Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
15.12.2021 01:40

ŠOP víta schválenie reformy národných parkov


Ilustračná snímka: (tasr).


Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR víta schválenie reformy národných parkov parlamentom. Reforma a jej opatrenia posúvajú podľa ŠOP Slovensko v oblasti ochrany prírody do kruhu vyspelých krajín. Národné parky tak majú možnosť získať podobu, akú si zaslúžia, tvrdia ochranári.


"Historická anomália v správe národných parkov bola týmto významným krokom odstránená. Schválením predloženej reformy sme sa vydali na cestu udržateľnej ochrany našich najcennejších území," povedal generálny riaditeľ ŠOP Dušan Karaska. Dodal, že jednotná správa a právna subjektivita národných parkov prinesie nielen vyššiu kvalitu ochranu prírody a krajiny, ale aj socio-ekonomický rozvoj dotknutých regiónov.

Navrhovaná novela zákona o ochrane prírody a krajiny pri prevode pozemkov podľa ŠOP garantuje zachovanie všetkých zmlúv viazaných na prevzaté pozemky. Ide napríklad o dodávateľsko-odberateľské zmluvy, nájomné zmluvy či existujúce zmluvy uzatvorené napríklad so včelármi. ŠOP tak prevezme všetkých lesníkov a robotníkov, ktorí obhospodarujú lesy v národných parkoch. Zachovajú aj ich doterajšie ohodnotenie. Zároveň bude pri správach národných parkov zriadený poradný, odborný, konzultačný a iniciačný orgán Rada národného parku, poukázali ochranári.

Poslanci Národnej rady SR v utorok večer (14. 12.) schválili reformu národných parkov. Správa štátnych pozemkov v národných parkoch sa má presunúť pod rezort životného prostredia. Presun pozemkov pod envirorezort má zabezpečiť jednotnú správu štátnych pozemkov na území národných parkov.

Presun štátnych pozemkov sa bude realizovať až po zonácii národných parkov. Od 1. apríla 2022 sa tak správa štátnych pozemkov presunie na samostatné správy národných parkov na území Tatranského národného parku, Pieninského národného parku a Národného parku Slovenský raj. K tomuto dátumu prechádza pod národné parky aj správa štátnych pozemkov v štvrtom a piatom stupni ochrany. Prechod správy území v treťom a nižšom stupni ochrany vo vlastníctve štátu je podmienený zonáciou.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.11.2020
S-O-S podporuje reformu ochrany prírody aj presun pozemkov pod ŠOP
Slovenský ochranársky snem (S-O-S) podporuje zámer reformy Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR. Víta aj iniciatívu envirorezortu, aby pozemky v chránených územiach, ktoré sú v správe štátnych Lesov SR, prešli pod ŠOP. Informovali o tom Mikuláš Huba a Gabriela Kalašová z S-O-S.
viac
25.05.2021
Štátne lesy v národných parkoch by sa mali presunúť pod ochranárov
Štátne lesy v národných parkoch v najprísnejších chránených územiach by mali spravovať ochranári. Avizuje to Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR. Urýchliť by sa tak mala ich zonácia. Informovalo o tom tlačové oddelenie envirorezortu.
viac
23.07.2021
Odborná diskusia k reforme ochrany prírody
Ministerstvo životného prostredia spolu s ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR rozbehlo odborné diskusie po slovenských národných parkoch k systémovým zmenám v ochrane prírody, najmä k prevodu správy štátnych lesných pozemkov v národných parkoch pod správu Štátnej ochrany prírody SR.
viac
16.01.2023
J. Budaj: V tomto roku chceme pokračovať v reforme národných parkov
Rezort životného prostredia chce tento rok pokračovať v reforme národných parkov. V TASR TV to deklaroval dočasne poverený minister životného prostredia Ján Budaj.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %