Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
19.08.2022 07:45

Rekonštrukciu kaštieľa v Modre dokončili, otvoria ho v októbri


Snímka zdroj: (moska.sk).


Rekonštrukciu donedávna schátraného kaštieľa v Modre, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou, dokončili. Otvoriť ho plánujú v októbri.


Vznikne tam centrum pre vinárov, vinohradníkov, umelcov, žiakov, keramikárov, neziskové organizácie, ale i širokú laickú a odbornú verejnosť. Informovala o tom hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Lucia Forman.

Obnovou prešla strecha, okná a historická fasáda kaštieľa. Rovnako aj vnútorné priestory, ktoré budú slúžiť na kultúrne i vzdelávacie aktivity. V kaštieli by mal vzniknúť nový kultúrno-kreatívny priestor pre malé javiskové formy, vináreň s vlastnou pivnicou a vinotékou, rôzne výstavy a podujatia. Prezentovať sa tam môžu lokálni vinári i vinohradníci a poslúži aj ako reprezentatívny priestor pre oficiálne návštevy kraja.

"Súčasťou bude aj digitálno-dokumentačné centrum so študovňou," podotkla Forman. Digitalizácia by mala zachovávať kultúrne bohatstvo Malokarpatska a prihraničného rakúskeho regiónu Weinviertel. Oba regióny spája vinárska a vinohradnícka história.

Kaštieľ v Modre začal kraj rekonštruovať v úzkej spolupráci s krajským pamiatkovým úradom v auguste 2018 a aktuálne ho čaká kolaudácia. Rekonštrukcia je projektom, ktorý je spolufinancovaný z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Celkové náklady dosiahli sumu 2,72 milióna eur.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.06.2022
Humenský kaštieľ má po rekonštrukcii za 6,5 milióna eur svoju renesančnú podobu
Renesančný kaštieľ v Humennom má po rozsiahlej rekonštrukcii exteriéru opäť podobu z obdobia poslednej andrássyovskej prestavby.
viac
01.07.2022
Stavebné práce na obnove športovej haly sa blížia ku koncu
Stavebné práce na obnove športovej haly v Detve sa blížia ku koncu. Potvrdil to hovorca mesta Milan Suja s tým, že samospráva postupne pripravuje podklady pre podanie žiadosti o vydanie kolaudačného rozhodnutia.
viac
19.07.2022
Rekonštrukcia budovy Modranského kaštieľa vstupuje do kolaudačného procesu
Rekonštrukcia budovy Modranského kaštieľa, v ktorom sídli napríklad aj Malokarpatské osvetové stredisko, vstupuje do kolaudačného procesu.
viac
05.10.2022
Zrekonštruovaný kaštieľ v Modre otvorí v sobotu brány pre verejnosť
Donedávna schátraný kaštieľ v Modre, národná kultúrna pamiatka, otvorí po komplexnej rekonštrukcii opäť svoje brány verejnosti. Stane sa tak v sobotu (8. 10.) v rámci dňa otvorených dverí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %