Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
13.05.2019 06:55

V sakrálnom areáli levickej Kalvárie sa začala letná sezóna


Ilustračná snímka, zdroj: mesto Levice


V sakrálnom areáli levickej Kalvárie sa začala letná turistická sezóna. Počas nej môžu záujemcovia vystúpiť na 22 metrov vysokú vyhliadkovú vežu, z ktorej budú mať výhľad na všetky štyri svetové strany do blízkeho i vzdialenejšieho okolia Levíc.


V sakrálnom areáli levickej Kalvárie sa začala letná turistická sezóna. Počas nej môžu záujemcovia vystúpiť na 22 metrov vysokú vyhliadkovú vežu, z ktorej budú mať výhľad na všetky štyri svetové strany do blízkeho i vzdialenejšieho okolia Levíc.

„Vyhliadková veža bude sprístupnená pod dohľadom dobrovoľníka až do konca októbra každú nedeľu v čase od 14.00 do 16.00 h. Otvorená nebude len v prípade nepriaznivého počasia," informovala Katarína Holbová z Občianskeho združenia Patrimonium servandi, ktoré rozsiahly areál Kalvárie udržiava a prevádzkuje vyhliadkovú vežu. Dobrovoľným vstupným prispejú návštevníci na údržbu veže a celého areálu.       

Počas tohtoročnej sezóny pribudnú v dolnej časti areálu z vnútornej strany kamenného múru horizontálne železné opierky na bezpečné zaparkovanie bicyklov. Levický závod Štátnych lesov daroval združeniu agátovú guľatinu, ktorá bude použitá na nové schody do lesoparku. „Staré spráchnivené a zodraté schody chceme vymeniť čím skôr, trpíme však nedostatkom mužských rúk, potrebných pri tejto fyzicky náročnej práci," skonštatovala Holbová.       

V druhej polovici mája by sa mali začať najdôležitejšie záchranné práce na bývalej nemocničnej kaplnke. Pripravená je výmena plechovej strešnej krytiny nad najstaršou časťou kaplnky, postavenej v roku 1888 a nad jej novším presbytériom, pristavaným v 30. rokoch minulého storočia. „Zároveň musíme podmurovať základy tejto prístavby, aby sme zabezpečili jej veľmi narušenú statiku. Keďže v oboch prípadoch ide o technicky náročnú prácu, realizovať ju budeme profesionálnymi firmami," uviedla Holbová. Ďalšie etapy obnovy pôvodnej kaplnky Božského Srdca Ježišovho, ktorá tvorí súčasť najstaršej časti nemocničného areálu v Leviciach, závisia od finančných možností združenia.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.11.2018
Mesto chce pokračovať v revitalizácii historickej promenády
Mesto Levice plánuje pokračovať v projekte obnovy historickej promenády vedúcej z centra mesta popri cintoríne na levickú kalváriu. Projekt vznikol na podnet Levického okrášľovacieho spolku.
viac
13.04.2021
NSK pomôže pri obnove Kalvárie v Nitre
Nitriansky samosprávny kraj (NSK) pomôže pri rekonštrukcii areálu Kalvárie v Nitre. Krajskí poslanci už schválili aj uznesenie o združení financií a o spolupráci s Rímskokatolíckou cirkvou a Farnosťou Nitra - Kalvária. Z tohtoročného rozpočtu NSK pôjde na projekt vyše 100 000 eur.
viac
26.04.2023
Historická promenáda po revitalizácii opäť slúži verejnosti
Levický okrášľovací spolok a mesto Levice obnovili historickú promenádu z čias Rakúsko–Uhorska. S obnovou promenády začali v roku 2017, jej slávnostné otvorenie je naplánované na 1. mája.
viac
29.04.2023
Letnú turistickú sezónu odštartujú na hrade cez víkend
Počas blížiaceho sa víkendu slávnostne otvoria na Kežmarskom hrade brány pre návštevníkov. V nedeľu 30. apríla tamojšie múzeum pripravilo v spolupráci s mestom bohatý program.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %