Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
28.04.2018 06:00

Región zažije atmosféru medzinárodných cyklistických pretekov


Plagát


Mesto Stará Ľubovňa i región na severe Spiša už čoskoro zažije atmosféru 35. ročníka medzinárodných cyklistických pretekov pod názvom Karpatský pretek kuriérov. Odštartujú v nedeľu 29. apríla a zahŕňajú 950 kilometrov karpatských ciest na území Maďarska, Slovenska a Poľska.


Prednosta Mestského úradu v Starej Ľubovni Aleš Solár informoval, že do Starej Ľubovne zavíta približne 120 profesionálnych cyklistov do 23 rokov z 11 krajín sveta v rámci štvrtej etapy v utorok 1. mája.       

V tento deň čaká súťažiacich trasa dlhá 154,9 kilometra, pričom štart etapy je o 14. hodiny z Námestia gen. Štefánika. Trasa vedie ďalej cez Hniezdne, Nižné Ružbachy, Podolínec, Toporec, Veľkú Lesnú, Haligovce, Stráňany, Veľký Lipník a obec Kamienka. Zúčastnení cyklisti ju musia absolvovať v troch okruhoch. "To, že mesto Stará Ľubovňa sa stalo súčasťou takého významného medzinárodného podujatia, považujeme za dôležitý okamih z viacerých hľadísk. Vďaka tomuto športovému podujatiu zažijeme nielen výnimočnú atmosféru, podporíme národný tím, ale predovšetkým máme priestor prezentovať zahraničným účastníkom historickú, kultúrnu a prírodnú krásu nášho mesta i jeho okolia," konštatoval Solár.       

Súčasťou oficiálneho programu  prebiehajúceho na Námestí gen. Štefánika v Starej Ľubovni je aj prezentácia jednotlivých zúčastnených cyklistických tímov, súťaže pre deti na bicykloch a odrážadlách či vystúpenie hudobnej skupiny Wendigo.       

Karpatský pretek kuriérov predstavuje projekt, ktorý v roku 1975 vznikol s cieľom pripomínať si spoluprácu tajných kuriérskych skupín z pohraničných oblastí krajín V4. Tie si počas druhej svetovej vojny vymieňali informácie predovšetkým o pohybe a umiestnení nacistických vojenských jednotiek a ich zariadení a tiež o situácii v koncentračných táboroch, čím výrazne prispeli k záchrane veľkého počtu ľudských životov. "Význam tohto medzinárodného športového podujatia v súčasnosti rastie aj vďaka úspešnej spolupráci organizujúcich krajín a prispieva tiež k prezentácii všetkých účastníckych krajín," upozornil Solár s tým, že pre profesionálnych cyklistických pretekárov v kategórii U-23 predstavujú tieto preteky alternatívu voči medzinárodným Giro d'Italia.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.12.2017
Gymploviny opäť vyhrali v súťaži stredoškolských časopisov
Študenti Gymnázia T. Vansovej v Starej Ľubovni získali prvé miesto v súťaži stredoškolských časopisov PSK. Odborná porota skonštatovala, že kvalita periodík z roka na rok rastie.
viac
26.03.2019
Pod Tatry sa po rokoch vrátia medzinárodné cyklistické preteky kuriérov
Pod Tatry sa po 30 rokoch vrátia medzinárodné cyklistické preteky kuriérov. Aj to bol dôvod, prečo primátor Popradu Anton Danko nedávno zavítal do Varšavy a spoločne s organizátormi projekt prezentoval novinárom.
viac
05.10.2020
Minister vnútra absolvoval pracovnú cestu v Prešovskom kraji
Minister vnútra Roman Mikulec absolvoval 2. októbra 2020 pracovnú cestu v Starej Ľubovni a Kežmarku.
viac
02.08.2021
Na Horehroní chystajú historické preteky na cyklodrezinách a bude aj vínna cesta
Horehronie ponúka počas tohto leta viaceré atrakcie pre návštevníkov a nebude tomu inak ani v závere tohto týždňa. Už v piatok (6. 8.) o 10.00 h odštartujú v Hronci historicky prvé preteky na horehronských cyklodrezinách.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %