Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
26.04.2018 01:00

Prvý rebríček slovenských miest a obcí v triedení odpadu


Ilustračná snímka, zdroj: odpady-portal


Do portfólia spoločnosti ENVI - PAK patrilo v roku 2017 viac ako 50 % miest a obcí na Slovensku. Prvýkrát vznikol rebríček sídel podľa toho, ako úspešné sú v triedení odpadu.


Na prvom mieste v kategórii nad 5 000 obyvateľov skončili Dubnica nad Váhom a Nemšová. Na prvom mieste v kategórii menej ako 5 000 obyvateľov sa umiestnila obec Demänovská dolina.

Poradové miesto v rebríčku vzniklo kombináciou dvoch faktorov kľúčových pri zbere a separovaní odpadov. Sú to efektivita a vyťažiteľnosť. „Parameter efektivity nám ukazuje, ako účinne je využitá inštalovaná infraštruktúra. Udáva, koľko gramov v daných komoditách sa vyzbiera v jednom litri. Pod litrami si môžeme predstaviť objemy zberných nádob a vriec, ktoré dodávame do domácností. Takže čím viac gramov odpadu je v týchto objemoch správne zatriedených, tým je systém lepší,“ vysvetľuje Roman Vandák, riaditeľ komoditného oddelenia ENVI - PAK. Zároveň dodáva, že nie je dôležité len to, aby bol v konkrétnom druhu nádoby ten správny odpad. Ide aj o to, aby tam bol uskladnený správne, teda aby zaberal čo najmenej miesta – plastové fľaše pokrčené, kartónové krabice rozrezané.

Druhým kritériom je vyťažiteľnosť. Čím viac kíl na obyvateľa obec ročne vyzbiera, tým je úspešnejšia. „Čím je miera vyťažiteľnosti vyššia, tým menej odpadov z obce končí na skládkach a obec šetrí náklady na zber komunálneho odpadu. Úspešné obce navyše primerane využívajú infraštruktúru, ktorá je pre ne k dispozícii,“ dodáva Roman Vandák.

Umiestnenie v rebríčku je kombináciou bodov za oba faktory. Práve tie sú totiž najdôležitejšie aj z hľadiska obcí.

Priemerná vyťažiteľnosť na Slovensku je približne 30 kilogramov na obyvateľa ročne. Presné údaje o jednotlivých obciach a mestách nájdete tu.

NAJÚSPEŠNEJŠIE OBCE V TRIEDENÍ ODPADOV S POPULÁCIOU NAD 5 000 ĽUDÍ

NAJÚSPEŠNEJŠIE OBCE V TRIEDENÍ ODPADOV S POPULÁCIOU POD 5 000 ĽUDÍ

 Regionálne rozdiely

Rebríčky ukazujú, že západu Slovenska sa v triedení odpadu darí viac ako obciam a mestám na východe. „Tým najdôležitejším faktorom je, kedy bol v obci založený triedený zber a ako ho obec rozvíjala. Keď sme v roku 2016 po zmene zákona preberali systém, stretli sme sa s veľkým množstvom obcí, ktoré nespĺňali zákonné podmienky. Napríklad sa u nich netriedilo 5 zložiek, ale iba jedna,“ vysvetľuje Roman Vandák a vzápätí dodáva, že nový zákon pomohol situáciu zlepšiť. Kým v roku 2016 vyzbierali obce združené v OZV ENVI - PAK vyše 93 tisíc ton triedeného odpadu, vlani sa im podarilo vyseparovať viac ako 106 tisíc ton.

„Dôležité je spomenúť aj ľudský faktor. Disciplínu občanov a spôsob, akým s nimi zamestnanci miestneho oddelenia životného prostredia pracujú a komunikujú. Pamätám si na množstvo zapálených ľudí, ktorí pracujú na úradoch v mestách a obciach, ktoré sa umiestnili na čele rebríčka. Tí obyvateľov vzdelávajú, robia osvetu, učia ich, čo a ako majú zbierať,“ hovorí Roman Vandák.

Obciam, ktoré v rebríčku skončili na spodných priečkach, chce OZV ENVI - PAK pomôcť zlepšovať sa. S mestami a obcami, ktorým sa nedarí odpad zbierať efektívne, komunikujú regionálni zástupcovia ENVI – PAK o možnostiach zlepšenia. Navyše, obciam, ktoré skončili na konci rebríčka plánuje ENVI - PAK poskytnúť na mieru šité vzdelávanie, ktoré pripraví v spolupráci s vybranými občianskymi združeniami.

Ako funguje súčasná odpadová politika

Výrobcovia a dovozcovia sú zodpovední za svoje výrobky a obaly, v ktorých sú zabalené, aj po tom, čo ich predajú spotrebiteľovi a stanú sa z nich odpady. Princíp takzvanej rozšírenej zodpovednosti výrobcov uplatňujú organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV). Na trhu ich je viac, výrobcovia si z nich môžu vybrať alebo si založiť vlastnú organizáciu, čím vzniká zdravé konkurenčné prostredie. Povinnosti OZV vysvetľuje Hana Nováková z OZV ENVI - PAK: „Dohliadame, aby výrobcovia mali splnené limity a zberové podiely, na základe slovenskej aj európskej legislatívy. Podľa objemu vyprodukovaných obalových a neobalových výrobkov vypočítame za výrobcov ich trhový a zberový podiel.“ ENVI - PAK je najväčšou OZV na Slovensku a spolupracuje s viac ako 2 000 výrobcami a dovozcami. Z peňazí, ktoré výrobcovia OZV zaplatia, sa financuje zber triedeného odpadu, infraštruktúra, dotrieďovanie, lisovanie, balenie a ďalšia manipulácia s odpadom.

O ENVI - PAK

OZV ENVI - PAK je organizácia zodpovednosti výrobcov podľa zákona o odpadoch. Bola prvou oprávnenou organizáciou na Slovensku. Pomáha s plnením povinností výrobcov obalov a neobalových výrobkov v zmysle rozšírenej zodpovednosti výrobcov podľa zákona o odpadoch. Zabezpečuje zber odpadov z obalov a neobalových výrobkov, ich zhodnotenie a recykláciu. ENVI - PAK riadia veľké medzinárodné spoločnosti, ktoré prenášajú svoju expertízu o fungovaní odpadového hospodárstva z iných trhov aj na Slovensko. Je pre ne dôležitá transparentnosť a predvídateľnosť podnikateľského prostredia, za ktorú sa OZV ENVI - PAK zasadzuje.

Autor: (ts-evp)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.06.2016
Moderné technológie rozširujú možnosti využívania triedeného odpadu
Spoločnosť MUNTech sa dlhodobo venuje aspektom odpadového hospodárstva, ktorým je v súvislosti s novým zákonom o odpadoch venovaná výrazná pozornosť. Adriana Króliková z dcérskej spoločnosti ZMOS nám predstavila aktivity, webové stránky a projekty, ktoré organizácia pripravuje pre mestá a obce.
viac
20.12.2016
Denne posúvame odpadovú gramotnosť, aby Slováci triedili viac
Od septembra zatiaľ preškolených 206 základných a 234 materských škôl – taká je bilancia organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV) ENVI - PAK o ozrejmovaní správneho separovania odpadov v slovenských domácnostiach a všetkého čo s tým súvisí.
viac
12.02.2018
Ako vzdelávajú obyvateľstvo jednotlivé slovenské OZV
Organizáciám zodpovednosti výrobcov pre obaly i neobaly sme položili otázky o ich propagačných a vzdelávacích aktivitách v zazmluvnených obciach a mestách. Tak ako im to vyplýva zo zákona o odpadoch. Z ôsmich OZV s platnými autorizáciami odpovedalo šesť. Neodpovedali OZV E-cycling a OZV RECobal.
viac
25.10.2018
Komplexne triediace Palárikovo – výsledok postupnej, pätnásťročnej cesty
V Palárikove (4500 obyvateľov) platia domácnosti žetónmi za odvoz zmesového odpadu zo svojich dvorov. Za odovzdaných 15 vytriedených komodít, vrátane biologického či stavebného odpadu, však žiadny Palárikovčan nič neplatí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %