Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
07.11.2020 11:00

Predseda ZMOS Branislav Tréger vyzýva vládu na súčinnosť


Branislav Tréger, predseda Združenia miest a obcí Slovenska


Združenie miest a obcí Slovenska v súvislosti s celoplošným testovaním konštatoval, že mestá a obce podržali krajinu vždy, keď bola vystavená mimoriadne náročným skúškam. Teraz samosprávy očakávajú pomoc od centrálnej vlády.


Samospráva pomohla pri kľúčových udalostiach

„V novodobej histórii Slovenska máme dva kľúčové momenty, kedy samospráva preukázala svoje nenahraditeľné a nezastupiteľné miesto v systéme. V máji 2003 vďaka mestám a obciam, ktoré nad rámec svojich povinností vyvíjali aktivity na to, aby sme právoplatným referendom vstúpili do Európskej únie. Počas víkendu (31. októbra a 1. novembra – pozn. red.) mestá a obce, nad rámec očakávanej súčinnosti urobili viac, ako sa od nich žiadalo. Lebo komunál má historicky najbližšie k ľuďom, preto komunálni lídri ťahali, čo im sily stačili a dnes je už každému jasné, že bez aktivity miest a obcí by sa to nedalo zrealizovať,“ hovorí predseda ZMOS Branislav Tréger, ktorý ďalej dodáva: „Sledovali sme mediálne prestrelky, neférové útoky na niektorých starostov či primátorov zo strany niektorých politikov. Nereagovali sme preto, lebo sme sa chceli sústrediť na to, aby sme pre testovanie urobili všetko, čo bolo v našich silách. Preto apelujeme na politikov, aby pri akýchkoľvek ďalších výrokoch smerom k samospráve veľmi dobre zvažovali každé slovo aj jeho intonáciu.“

ZMOS očakáva od vlády veľmi rýchlu súčinnosť

Predseda ZMOS zároveň formuloval konkrétne požiadavky voči centrálnej vláde. „Mestá a obce v mimoriadne zložitej situácii preukázali maximálnu možnú súčinnosť, hoci podľa uznesenia vlády k celoplošnému testovaniu boli spomedzi všetkých zodpovedných až na poslednej tretej strane úplne dole. Združenie miest a obcí Slovenska, ktorého členmi je 95 % zo všetkých miest a obcí na Slovensku, bolo v tomto období tiež maximálne súčinné. Informovalo, usmerňovalo, tvorilo dokumenty, ponúkalo konzultácie, koordinovalo stanoviská s rezortmi a velením operácie Spoločná zodpovednosť. Napokon, denne využívalo 8000 emailových adries, na ktoré počas viacerých dní dokonca dvakrát, ráno a napoludnie, posielalo mimoriadne cenné informácie, čoho dôkazom je návštevnosť web stránky prevyšujúca 106 000 návštevníkov a zdieľanie niektorých usmernení až 25 000 unikátnymi návštevníkmi web stránky.

Združenie miest a obcí Slovenska môže jednoznačne povedať, že mestá a obce boli maximálne súčinné a zároveň musíme dodať, že rovnakú súčinnosť očakávame teraz od centrálnej vlády.

„Od vlády Slovenskej republiky očakávame, aby v čo najkratšom čase preklasifikovala bezúročné pôžičky, o ktoré samosprávy mohli žiadať do konca októbra na dotácie, bez akýchkoľvek ďalších podmienok.

Od vlády Slovenskej republiky očakávame, že na svojom najbližšom rokovaní, v zmysle článku 11, bodu 6 Ústavného zákona o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu č. 227/2000 Z. z., ktorý konštatuje, že obce a vyššie územné celky sú pri plnení úloh podľa tohto ústavného zákona financované formou štátnych dotácií, urýchlene vypracuje metodiku refundácie výdavkov samospráv.

Od Ministerstva financií SR zároveň požadujeme, aby zrušilo svoje rozhodnutie z 30. októbra, podľa ktorého v roku 2020 nebude poskytovať dotácie na individuálne potreby obcí a na všeobecne prospešné služby podľa Výnosu Ministerstva financií SR z 9. decembra 2005 č. 26825/2005-441 o poskytovaní dotácií v pôsobnosti MF SR.

Tieto naše požiadavky sú opodstatnené, na mieste, a na základe toho, čo je evidentne jasné, že bez samosprávy by nebolo celoplošné testovanie zrealizované, očakávame, že vláda opätuje samosprávam súčinnosť tak, ako to mestá a obce preukázali voči jej rozhodnutiam počas víkendu,“ zdôraznil Branislav Tréger.

Ďakujeme samosprávam a pripomíname vláde

Združenie miest a obcí Slovenska ďakuje všetkým samosprávam, ich voleným predstaviteľom a zamestnancom za to, že urobili maximum, ktoré bolo vysoko nad rámec pôvodne avizovanej súčinnosti, pričom zdôrazňuje, že víkendové testovanie ukázalo, že žiadne rozhodnutia parlamentu ani vlády sa nesmú robiť bez principiálnej dohody so samosprávou. „Veríme, že po tomto víkende (31. októbra a 1. novembra je už každému politikovi jasné, že obce si nezaslúžia rušenie, ale podporu, že mestá nepotrebujú kritiku, ale pomoc a mestské časti Bratislavy a Košíc, pri ktorých rezort financií uvažoval o zrušení pomohli naším dvom metropolám,“ uviedol predseda ZMOS.

Autor: Michal KALIŇÁK, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.03.2020
Branislav Tréger: ZMOS v zložitej situácii ponúka súčinnosť
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger listom zablahoželal novému predsedovi vlády SR Igorovi Matovičovi k vymenovaniu jeho vlády pani prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou a zároveň novej vláde ponúkol súčinnosť pri riešení neľahkej situácie, do ktorej sa Slovensko dostáva.
viac
02.11.2020
ZMOS je skôr za to, aby druhé kolo celoplošného testovania nebolo
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) je skôr za to, aby sa na Slovensku druhé kolo celoplošného testovania ľudí na ochorenie COVID-19 už nerealizovalo.
viac
09.11.2020
Samosprávy náročné úlohy pri testovaní zvládli
Slovenské mestá a obce náročné úlohy, ktoré boli potrebné pre zabezpečenie celoplošného testovania obyvateľstva na prítomnosť ochorenia COVID-19, zvládli. Po druhom kole celoplošného testovania, ktoré sa realizovalo počas uplynulého víkendu to skonštatoval predseda ZMOS B. Tréger.
viac
24.11.2020
Predseda ZMOS Branislav Tréger sa obrátil na poslancov parlamentu
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger sa v súvislosti s doterajším nepreplatením výdavkov samospráv za testovanie obrátil na poslancov parlamentu z vládnej koalície, ktorí súčasne pôsobia v pozícii štatutárnych predstaviteľov miest a obcí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %