Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
23.01.2019 09:10

Samospráva očami lídrov


Ilustračná snímka - insígnia - reťaz starostu


Združenie miest a obcí Slovenska realizuje ďalší z prieskumov. Tento krát sa sústredilo na samosprávu očami lídrov. Prieskum je adresovaný starostom a primátorom, ktorí vo svojich pozíciách pôsobia minimálne tretie volebné obdobie.


Prieskum sa sústredí napríklad na dôvody, pre ktoré sa respondenti rozhodli pôsobiť v komunále a z akej pozície vstupovali do prvých volieb starostu, prípadne primátora. Tiež zmapujeme aj najaktuálnejšie problémy miest a obcí podľa ich pohľadu. Zároveň budeme disponovať údajmi o tom, ktorým aktivitám vo svojej práci venujú najviac času a čo ich najviac brzdí v realizácii zámerov. Od respondentov tiež v prieskume očakávame ohodnotenie podielu štátu, Európskej únie, súkromného sektora a občianskych aktivít na rozvoji mesta, prípadne obce. Okrem ďalších otázok nás tiež zaujíma to, aké vzdelanie je podľa dlhoročných úspešných starostov a primátorov dôležité pre výkon tejto funkcie.

Prieskum je realizovaný na reprezentatívnej vzorke 480 starostov a primátorov, ktorí vykonávajú funkciu štatutárneho predstaviteľa samospráv minimálne tretie volebné obdobie. Uskutoční sa od 21. februára 2019 do 22.marca 2019.

Výsledky prieskumu budú podkladmi na ďalšiu prácu v rámci národného projektu ZMOS s názvom Modernizácia miestnej územnej samosprávy, ktorý je realizovaný vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Efektívna verejná správa.

Autor: Michal Kaliňák, hovorca a tajomník Rady expertov ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.05.2017
Sociálna politika v trendoch a súvislostiach
Združenie miest a obcí Slovenska sa v rámci Centra sociálneho dialógu II. orientuje aj na sociálnu politiku.
viac
22.01.2019
Samosprávy vedia čo je dobrovoľníctvo a rôzne ho podporujú
Združenie miest a obcí Slovenska pred koncom minulého roka realizovalo prieskum zameraný na dobrovoľníctvo v samospráve. Mestá a obce disponujú informáciami o dobrovoľníctve a vyjadrujú záujem na jeho ďalšej podpore.
viac
03.03.2020
ZMOS skúma financovanie komunálu
Združenie miest a obcí Slovenska začalo v pondelok (2. 3.)s ďalším prieskumom. Sústredíme sa na postoje starostov a primátorov k financovaniu samospráv. Prieskumom kvantifikujeme postoje štatutárnych predstaviteľov samospráv k súčasnému financovaniu a tiež alternatívnym formám financovania komunálu.
viac
05.10.2020
Spoznaj oblasti neziskového sektora na Slovensku: Dobrovoľníctvo
Úrad splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti prináša krátke kapitoly o všeobecne prospešných oblastiach neziskového sektora na Slovensku, ktoré zadefinoval Zákon o registri sa zameraním na dobrovoľníctvo.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %