Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
03.11.2020 02:35

S-O-S podporuje reformu ochrany prírody aj presun pozemkov pod ŠOP


Ilustračná snímka.


Slovenský ochranársky snem (S-O-S) podporuje zámer reformy Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR. Víta aj iniciatívu envirorezortu, aby pozemky v chránených územiach, ktoré sú v správe štátnych Lesov SR, prešli pod ŠOP. Informovali o tom Mikuláš Huba a Gabriela Kalašová z S-O-S.


Snem považuje komplexnú reformu ochrany prírody na SR za jednu z priorít. „Bez toho bude ochrana prírody vždy len v role akéhosi bezdomovca. Bude písať stanoviská, ale rozhodovať bude niekto iný. A naše národné parky sa budú čoraz viac stávať lunaparkami, zásobárňami dreva a nerastných surovín, poľovnými revírmi, či lukratívnymi korisťami pre realitný biznis a pochybných developerov,” hovorí Huba.      

Správcovstvo pozemkov v chránených oblastiach by si vyžiadalo prijať viaceré ďalšie organizačno-právne opatrenia. Taktiež treba správy chránených oblastí personálne a kompetenčne dovybaviť. Dôvodom je, aby okrem právnych kompetencií vedeli rozhodovať naozaj informovane, priblížil Huba. ŠOP sa musí podľa S-O-S stať orgánom štátnej správy.      

Ochranársky snem pripomína, že by sa nemalo zabúdať na neštátnych vlastníkov pôdy. „Konečne by sa už mala nájsť politická vôľa na to, aby sa štát obojstranne výhodne dohodol s vlastníkmi pozemkov v chránených územiach tak, aby na to nedoplatila ochrana prírody a zároveň boli uspokojené oprávnené nároky vlastníkov na náhradu za obmedzenie bežného obhospodarovania,” poznamenal Huba.      

Dodal, že prijímanie kľúčových rozhodnutí musí vychádzať z poslania národných parkov s prioritou ochrany prírody a byť v súlade s novými vedeckými poznatkami.     

„Naše národné parky stále predstavujú najvýznamnejšie prírodné dedičstvo, kde – v zmysle zákona – má byť ochrana prírody nadradená nad ostatné činnosti. Je vo verejnom záujme toto dedičstvo uchovať aj pre budúce generácie a zlepšiť ich stav v súlade s medzinárodnými kritériami,” tvrdí Huba. Zároveň je podľa neho požiadavka naliehavejšia v dobe klimatickej krízy, pretože nenarušené ekosystémy znižujú jej dosahy a zvyšujú odolnosť okolitej krajiny.      

Huba podotkol, že skutočný národný park vie byť pre svoj región ekonomickým prínosom a nie "brzdou pokroku". S-O-S konštatuje, že to, čo žiada, má oporu v zákone, vládnych dokumentoch a je samozrejmosťou vo väčšine členských štátov Európskej únie.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.11.2020
Minister J. Budaj prichádza s reformou Štátnej ochrany prírody SR
Z iniciatívy ministra životného prostredia Jána Budaja vznikla expertná komisia na prípravu reformy Štátnej ochrany prírody SR.
viac
20.07.2021
Nevyčerpané financie ŠOP by sa mohli presunúť na územnú a druhovú ochranu
Nevyčerpané financie Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR v sume 874 520 eur by sa mohli presunúť na zavedenie ekonomického informačného systému a na plnenie úloh druhovej a územnej ochrany.
viac
23.07.2021
Odborná diskusia k reforme ochrany prírody
Ministerstvo životného prostredia spolu s ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR rozbehlo odborné diskusie po slovenských národných parkoch k systémovým zmenám v ochrane prírody, najmä k prevodu správy štátnych lesných pozemkov v národných parkoch pod správu Štátnej ochrany prírody SR.
viac
15.12.2021
ŠOP víta schválenie reformy národných parkov
Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR víta schválenie reformy národných parkov parlamentom. Reforma a jej opatrenia posúvajú podľa ŠOP Slovensko v oblasti ochrany prírody do kruhu vyspelých krajín. Národné parky tak majú možnosť získať podobu, akú si zaslúžia, tvrdia ochranári.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %