Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
24.02.2020 12:30

Rezort kultúry podáva pomocnú ruku osobám so zrakovým postihnutím


Ilustračná snímka: (int.).


Ministerstvo kultúry SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania Návrh na vytvorenie Slovenskej autority pre Braillovo písmo. Cieľom návrhu je zriadenie a prevádzka špecializovaného pracoviska v rámci Slovenskej knižnice pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči.


„Poslaním Slovenskej autority pre Braillovo písmo bude podpora gramotnosti osôb so zrakovým postihnutím v Slovenskej republike. Cieľom novovzniknutého pracoviska bude určovať štandardy používania Braillovho písma, podporovať, uľahčovať a presadzovať výskum, výučbu a tlač Braillovho písma,“ uviedla ministerka kultúry Ľubica Laššáková.

Ministerstvo kultúry SR chce naplniť literu Dohovoru o právach osôb so zdravotným postihnutím, splniť odporúčanie Výboru OSN pre práva osôb so zdravotným postihnutím, ale predovšetkým vyriešiť praktické problémy, s ktorým sa stretávajú osoby so zrakovým postihnutím pri používaní Braillovho písma. Na Slovensku totiž v súčasnosti chýba inštitúcia, ktorá by sa systematicky venovala Braillovmu písmu a pravidlám jeho používania a ktorá by bola partnerom pre obdobné organizácie existujúce v susedných štátoch.

Vytvorením Slovenskej autority pre Braillovo písmo na pôde Slovenskej knižnice pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči vznikne orgán s primeranými kompetenciami vo vzťahu k Braillovmu písmu a pravidlám jeho používania. Zabezpečí sa štandardizácia slovenského Braillovho písma, jeho aktualizácia, pravidlá dopĺňania jeho znakov pre rôzne oblasti zápisu, ako aj pravidlá pre transformáciu elektronických dokumentov do podoby vhodnej pre nevidiacich čitateľov. Zaistí sa aj použitie braillovského fontu v elektronických publikáciách.

Slovenská autorita pre Braillovo písmo bude súčasťou Slovenskej knižnice pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči. Knižnica sa systematicky venuje práci s čitateľmi so zrakovým postihnutím a počas svojej 70-ročnej histórie sa vyprofilovala na významnú kultúrnu ustanovizeň dlhodobo plniacu záväzky v oblasti sprístupňovania kultúry ľudom so zdravotným postihnutím.

Autor: (mk sr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.09.2020
SK 8: S ministerstvom kultúry sme začali rokovať o nových eurofondoch
Systém čerpania nových eurofondov bude založený na partnerstve medzi štátom, krajmi, mestami, obcami a sociálno-ekonomickými partnermi.
viac
13.10.2020
Minister vnútra podporil 11. ročník Dňa bielej palice
Minister vnútra SR, Roman Mikulec osobne podporil 11. ročník Dňa bielej palice. Napriek obmedzeniam, v súvislosti s pandémiou COVID19, si aj tento rok pripomenieme dôležitú tému, akou je bezpečnosť ľudí so zrakovým postihnutím v cestnej premávke.
viac
14.12.2020
Na Slovensku vznikne sieť kreatívnych centier
Na Slovensku vznikne sieť centier, ktoré budú rozvíjať podmienky na rozvoj kultúrneho a kreatívneho priemyslu.
viac
03.03.2021
Ministerstvo kultúry spustilo PomahameKulture.sk
Ministerstvo kultúry SR spustilo finančnú pomoc pre neziskové organizácie v kultúrno-kreatívnom priemysle.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %