Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
25.05.2024 09:00

Rušňoparáda opäť ponúkne prehliadku rôznych železničných vozidiel


Ilustračná snímka TASR


Najväčšia prehliadka historických a moderných železničných vozidiel na Slovensku sa v Košiciach uskutoční tento víkend. Súčasťou 20. ročníka Rušňoparády bude aj rozlúčka s elektrickou jednotkou Pantograf.


Informoval o tom hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Dominik Drevický. "Minuloročná Rušňoparáda prilákala takmer 12.000 návštevníkov. Tento rok bude opäť najväčším lákadlom množstvo historických, ale aj moderných vlakov. Slávnostne sa rozlúčime s poslednou starou elektrickou jednotkou Pantografom," povedal generálny riaditeľ ZSSK Peter Helexa s tým, že vyraďovanie starých vlakov je prirodzenou súčasť modernizácie vlakovej flotily.         

Brány depa budú v sobotu (25. 5.) otvorené od 9.00 do 16.30 h a v nedeľu (26. 5.) od 10.00 do 15.00 h. Pripravené budú historické aj moderné železničné vozidlá, chill out zóna v modernej vlakovej jednotke 660/661 Panter či desiatky veteránov, ktoré sa v Košiciach pristavia v rámci akcie 500 km slovenských a ktoré ZSSK prepraví do Košíc autovlakom. Návštevníci si budú môcť pozrieť ich vykládku v priestoroch košickej autorampy.         

Súčasťou Rušňoparády budú tiež rôzne aktivity vrátane nostalgických jázd či výstava na tému Študuj dopravu. "Toto podujatie, ktoré organizuje ZSSK v spolupráci s Podvihorlatským železničným spolkom, je skvelou príležitosťou pre celú rodinu zažiť čaro železnice zblízka," dodal Drevický.         

Ako pripomenul, medzi košickou železničnou stanicou a depom bude v hodinových intervaloch bezplatne premávať kyvadlová doprava. Depo ZSSK sa nachádza desať minút pešou chôdzou od stanice i centra mesta

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.05.2017
Adamcove dni 2017
Nadšenci zborového spievania sa stretnú už na XI. ročníku prehliadky speváckych zborov Adamcove dni v Kunsthalle/Hale umenia 6. mája o 17. hodine, aby si uctili pamiatku významného dirigenta, zbormajstra a hudobného skladateľa Vojtecha Adamca (1926 – 1973), ktorý sa zapísal do histórie Košíc.
viac
23.04.2020
Košice Región Turizmus ponúka okolo 250 virtuálnych prehliadok
Spolu do 250 turistických atrakcií prevažne v Košickom samosprávnom kraji vrátane pamiatok UNESCO si možno pozrieť prostredníctvom virtuálnych prehliadok krajskej organizácie cestovného ruchu Košice Región Turizmus (KRT).
viac
06.05.2021
Košice dostanú nové električky za vyše 25 miliónov eur
Dobrá správa pre metropolu východu. K vyššiemu komfortu a atraktívnosti cestovania hromadnou dopravou v Košiciach prispejú nové električky. Vyzvanie vo výške viac ako 25 miliónov eur na nákup nových koľajových vozidiel odsúhlasila ministerka investícií a regionálneho rozvoja Veronika Remišová.
viac
17.05.2024
Festival v Košiciach hostí neprofesionálne komorné telesá detí a mládeže
Desiatky mladých hudobníkov zo základných umeleckých škôl (ZUŠ) z celého Slovenska sa v piatok stretávajú na druhom ročníku Festivalu malých komorných telies Košice.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %