Piatok 17.05.2024
Dnes má meniny 
Gizela
°C
05.04.2018 10:13

Rímske lapidárium v komárňanskej pevnosti je magnetom pre návštevníkov


Lapidárium Podunajského múzea v Komárne. Snímka: Ladislav Szabó, AFIAP


Komárno navštevuje čoraz viac turistov nielen zo Slovenska, ale aj zo zahraničia, najmä z Maďarska, Česka, Poľska, Rakúska, Nemecka a ďalších štátov.


Prichádzajú nielen za liečivými prameňmi termálnych kúpalísk v Komárne či neďalekých Patinciach, ale zaujímajú sa aj o miestne pamiatky - najmä národnú kultúrnu pamiatku Starú a Novú pevnosť.

Veľa zaujímavostí ponúkajú návštevníkom aj expozície Podunajského múzea v Komárne, ktoré sídli v piatich historických budovách nielen v Komárne, ale aj v Martovciach. V tejto obci, ležiacej na sútoku Nitry a Žitavy a vzdialenej 18 kilometrov od Komárna, sa nachádza expozícia ľudovej architektúry a bývania.

Keď sprevádzam turistov a návštevníkov po meste, každého, kto o to prejaví záujem (a tých je naozaj veľa) zavediem do obnovenej najväčšej VI. bašty v Komárne. Ide o fortifikačnú stavbu z 19. storočia, v ktorej prednom južnom rondeli je od roku 1993 stála expozícia Rímske lapidárium Podunajského múzea v Komárne, za ktorého realizáciu a pamiatkovú obnovu VI. bašty v roku 1994 mesto dostalo prestížne medzinárodné ocenenie Europa Nostra.

Ako nás informoval Ing. Jozef Csütörtöky, CSc., riaditeľ Podunajského múzea, expozícia je zostavená v chronologickom slede (II. - IV. stor. n. l.). Rímske náhrobné kamene alebo ich fragmenty, oltárne kamene a sarkofágy či portréty sú vystavené na ploche 358 m². Exponáty pochádzajú z rímskych hraničných opevnení Brigetio a Celemantia vybudovaných oproti sebe neďaleko Komárna na oboch brehoch Dunaja, ale aj z ďalších pamiatok na pobyt Rimanov na Slovensku. Medzi najzaujímavejšie exponáty lapidária patrí torzo reliéfu s mytologickým motívom Faidrina láska k Hyppolitovi. Tieto kamene boli pri príprave novej expozície opäť spojené po 1500 rokoch. Ďalej je to Endymiona - symbol večnej mladosti, portrét cisára Commoda, oltár zasvätený Jupiterovi, no aj nápis rímskych vojakov z r. 179/180 na skale v Trenčíne, ktorý tu zanechali po svojom víťazstve v Laugaríciu. Z ďalších je to napr. reliéfna doska s Daidalom a Ikarom z Gerullaty neďaleko Bratislavy či rímsky míľnik z obcí Virt - Radvaň nad Dunajom a mnohé ďalšie.

Od roku 2002 ponúka múzeum návštevníkom bohato ilustrovanú viacjazyčnú publikáciu, ktorá je sprievodcom celou expozíciou s priliehavým názvom „Tu hovoria kamene“. A kto ich pozorne počúva, zistí, že umelecká tvorba a myslenie ľudí spred takmer dvetisíc rokov má čo povedať aj dnešnému človeku. Autormi publikácie sú Friderika Harl z Viedne a Barnabás Lőrincz z Budapešti.

 Obecné noviny č. 13-14/2018

 

 

 

 

 

Autor: Štefan BENDE


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.01.2019
Komárno pokračuje v obnove protitureckej pevnosti
Mesto Komárno pokračuje v obnove tamojšej protitureckej pevnosti, ktorú v roku 2003 odkúpilo od Ministerstva obrany SR. Záchrana, obnova a prezentácia národnej kultúrnej pamiatky patrí medzi priority mesta.
viac
31.10.2019
Nočné prehliadky pevnosti patria v Komárne k najobľúbenejším
Obyvatelia i návštevníci Komárna môžu osláviť Halloween v priestoroch komárňanskej pevnosti. Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Podunajsko pripravila nočnú halloweensku prehliadku, ktorá sa uskutoční dnes - vo štvrtok (31. 10.).
viac
02.07.2020
Pre juh Slovenska sú typické termálne pramene i prírodné krásy
Juh Slovenska zďaleka nemusí byť len nudná rovina. Patria k nemu termálne pramene a obľúbené termálne kúpaliská, ale tiež množstvo prírodných zaujímavostí. Na východ od Komárna sa krajina začína mierne vlniť, aby sa v okolí Štúrova premenila na hornatú.
viac
13.04.2023
Netradičná súťaž pripomenie starobylé jedlá i historické boje
Priblížiť revolučné boje v rokoch 1848 a 1849 a prezentovať gastronómiu tohto obdobia je cieľom súťaže Komárňanské vojenské hostiny. Nezisková organizácia Pro Castello Comaromiensi ju organizuje 1. mája v Starej pevnosti v Komárne.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %