Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
07.12.2021 11:40

PSK bude v roku 2022 hospodáriť s rozpočtom viac ako 249 miliónov eur


Snímka zdroj: (PSK).


Prešovský samosprávny kraj (PSK) bude v roku 2022 hospodáriť s rozpočtom viac ako 249 miliónov eur. Krajskí poslanci ho schválili na svojom pondelkovom rokovaní.


Rozpočet na rok 2022 v príjmovej a výdavkovej oblasti vrátane finančných operácií je schválený ako vyrovnaný. Po ich odpočítaní je rozpočet schodkový vo výške takmer 8,2 milióna eur. Príjmy, ktoré kraj očakáva bez finančných operácií, predstavujú sumu 237 miliónov, a výdavky približne 245 miliónov eur.

"K rozpočtu sme pristupovali konzervatívne, keďže vieme, aká je situácia. Klesá nám zamestnanosť a veľa ľudí je práceneschopných, tým pádom je znížený výber daní z príjmov fyzických osôb," uviedol vedúci odboru financií Úradu PSK Peter Makara.

Rozpočet je vyšší oproti tomu aktuálnemu o viac ako sedem miliónov eur. Dôvodom je podľa Makaru medziročný nárast príjmu z daní. „Druhý dôvod je, že nie všetky akcie, ktoré boli v minuloročnom rozpočte schválené, sa nám podarilo aj zrealizovať, preto niektoré boli presunuté na tento rok, čiže je to aj vďaka tomu, že v rezervnom fonde stále máme cez 60 miliónov voľných prostriedkov,“ vysvetlil vedúci odboru.

Ako prioritu si kraj v rozpočte stanovil oblasť dopravy. "Veľká časť financií pôjde na dopravu tak, aby sme neohrozili iné oblasti financovania a budeme sa snažiť aj prebytok hospodárenia smerovať na dopravu. Prioritné sú určite nové cesty, povrchy a, samozrejme, máme viac ako 1200 mostov, čiže začíname s ich rekonštrukciou," priblížil Makara.

Ako povedal, kraj sa snaží, aby mal prebytok hospodárenia za aktuálny rok. "Momentálne ho odhadujem kdesi medzi štyrmi až šiestimi miliónmi eur. Keď bude záverečný účet za tento rok, presunieme ich do budúcoročného rozpočtu a zapojíme prevažne na dopravu," povedal vedúci odboru.

Hoci je podľa predsedu PSK Milana Majerského výhľad, že budú príjmy postupne stúpať, nemajú istotu, čo urobí vláda pri daňovej reforme. "Hrozí nám, že môžeme prísť minimálne o osem miliónov eur, s ktorými momentálne zatiaľ rátame. Ďalším ohrozením je práve kríza, ktorá prebieha pre pandémiu COVID-19. PSK je významný tým, že veľká časť zamestnancov v našom kraji je zamestnaných v rámci cestovného ruchu. Ak títo ľudia v rámci cestovného ruchu prídu o prácu a tým pádom aj o plat, znížia sa príjmy miest a obcí a samosprávny kraj je naviazaný na tieto príjmy. Preto máme veľkú obavu a toto je aj taká moja tichá výzva vláde, aby zvážila každý jeden krok, každé jedno rozhodnutie aj v rámci ochorenia COVID-19 a opatrení, ktoré sú s tým späté," dodal Majerský.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.10.2020
Krajskí poslanci schválili piatu zmenu rozpočtu
V poradí piatu zmenu rozpočtu schválili na pondelkovom (19. 10.) rokovaní prešovskí krajskí poslanci.
viac
23.11.2021
Poslanci TSK schválili rozpočet na rok 2022 v objeme 214 miliónov eur
Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) chce v budúcom roku hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom v celkovom objeme viac ako 214 miliónov eur. Rozpočet na rok 2022 schválili na pondelkovom zasadnutí poslanci zastupiteľstva TSK.
viac
26.11.2021
Mesto Bojnice plánuje budúci rok hospodáriť s prebytkovým rozpočtom
Príjmy naplánovala samospráva na 10 086 942 eur, výdavky kúpeľného mesta by mali v budúcom roku dosiahnuť 9 982 958 eur. Rozpočet na rok 2022 schválili mestskí poslanci na svojom rokovaní vo štvrtok.
viac
13.12.2022
Budúci rok bude kraj hospodáriť s rozpočtom viac ako 261 miliónov eur
S rozpočtom viac ako 261 miliónov eur, vrátane finančných operácií bude v roku 2023 hospodáriť Prešovský samosprávny kraj (PSK). Oproti aktuálnemu roku je vyšší o takmer 11,5 milióna eur. Návrh rozpočtu na budúci rok schválili v pondelok na svojom rokovaní poslanci PSK.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %