Nedeľa 08.09.2024
Dnes má meniny 
Miriama
°C
03.06.2024 10:10

PSK pripravuje varovný systém pred bleskovými povodňami


Snímka zdroj: PSK


Prešovský samosprávny kraj (PSK) chce priniesť integrované riešenie znižovanie negatívnych dopadov opakovaných povodňových udalostí na svojom území. Potvrdil to na jeseň 2023 svojím vstupom do medzinárodného projektu Flopres zameraného na predpovedanie a prevenciu bleskových povodní.


Kraj v tejto súvislosti pripravuje varovný systém, ktorý chce pilotne nasadiť na troch povodiach kraja a zabezpečiť ním výstrahu pre 36 obcí. Aj tieto ciele potvrdilo v poradí druhé stretnutie aktérov projektu s obcami a odborníkmi z regiónu.

Projektom Flopres reaguje prešovská krajská samospráva na opakujúce sa povodňové udalosti na svojom území, ktoré sú zapríčinené zvyšujúcou sa frekvenciou a intenzitou zrážok a zároveň nevhodnými spôsobom využívania krajiny zvyšujúcim povrchový odtok.  Zameriava sa v ňom na sledovanie vytipovaných rizikových oblastí cez inštaláciu niekoľkých desiatok hladinomerov na tokoch a cez následný  zber dát. Pre jeho implementáciu v území získal alokáciu 346-tisíc eur a spolufinancuje ho z európskeho finančného nástroja pre oblasť životného prostredia a klímy LIFE. Cezhraničným partnerom PSK vo Flopres-e je Malopoľské vojvodstvo.

Realizácia projektu sa aktuálne prehupla do svojej ďalšej fázy, ktorú priblížilo aj nedávne stretnutie (29. mája) realizované na Úrade PSK za účasti zástupcov samospráv z kraja, ako aj partnerov. Jeho cieľom bolo predstaviť odbornej a laickej verejnosti súčasný stav implementácie Flopres-u a jeho prínosy pre posilnenie odolnosti obcí a ich obyvateľov voči udalostiam súvisiacich so zmenou klímy. Odborné podujatie tiež prinieslo návrh vhodných prírode blízkych riešení v povodňovej ochrane, s cieľom podnietiť miestne komunity a orgány efektívne spolupracovať pri ich širšom uplatňovaní.

Jedným z riešení opakovaných povodní je aj aktuálne pripravovaný predpovedný a varovný systém. Pilotne má byť nasadený na troch povodiach PSK, a to konkrétne v povodí Ladomírky, Šibskej vody a Malej Svinky. Výstrahu pred bleskovými povodňami bude zabezpečovať pre 36 obcí v povodí týchto tokov. Práve výber optimálneho rozmiestnenia a inštalácie týchto staníc, a to predovšetkým z hľadiska majetkovo-právnych vzťahov, monitorovania ich funkčnosti a zabezpečenia bolo aj témou spoločnej diskusie so starostami obcí. 

Systém včasnej notifikácie by mal pracovať na integrácii krátkodobej meteorologickej predpovede, radarových informácií o zrážkových úhrnoch, ako aj na integrácii IoT snímačov a metód hydrologického modelovania. V reálnom čase má  poskytovať informácie o aktuálnych klimatických, hydrologických a pôdno-vlhkostných charakteristikách územia, ako aj samotné varovania pred rizikom prívalových povodní. Miestne obyvateľstvo vo vybraných oblastiach tak bude včas a lepšie pripravené na mimoriadne udalosti. Celkovo to prinesie zefektívnenie manažmentu rizík a zmiernenie dopadov prívalových povodní.

V modelových územiach PSK sa má konkrétne nainštalovať až 39 IoT (internetových) hladinomerov na tokoch, kde sa v súčasnosti neprevádzkujú hydrologické meracie stanice. V rámci zberu dát poskytnú informáciu o vodnom stave a prekročení jeho kritických hodnôt. Zároveň budú slúžiť pre kalibráciu a validáciu zrážkovo-odtokového predpovedného modelu. V modelových slovenských povodiach sa taktiež nainštaluje 20 hydrometeorologických staníc s meraním zrážok, teploty a vlhkosti pôdy.

Okrem samotného predpovedného systému má byť súčasťou aktivít projektu aj expertný modul založený na WEB GIS technológii. Na základe rozsiahlej databázy priestorových údajov o povodiach umožní analyzovať hydrologické procesy, identifikovať rizikové oblasti z hľadiska hrozby bleskových povodní a následne navrhovať opatrenia.

Doba realizácie projektu  Flopres je tri roky s predpokladaným ukončením v auguste 2026.Jeho hlavným koordinátorom je spoločnosť Esprit z Banskej Štiavnice. Medzi pozorovateľov projektu patria aj mestá Prešov, Košice a Inovačné centrum Košického kraja.

Autor: (ts-PSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.03.2020
Vplyvom klimatických zmien budú problémami sucho a povodne
Hlavným problémom sa vplyvom klimatických zmien stane sucho. Druhým extrémom budú prívalové povodne. Tvrdí to Miloš Rusnák z Geografického ústavu Slovenskej akadémie vied.
viac
15.03.2021
Nitra chce postupne budovať modrozelenú infraštruktúru
Mesto Nitra sa chce v budúcnosti koncepčne venovať budovaniu takzvanej modrozelenej infraštruktúry. Ide o systém vodného hospodárstva, ktorý pomáha zadržiavať v krajine vodu a pomáha tiež predchádzať povodniam.
viac
27.06.2023
Nepriaznivé vplyvy extrémnych zrážok budú asi závažnejšie pre mestá
Nepriaznivé vplyvy extrémnych zrážok budú zrejme závažnejšie pre mestá. Práve v nich bude totiž nárast teploty najciteľnejší pre výskyt husto zastavaných nepriepustných plôch, tzv. mestských tepelných ostrovov.
viac
18.08.2023
Mesto pokračuje v budovaní varovného systému
Samospráva Bánoviec nad Bebravou pokračuje v budovaní systému včasného varovania a pripravenosti na zvládanie mimoriadnych udalostí ovplyvnených zmenou klímy. Financie na investíciu získala z Operačného programu Kvalita životného prostredia, informovala radnica.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.28 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.07 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.65 %