Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
13.06.2020 08:00

Repliky dobového nábytku prídu do kaštieľa až z ďalekej Číny


Žiarsky biskupský kaštieľ.


Žiarsky biskupský kaštieľ aktuálne pripravujú na sprístupnenie verejnosti. Mesto tam sťahuje expozície aj pamätnú izbu Štefana Moysesa, s ktorým je táto historická pamiatka spätá.


„Všetky expozície sa postupne presúvajú a zariaďujú. Naraz aj s izbou Štefana Moysesa by sme ich chceli sprístupniť verejnosti aj s odborným výkladom,” priblížil primátor Peter Antal.

Sprístupnenie priestorov pre verejnosť aktuálne zdržiava aj dodávka replík historického nábytku. Podľa Antala repliky dobového nábytku, ktorými chcú zariadiť tunajšie miestnosti, objednali z Číny. „Dostali sme informáciu, že v priebehu júna by mohol byť komplet dodaný. Časť je už dodaná, čo sa týka izby Štefana Moysesa, ale to hlavné, všetko ostatné, má prísť až koncom júna,” uviedol.

Nábytok mesto objednalo aj do tzv. biskupskej sály, ktorú chcú využívať napríklad na rokovanie mestského zastupiteľstva či sobáše. Toto miesto ako novú sobášnu miestnosť aj s kompletným cenníkom schválili žiarski poslanci na štvrtkovom (11. 6.) rokovaní mestského zastupiteľstva. „Táto miestnosť je už zrekonštruovaná, čakáme len na zariadenie. Od toho momentu ako budú dodané stoličky, sa tam budú môcť sobáše konať,” skonštatoval Antal s tým, že v miestnosti už inštalovali aj nové trvalé ozvučenie.

Do priestorov kaštieľa chce tento rok samospráva presťahovať aj materské centrum Úlik, ktoré doteraz sídlilo v centre mesta. V prístavbe kaštieľa zase budujú zariadenie pre seniorov, ktoré by chceli otvoriť koncom budúceho roka.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.07.2019
Žiar nad Hronom: Svoje "áno" si budú môcť čoskoro snúbenci povedať aj v kaštieli
O svadby v Parku Štefana Moysesa v Žiari nad Hronom je stále väčší záujem. Aj preto sa žiarske Mestské kultúrne centrum (MsKC) stále snaží vylepšovať služby, ktoré v tejto súvislosti snúbencom poskytuje.
viac
14.09.2020
Mesto na zariadenie pre seniorov vyčlenilo ďalších 120 000 eur
Žiar nad Hronom vyčlení na dokončenie výstavby mestského zariadenia pre seniorov ďalších 120 000 eur. Rovnakú sumu použije aj na údržbu administratívnej budovy a biskupského kaštieľa.
viac
12.05.2021
Žiarčania si budú môcť staré oblečenie vymieňať v novom komunitnom centre
Obyvatelia mesta Žiar nad Hronom si budú môcť už čoskoro vymieňať staré oblečenie v novovznikajúcom ekologickom komunitnom centre.
viac
05.04.2024
Biskupský kaštieľ mesto komplexne zrekonštruuje
Biskupský kaštieľ v Žiari nad Hronom čaká komplexná rekonštrukcia. Mesto Žiar nad Hronom získalo na jeho obnovu dotáciu vo výške 4,2 milióna eur z plánu obnovy. S prácami chcú podľa žiarskeho primátora Petra Antala začať prakticky okamžite a ukončené by mali byť do konca roka 2025.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %