Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
26.04.2023 07:45

Historická promenáda po revitalizácii opäť slúži verejnosti


Snímka zdroj: (Levický okrášľovací spolok).


Levický okrášľovací spolok a mesto Levice obnovili historickú promenádu z čias Rakúsko–Uhorska. S obnovou promenády začali v roku 2017, jej slávnostné otvorenie je naplánované na 1. mája.


Súčasťou otvorenia bude komentovaná prechádzka Korzovanie v Leviciach na začiatku 20. storočia a odhalenie umeleckého diela, informoval predseda Levického okrášľovacieho spolku Jozef Kubovič.

Pešia promenáda vznikla v meste za Rakúsko-Uhorska. Prvé zmienky o nej pochádzajú z roku 1870, keď bola založená mestská okrášľovacia zdravotná komisia. Jej úlohou bolo aj vytvorenie miesta pre oddych. Promenáda viedla z centra mesta na Kalváriu. Bola vysadená vzrastlou alejovou vegetáciou a v tom čase tvorila jediný ucelený vegetačný prvok určený pre verejnosť. Bola miestom spoločenských stretnutí, ktoré pretrvávali až do povojnových rokov. V povojnovom období prebral funkciu promenády novovytvorený park. Promenáda postupne chátrala a zarastala húštinou.

Dobrovoľníci z Levického okrášľovacieho spolku začali priestor revitalizovať v roku 2017. Ich cieľom bolo vyčistiť mestský pozemok od odpadu a stavebnej sute, prerezať náletové dreviny, vytvoriť pešiu komunikáciu, umiestniť prvky drobnej architektúry. Postupne plánujú prepojiť promenádu cez Kalváriu až na Krížny vrch. Realizáciu projektu financovali z grantov, sponzorských peňazí a dvoch percent z daní.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.07.2017
Mesto Levice získalo grant na obnovu historickej promenády
Mesto Levice úspešne získalo finančný  grant vo výške 2199,00 € vo štvrtom ročníku zamestnaneckého grantového programu Ukážte sa v dobrom svetle 2017, ktorý vyhlásila Nadácia Pontis v rámci Nadačného fondu Slovenských elektrární a. s..
viac
27.11.2018
Mesto chce pokračovať v revitalizácii historickej promenády
Mesto Levice plánuje pokračovať v projekte obnovy historickej promenády vedúcej z centra mesta popri cintoríne na levickú kalváriu. Projekt vznikol na podnet Levického okrášľovacieho spolku.
viac
13.05.2019
V sakrálnom areáli levickej Kalvárie sa začala letná sezóna
V sakrálnom areáli levickej Kalvárie sa začala letná turistická sezóna. Počas nej môžu záujemcovia vystúpiť na 22 metrov vysokú vyhliadkovú vežu, z ktorej budú mať výhľad na všetky štyri svetové strany do blízkeho i vzdialenejšieho okolia Levíc.
viac
20.10.2021
Pri žiadostiach na obnovu domov pomôžu regionálne kancelárie
Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) plánuje otvoriť desať regionálnych kancelárií. Tie majú pomáhať záujemcom so žiadosťami o dotáciu na obnovu rodinných domov. Prvá kancelária by sa mala otvoriť budúci rok.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %