Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
07.02.2024 07:50

Krajské stredné školy môžu prijať 7000 prvákov, pribudnú nové odbory


Ilustračná snímka


Spolu 7000 žiakov môže prijať v budúcom školskom roku do prvých ročníkov 63 stredných škôl v pôsobnosti Košického samosprávneho kraja (KSK). Na školách pribudne viacero nových odborov, medzi nimi aj experimentálne overovanie informatiky na gymnáziách, informoval KSK.


Žiaci končiacich ročníkov sa môžu prihlasovať na stredné školy do 20. marca. "Naše školy pridali aj nasledujúci školský rok nové atraktívne vzdelávacie odbory," uviedol predseda KSK Rastislav Trnka. Obchodná akadémia v Rožňave otvára prvý ročník v študijnom odbore učiteľstvo a vychovávateľstvo pre materské školy, Hotelová akadémia v Košiciach prijme žiakov v novom odbore služby v cestovnom ruchu. Na Strednej odbornej škole (SOŠ) poľnohospodárstva a služieb na vidieku v Košiciach je pripravený študijný odbor florista/floristka. SOŠ veterinárna v Košiciach-Barci začína experimentálne overovanie štvorročného študijného odboru veterinárny asistent/asistentka pre bezpečnosť potravín. Gymnázium P. Horova v Michalovciach a Gymnázium Alejová v Košiciach začnú s experimentálnym overovaním v rámci študijného odboru gymnázium so zameraním na informatiku. "Učebné osnovy boli vytvorené spolu s odborníkmi z vysokých škôl a IT firiem a študenti sa budú učiť v novovytvorených informatických triedach," priblížil Trnka. Gymnázium Šrobárova v Košiciach otvára v rámci programu International Baccalaureate (IB) s vyučovaním v angličtine prípravný ročník pre Middle Years Programme (MYP), teda ekvivalent k prvému ročníku osemročného gymnázia.

Deviatak si môže podať prihlášku najviac na štyri stredné školy - dva talentové a dva netalentové odbory. Ôsmaci môžu uviesť maximálne dve bilingválne školy, o ktoré majú záujem.         

Sprievodcu strednými školami zriadenými KSK ponúka brožúra Stredná pre teba. Obsahuje základné informácie o štúdiu, ale aj o unikátnych odboroch, možnostiach mimoškolských aktivít či cezhraničných študijných programoch. Digitálna verzia tlačenej brožúry je na webe www.strednapreteba.sk.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.01.2019
Samosprávne kraje žiadajú novelu vyhlášky o určovaní počtov stredoškolákov
Zástupcovia odborov školstva ôsmich samosprávnych krajov Slovenska žiadajú ministerstvo školstva o novelizáciu vyhlášky o určovaní počtu žiakov prvých ročníkov na stredných školách.
viac
27.08.2020
Košický kraj využíva leto na opravy stredných škôl
Letné prázdniny využil Košický samosprávny kraj (KSK) na opravy stredných škôl a školských zariadení.
viac
24.02.2022
Stredné školy v PSK môžu v novom školskom roku prijať vyše 5-tisíc prvákov
Žiaci končiacich ročníkov základných škôl sa aktuálne rozhodujú, akú strednú školu si vyberú pre svoje ďalšie štúdium. Čas na podanie prihlášky majú do 20. marca.
viac
25.07.2022
Stredné školy prechádzajú cez leto rekonštrukciami za 7,6 milióna eur
Rekonštrukciami za 7,6 milióna eur prechádzajú počas leta stredné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti Košického samosprávneho kraja (KSK). Zo 63 škôl na Gemeri, Spiši, Above a Zemplíne má prejsť obnovou viac ako tretina z nich. KSK o tom informuje na svojej webovej stránke.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %