Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
19.09.2022 04:15

Roky chátrajúca zvonica Rožňavskej kalvárie sa dočkala rekonštrukcie


Ilustračná snímka: (tasr).


Zrekonštruovanú vstupnú bránu do areálu kalvárie požehnal počas slávnostného predstavenia zvonice rožňavský diecézny biskup Stanislav Stolárik. Informoval o tom Jozef Kopor z Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Gemer.


Obnova zvonice kalvárie sa začala realizovať v réžii samosprávy po dohode s rožňavským biskupom, ktorý bol pôvodným majiteľom objektu. Po rekonštrukcii pamiatky mesto v stredu (14. 9.) odovzdalo kľúč od zvonice práve do rúk biskupa, ktorý ju pred otvorením ešte symbolicky požehnal.

"Príbeh obnovy kalvárie sa začal písať v roku 2010, keď sa nadšenec Árpád Görgei rozhodol, že mu toto historicky významné miesto nie je ľahostajné a stálo by za to obnoviť jeho pôvodnú krásu. Vtedy to bol iba veľmi vzdialený a hmlistý sen," uviedol primátor Rožňavy Michal Domik s tým, že rekonštrukcia zvonice je výsledkom spolupráce samosprávy, biskupstva a dobrovoľníkov.

Obnova zvonice v Rožňave stála viac ako 50 000 eur, finančne ju sumou 35 000 eur podporila i OOCR Gemer. "Už niekoľko rokov sledujeme jej postupnú obnovu a sme radi, že aj naša organizácia prispela k tomu, že táto dominanta Rožňavy bude lákať domácich obyvateľov ale aj návštevníkov mesta a regiónu, tak ako to vidíme napríklad v Banskej Štiavnici," povedal výkonný riaditeľ OOCR Gemer Jaroslav Hric.

Rožňavská kalvária je najstaršou pamiatkou svojho druhu v regióne Gemer. V roku 1741 ju dal postaviť rožňavský mešťan Jakub Steer, z pôvodne siedmich zastavení sa v 19. storočí rozrástla na 14. Zvonica tvorí samostatný objekt a predstavuje vstupnú bránu do areálu kalvárie. Pozostáva z murovanej a drevenej časti a pred rekonštrukciou bola v havarijnom stavebno-technickom stave. Chodník na kalváriu v Rožňave je osvetlený i v noci, pútnické miesto ponúka výhľady na mesto, kaňon rieky Slaná i planiny Slovenského krasu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.02.2019
Na Gotickej ceste na Gemeri pokročili v obnove štyroch evanjelických kostolov
Na Gotickej ceste na Gemeri sa vlani podarilo pokročiť v obnove štyroch evanjelických gotických kostolov v Ochtinej, Koceľovciach a Štítniku (všetky okres Rožňava), ale aj v Ratkovej v okrese Revúca. Informuje o tom Evanjelická cirkev augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku na svojom webe.
viac
03.02.2021
Stavebné práce na obnove polikliniky v Detve ukončili
Stavebné práce na obnove polikliniky v Detve sú ukončené. Uviedol to hovorca mesta Detva Milan Suja.
viac
27.01.2022
V obci Dubové obnovili kultúrny dom z 50. rokov 20. storočia
Približne 250 000 eur stála obec Dubové v okrese Zvolen rekonštrukcia kultúrneho domu. Obnovu objektu z 50. rokov uplynulého storočia ukončili koncom minulého roka.
viac
25.08.2023
Muránska planina má nové logo a slogan, v Zbojskej pribudol i fotopoint
Muránska planina má ako destinácia cestovného ruchu svoju novú vizuálnu identitu. Logom územia sa stal lykovec muránsky, oblasť má tiež vlastný slogan či novú webovú stránku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %