Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
24.01.2018 07:25

Prvý plne elektrický autobus zaradia do prevádzky v MHD Poprad


Na snímke prvý slovenský elektrobus, ktorý bude jazdiť v testovacej prevádzke v rámci MHD v Poprade. Autobus vyrobila spoločnosť Troliga Bus z Levoče. Snímka zdroj: (tasr).


Prvý slovenský plne elektrický autobus značky Leonis Electric výrobcu TROLIGA BUS bude od budúceho týždňa zaradený do testovacej prevádzky v MHD Poprad. Vývoj prototypu trval 2 roky.


Leonis Electric je plne nízkopodlažný, 3-dverový, 12 metrov dlhý elektrobus s pohonom v kolesách s výkonom 2 x 113kw. „Výhodou tohto pohonu je priamy pohon bez akýchkoľvek prevodových ústrojenstiev. Akumulátory majú operačnú teplotu od -40 do +60°C, predpokladaný dojazd pri plnom zaťažení je cca 200 km. Batérie sú umiestnené na streche, čo umožňuje zväčšiť vnútorný priestor elektrobusu,“ uviedol Marián Troliga, majiteľ spoločnosti TROLIGA BUS, spol. s r.o.

SAD Poprad plánuje postupne otestovať v plnej prevádzke aj druhú generáciu toho istého elektrobusu, ktorá bola predstavená na medzinárodnom veľtrhu autobusov BUSWORLD 2017 v belgickom meste Kortrijk. „Mali sme veľkú odozvu a veľmi veľký úspech. Dostali sme objednávky z Nemecka i Holandska. Karoséria tohto elektrobusu je slovenská, ostatné komponenty sú väčšinou z Nemecka. Preto aj záujem o elektrobusy z tejto krajiny, pretože Nemci tie komponenty poznajú,“ doplnil Troliga.

Elektrobus by mali byť súčasťou obnovy vozového parku MHD Poprad, ktorú  by malo doplniť aj ďalších 6 nových dieselových autobusov spĺňajúcich normu EURO 6. Ide o 2 autobusy typu Leonis dlhé 12 metrov, 2 autobusy Atak s dĺžkou 8,1m a 2 autobusy Jest s dĺžkou 5,9m. Nasadenie autobusov do prevádzky v MHD Poprad predpokladá dopravca SAD Poprad v krátkom čase. „Takáto štruktúra vozidiel bola navrhnutá mestu Poprad dopravnou komisiou stanovenou mestom Poprad na predloženie návrhu obnovy vozového parku, optimalizácie mestskej dopravy a skvalitnenia služieb vo výkonoch vo verejnom záujme,“ doplnila predsedníčka predstavenstva SAD Poprad Iveta Droscová.

Spoločnosti SAD Poprad predĺžili poslanci MsZ mesta Poprad  Zmluvu o výkonoch vo verejnom záujme v mestskej hromadnej autobusovej doprave do 31. 12. 2024. Pôvodná zmluva uzavretá v roku 2009 bola planá do konca roka 2019. Vzhľadom na zastaralosť vozového parku a predpokladanú dobu odpisovania investícií do obnovy vozového parku, ktorá by výrazne presiahla pôvodný dátum platnosti zmluvy, schválili poslanci MsZ mesta Poprad  predĺženie   doby   platnosti   zmluvy   uzatvorenej   medzi   mestom   Poprad a dopravcom do konca roka 2024.

„Pri schválení opcie pre SAD Poprad na ďalších 5 rokov sme si povedali, že potrebujeme zvýšiť kvalitu i využitie samotnej MHD. Na jednej strane potrebujeme nahradiť autobusy, ktoré sú už v technicky nevyhovujúcom stave. Z tohto pohľadu je dôležité už teraz nastúpiť trend postupného znižovania emisií a zavádzania elektrobusov do verejnej dopravy. Potrebujeme tiež zlepšiť grafikony, zvýšiť kultúru cestovania, dobudovať zastávky pripravené aj na inštaláciu SMART technológií,“ uzavrel primátor Popradu Jozef Švagerko.

Autor: (MsÚ)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.09.2017
V Nových Zámkoch pokračujú v bezplatnej doprave žiakov
Žiaci základných škôl (ZŠ) a osemročného gymnázia, tried príma, sekunda, tercia, kvarta, v Nových Zámkoch budú môcť aj v tomto školskom roku cestovať do školy zadarmo.
viac
15.09.2018
Posledná víkendová jazda Malokarpatským expresom
Turistický autobus Malokarpatský expres končí svoju druhú sezónu. Tento víkend je posledný jeho pravidelnej prevádzky počas víkendov a štátnych sviatkov na trase Bratislava–Častá, Červený kameň cez Svätý Jur, Pezinok, Zochovu chatu až po Červený Kameň. Samotný autobus však nekončí.
viac
07.12.2020
PSK predlžuje súťaž Zbieraj zelené kilometre do konca apríla
Prešovský samosprávny kraj (PSK) pristupuje k predlženiu súťaže Zbieraj zelené kilometre, ktorej cieľom je jazdiť prímestskou autobusovou dopravou a platiť za lístok čipovou kartou.
viac
06.12.2022
V MHD pribudli štyri nové autobusy, SAD pokračuje v obnove vozového parku
V popradskej mestskej hromadnej doprave (MHD) pribudli štyri nové autobusy. Slovenská autobusová doprava (SAD) Poprad ich odovzdala do prevádzky tento týždeň, ide o vozidlá s ekologickými motormi, spĺňajúcimi normu Euro 6.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %