Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
15.11.2023 01:05

PSK má ambíciu v kraji vybudovať 33 nabíjacích staníc pre e-vozidlá


Snímka zdroj: Energie-portal.sk


Doprava v Prešovskom kraji by mala byť viac ekologická. Napomôcť má tomu aj najnovší projekt Prešovského samosprávneho kraja zameraný na budovanie rozsiahlej nabíjacej infraštruktúry pre e-vozidlá. Župa chce vybudovať celkovo 33 nabíjacích staníc, a to vďaka dotácii z rezortu hospodárstva.


Prešovská krajská samospráva sa zapája do výzvy ministerstva hospodárstva, ktorej cieľom je podpora rozvoja elektromobility v regiónoch Slovenska formou budovania e-nabíjacej infraštruktúry. V kraji cez projekt EKO-Doprava v PSK, pripravený Energetickou Agentúrou Smart Regiónu PSK (EASR PSK) , plánuje vybudovať 33 nabíjacích staníc (t.j. 66 nabíjacích bodov), a to v 27 vybraných lokalitách. Využiť chce štátnu dotáciu z Plánu obnovy vo výške 354-tisíc eur, pričom celková hodnota projektu dosiahne 462-tisíc eur.

Župa pritom v spolupráci s energetickou agentúrou vytipovala lokality pre umiestenie verejne prístupných nabíjacích staníc na základe technických okolností a koordinácie s okresnými úradmi. Malo by ísť o rovnomerne zahustenú sieť v celom kraji s posilnením počtov v menej osídlených miestach. A na druhej strane s posilnením v lokalitách s potenciálom pre rozvoj cestovného ruchu. Aspoň jedna verejná nabíjacia stanica typu AC (11 kW) alebo DC (50kW) by tak mala byť k dispozícii v okruhu do 25 kilometrov.

Presnejšie by malo ísť o vybudovanie pätnástich nabíjacích staníc v regióne Šariša. Vzniknúť by mali napríklad pri dvoch župných stredných školách v Bardejove a pri strednej škole vo Svidníku, taktiež pri domovoch sociálnych služieb v  Brezovičke a v Giraltovciach a ďalšie dve vo Veľkom Šariši, ako i po tri v meste Lipany a v obci Raslavice. Dve stanice by mali byť súčasťou externého priestranstva Úradu Prešovského samosprávneho kraja.

V regióne Spiša má prešovská župa v pláne vybudovať šesť nabíjacích staníc. A to pri dvoch popradských stredných školách a pri SOŠ v Starej Ľubovni, ďalej v meste Spišská Belá, ako aj pri Domove sociálnych služieb  Legnave a v obci Štrba.

Celkovo dvanásť nabíjacích staníc by mal mať región Horného Zemplína. PSK ich naplánoval pri župných stredných školách v Humennom, Stropkove, Vranove nad Topľou, SPŠ v Snine (2 stanice),  v obciach Kvakovce (2 stanice), Kolonica a Ulič a ďalej dve stanice pri Múzeu moderného umenia A. Warhola v Medzilaborciach a jednu pri DSS v Jabloni.

Prešovský samosprávny kraj v prípade úspešnosti projektu plánuje verejne prístupné nabíjacie stanice vo vytipovaných lokalitách budovať v horizonte rokov 2024 – 2025.

***

V Prešove 14. novembra 2023

Daša Jeleňová hovorkyňa PSK

Autor: (ts-PSK, Daša Jeleňová)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.01.2018
Po Bratislave už jazdia prvé elektrobusy
Do vozidlového parku Dopravného podniku Bratislava sú už dodávané postupne v zmysle harmonogramu prvé elektrobusy. Celkovo ich bude 18 a v premávke budú všetky do júna 2018.
viac
09.11.2019
V centre mesta Šahy by mala pribudnúť nabíjacia stanica pre elektromobily
V Šahách by mohla už čoskoro vyrásť nová nabíjacia stanica pre autá s hybridným alebo s úplným elektrickým pohonom. V prípade, že mesto výstavbu schváli, bude umiestnená na Hlavnom námestí.
viac
14.05.2022
Múzeá a galérie v PSK ukážu verejnosti i bežne neprístupné priestory
Nahliadnuť do bežne neprístupných priestorov, či navštíviť múzeá a galérie v noci budú môcť záujemcovia v sobotu (14. 5.) v Prešovskom kraji v rámci Noci múzeí a galérií.
viac
13.01.2024
V tomto roku mesto vybuduje nabíjacích staníc pre elektromobily
V Banskej Bystrici pribudne v tomto roku 35 nabíjacích staníc pre elektromobily. Samospráva bola úspešná v projekte zameranom na podporu elektromobility a získala 219.600 eur z plánu obnovy na budovanie nabíjacej infraštruktúry pre elektrické vozidlá. V piatok o tom informovala hovorkyňa primátora Z
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %