Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
17.01.2020 08:05

Podľa predsedu ZMOS B. Trégera majú politické strany záujem o spoluprácu


Ilustračná snímka z rokovania


Združenie miest a obcí Slovenska rokovalo s politickými stranami kandidujúcimi vo voľbách. Riešili sa predovšetkým témy, ako sú ekonomika, regióny, reforma verejnej správy, nájomné bývanie, odpadové hospodárstvo a odpady, sociálne služby a terénna sociálna práca, pozemkové úpravy či školstvo.


Politické strany majú záujem v prípade zvolenia do parlamentu spolupracovať so Združením miest a obcí Slovenska. Uviedol to predseda ZMOS Branislav Tréger na tlačovej konferencii po dvojdňových rokovaniach s niektorými politickými stranami, ktoré kandidujú v parlamentných voľbách. Rokovania sa uskutočnili 14. a 15. januára v Bratislave.

Na rokovaniach diskutovali zástupcovia a experti združenia s reprezentantmi strán. Východiskom bol volebný program konkrétnej strany. Riešili sa predovšetkým témy, ako sú ekonomika, regióny, reforma verejnej správy, nájomné bývanie, odpadové hospodárstvo a odpady, sociálne služby a terénna sociálna práca, pozemkové úpravy či školstvo. Schôdzky predseda ZMOS Branislav Tréger zhodnotil ako podnetné a konštruktívne.

„Veľmi si cením to, že v každom prípade, aj keď nie všetky stanoviská boli zhodné a na niektorých sme sa vôbec nezhodli, každá politická strana deklarovala, že si želá, aby sme spolupracovali na expertnej úrovni,“ uviedol B. Tréger. Riešenia budú tak podľa neho menej chybové a lepšie pre ľudí.

Za súčasný problém predseda ZMOS označil hlavne prijímanie množstva zákonov, v ktorých nie sú dostatočne zohľadnené ich dopady. Zasahuje to aj samosprávy.

Podpredseda združenia Michal Sýkora tiež informoval, že hnutie Sme rodina na rokovaní prisľúbilo podporu vetovanému zákonu o pozemkových úpravách. Národná rada SR o ňom bude opäť hlasovať na januárovom zasadnutí.

Na rokovania pozvalo ZMOS deväť politických strán, ktoré v posledných troch mesiacoch dosahujú v prieskumoch päťpercentnú hranicu zvoliteľnosti. Pozvanie podľa B. Trégera neprijala strana

Smer-SD.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.01.2020
ZMOS pripravuje rokovanie s politickými stranami
Združenie miest a obcí Slovenska pokračuje v tradícii rokovaní s politickými stranami pred parlamentnými voľbami. V polovici januára 2020 sa preto uskutoční rokovanie Predsedníctva ZMOS s predstaviteľmi politických subjektov, ktoré dlhodobo vykazujú preferencie nad hranicou zvoliteľnosti.
viac
07.11.2020
Predseda ZMOS Branislav Tréger vyzýva vládu na súčinnosť
Združenie miest a obcí Slovenska v súvislosti s celoplošným testovaním konštatoval, že mestá a obce podržali krajinu vždy, keď bola vystavená mimoriadne náročným skúškam. Teraz samosprávy očakávajú pomoc od centrálnej vlády.
viac
09.12.2020
B. Tréger: Účinná prevencia je najlepší spôsob predchádzania problémom
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger sa v utorok (8.12.) zúčastnil rokovania s prezidentom Dobrovoľnej požiarnej ochrany Slovenskej republiky Pavlom Ceľuchom a tiež so zástupcami Prezídia Hasičského a záchranného zboru.
viac
08.10.2022
Rokovala Rada Združenia miest a obcí Liptova
V stredu 5. októbra 2022 sa uskutočnilo rokovanie Rady Združenia miest a obcí Liptova (ZMOL). Zúčastnil sa na ňom aj predseda ZMOS Branislav Tréger.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.07 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.83 %