Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
20.10.2021 10:30

Pripravujú Akčný plán najmenej rozvinutého okresu Stará Ľubovňa


Ľubovniansky hrad, Stará Ľubovňa. Ilustračná snímka, zdroj: Slovakia.travel


Okres Stará Ľubovňa má vďaka novému zákonu z dielne Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR možnosť získať o 2,7 milióna eur viac.


Vďaka intenzívne prebiehajúcim prípravám ma Akčnom pláne NRO s rezortom regionálneho rozvoja a za účasti expertov má okres šancu čerpať prvé financie už na prelome 1. a 2. kvartálu budúceho roka. Okres Stará Ľubovňa je jedným z dvanástich NRO.

O podpore regiónu rokovala s primátormi a starostami vicepremiérka Veronika Remišová, ktorá ich vyzvala, aby naplno využili šance, ktoré sa pred ich okresom otvárajú.

Rokovala tiež o reformách, ktoré zaviedla v eurofondoch a nových pravidlách pre balík takmer 13 miliárd eur, ktoré Slovensko dostane na roky 2021 – 2027. Zdôraznila však prioritu najskôr vyčerpať zostávajúce eurofondy, ktoré musíme investovať do konca roka 2023.

V okrese Stará Ľubovňa bolo v dobiehajúcom programovom období zazmluvnených 135 projektov vo výške takmer 98 miliónov eur. Ide najmä o projekty rekonštrukcie základných a materských škôl, zatepľovanie verejných budov, vznik miestnych občianskych poriadkových služieb v obciach, budovanie vodovodov, podporu komunitných centier či COVID opatrenia.

Ministerka vyzvala predstaviteľov samospráv, aby využili zostávajúce možnosti a zapojili sa do otvorených výziev z Integrovaného operačného programu IROP, ktorý riadi jej ministerstvo. Ide napríklad o podporu rozširovania kapacít materských škôl, cyklodopravy, rekonštrukcie ciest II. a III. triedy či sociálne služby v regiónoch. Ako príklad dobrej praxe využitia eurofondov v okrese uviedla, medzi inými, projekt revitalizácie vnútrobloku na najväčšom a najhustejšie zaľudnenom sídlisku Západ v meste Stará Ľubovňa, na ktorú išlo z eurofondov vyše 573 000 eur.

Pôvodný model prípravy a vyhodnocovania výziev na poskytnutie regionálneho príspevku založený na odporúčaniach okresných úradov nahradí od 1. novembra transparentný model Riadiacich výborov. Svojich zástupcov v nich budú mať MIRRI SR, župy, do ktorých najmenej rozvinuté okresy patria,  okresné úrady, mestá a obce najmenej rozvinutých okresov a sociálno-ekonomickí partneri.

Podpora sa bude rozdeľovať na základe Plánov rozvoja, ktoré pripravia okresné úrady v spolupráci so všetkými zainteresovanými partnermi. Plánom rozvoja sa nahrádzajú doterajšie dva dokumenty – Akčný plán najmenej rozvinutého okresu a Ročné priority – čím sa celý proces zjednoduší a urýchli.

Bližšie informácie sa dočítate TU.

Autor: (Zdroj: ZMOS, MIRRI)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.01.2018
Nové samostatné združenie má zrýchliť realizáciu akčného plánu
V medzisviatočnom období sa prvýkrát stretli zakladajúci členovia novozaloženého záujmového združenia právnických osôb - Centrum podpory regionálneho rozvoja okresu Kežmarok.
viac
16.02.2018
Najvýznamnejšie investičné akcie roka 2018 v meste Stará Ľubovňa
Rozvojový program Mesta na rok 2018, schválený Mestským zastupiteľstvom 14. decembra 2017, predstavuje súhrn plánovaných investičných akcií, na ktoré sú z mestského rozpočtu vyčlenené finančné prostriedky vo výške viac ako 2 mil. €.
viac
18.10.2018
Tri najmenej rozvinuté kraje spolupracujú na spoločných projektoch
Prešovský, Košický a Banskobystrický samosprávny kraj spolupracujú pri realizácii opatrení a akčných plánov najmenej rozvinutých okresov.
viac
23.01.2020
Dotácia od vlády by mala zlepšiť životné podmienky v okrese
Vláda SR uvoľní v najbližších týždňoch na projekty v okrese Stará Ľubovňa 2,15 milióna eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %