Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
31.03.2020 06:27

Rezort školstva rokuje s vydavateľmi o uvoľnení licencií na digitálne učebnice


Ilustračná snímka: (int.).


Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR rokuje s vydavateľmi o tom, aby sprístupnili všetky digitálne učebnice, na ktoré má udelenú licenciu. Zdarma by ich tak mohli používať nielen učitelia, ale aj rodičia a žiaci. Informoval o tom odbor komunikácie a protokolu rezortu školstva.


Momentálne sa digitálne verzie učebníc nachádzajú v e-aktovke, kam majú prístup výlučne učitelia a žiaci, aj to iba počas vyučovania. „Cieľom rezortu školstva je uvoľnenie licencií a sprístupnenie digitálnych učebníc a pracovných zošitov na voľné používanie počas trvania mimoriadnej situácie tak, aby tieto učebnice mohli využívať aj rodičia a žiaci z domu,” uviedlo ministerstvo školstva. Medzi tieto učebnice patria napríklad šlabikáre, čítanky, pracovné zošity zo slovenského jazyka, učebnice matematiky spolu s pracovnými zošitmi, pracovné učebnice prírodovedy, vlastivedy či geografie.

Rezort školstva informoval, že po prvých rokovaniach sa podarilo s niekoľkými dodávateľmi učebníc dohodnúť na uvoľnení licencií. Rokovania v utorok naďalej pokračujú.

„Naším cieľom je čo najviac vyjsť v ústrety rodičom a žiakom a uľahčiť im toto obdobie, keď sa vzdelávajú z domu. Preto chceme vyrokovať, aby mali k dispozícii tieto učebnice. Zároveň chcem apelovať na učiteľov, aby sa snažili učiť na diaľku, aby boli zhovievaví k rodičom a snažili sa ich odbremeniť,” uviedol minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling. Apeluje tiež na zriaďovateľov, aby sa uistili, že na ich školách sa výučba na diaľku naozaj realizuje.      

Ministerstvo školstva chce, aby nielen v súčasnej mimoriadnej krízovej situácii, ale vždy, ak by sa krajina dostala do stavu núdze, sa licencie uvoľnili a učebnice boli k dispozícii všetkým bezplatne.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.02.2017
Z 10. rokovania Rady Združenia miest a obcí Slovenska
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Michal Sýkora zvolal v poradí 10. rokovanie Rady ZMOS. Uskutočnilo sa 7. a 8. februára 2017 v Kongresovej miestnosti hotela Sorea Trigan v Štrbskom Plese.
viac
30.03.2020
TSK poskytne tri stredoškolské internáty na karanténu
Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) poskytne bezplatne tri stredoškolské internáty ako miesto pre karanténu. Informoval o tom predseda TSK Jaroslav Baška, podľa ktorého ide o neupotrebiteľný majetok kraja.
viac
05.05.2020
ZOMOS žiada premiéra o zrušenie zákazu účasti verejnosti na rokovaniach
Združenie občanov miest a obcí Slovenska (ZOMOS) žiada premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) o zrušenie zákazu účasti verejnosti na rokovaniach obecných zastupiteľstiev.
viac
02.12.2021
ZMOS rokoval s rezortom hospodárstva o novele zákona o miestnych daniach
Rozporové konanie k novele zákona o miestnych daniach a o miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady medzi Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Ministerstvom hospodárstva SR sa uskutočnilo online formou v utorok 30. novembra 2021.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %