracovná skupina by mala, na rozdiel od predchádzajúcich období, kedy sa rozhodovalo o nás bez nás, formulovať spoločné východiská k tomu, ako budú rozhodovať samosprávne kraje - s rešpektom k ostatným zriaďovateľom. Doteraz samosprávne kraje ako zriaďovateľ rozhodovali v konflikte záujmov, preto sa často stávalo, že neodôvodnene znižovali počty žiakov v súkromných a cirkevných školách," povedala Saskia Repčíková, prezidentka Asociácie súkromných škôl a školských zariadení Slovenska.             

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.08.2019
Nový školský rok s takmer 4000 župnými prvákmi
V tomto školskom roku do škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja pribudne od 2. septembra takmer 4-tis. prvákov
viac
02.10.2019
Župa zaznamenala nárast o vyše 500 prvákov
Počet študentov na stredných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja rastie už druhý rok po sebe. Skvelým výsledkom je nárast počtu prvákov - stredoškolákov.
viac
28.01.2021
Na rekonštrukciu škôl a športoviská je v rozpočte takmer 11 miliónov eur
Obdobie pandémie, keď sa žiaci vzdelávajú z domu, využíva Košický samosprávny kraj (KSK) na rekonštrukciu budov krajských stredných škôl a internátov aj výstavbu športovísk. V rozpočte na tento rok je na to vyčlenených takmer 11 miliónov eur.
viac
07.02.2024
Krajské stredné školy môžu prijať 7000 prvákov, pribudnú nové odbory
Spolu 7000 žiakov môže prijať v budúcom školskom roku do prvých ročníkov 63 stredných škôl v pôsobnosti Košického samosprávneho kraja (KSK). Na školách pribudne viacero nových odborov, medzi nimi aj experimentálne overovanie informatiky na gymnáziách, informoval KSK.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %