Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
16.06.2020 12:00

Pripravuje sa prijatie nového štandardu zberu komunálnych odpadov


Ilustračná snímka.


Do konca júna by mali prejsť medzirezortným pripomienkovaním všetky zmeny, ktorými bude doplnená vyhláška envirorezortu č. 371/2015 Z.z. Na jej základe sú podľa novej vyhlášky pripravené niektoré ustanovenia o odpadoch.


Rovnako aj ďalšie pripomienky k pripravovanej vyhláške bude MŽP prijímať do 30. júna.

Jednej z najväčších zmien sa má dočkať počítanie štandardu zberu odpadov v mestách a obciach. Prax ukázala, že súčasný stav nevyhovuje nielen organizáciám zodpovednosti odpadov (OZV), ale ani obciam a škodí ich vzájomným vzťahom v kontexte s triedeným odpadom.

Súčasné platné štandardy a následné finančné úhrady OZV zberovým spoločnostiam za triedený komunálny odpad (okrem bioodpadu) v obciach a mestách totiž vychádzajú z počtu obyvateľov s trvalým pobytom v obci (meste). Očakáva sa, že po novom sa pri výpočte štandardu zoberie za základ počet všetkých poplatníkov danej obce či mesta. Ťažko byť v tejto fáze prípravy novej vyhlášky konkrétnejší a trebárs klásť otázky typu, či povedzme jedna rodina poplatníka, ktorá vlastní viacero nehnuteľností a žije iba v jednom dome (ostatné nehnuteľnosti slúžia napríklad príležitostne deťom, ktoré občas rodičov navštívia, priateľom či dovolenkárom maximálne počas zopár týždňov roka, prípadne ich majiteľ chce predať, ale nenašiel kupca a podobne) bude platiť za všetky nehnuteľnosti, alebo tento faktor nejako vyhláška zohľadní. Už len k tejto jedinej problematike existuje množstvo ďalších podotázok, ktoré bude potrebné čo najrýchlejšie „dotiahnuť“, keďže envirorezort očakáva, že väčšina zmien by mala nadobudnúť účinnosť už od 1. septembra tohto roka!

Ak sa to nepodarí v priebehu niekoľkých dní, možno zopár týždňov, logicky dôjde k naplneniu pamätného výroku bývalého ruského premiéra Viktora Černomyrdina z čias obdobia prezidenta Borisa Jeľcina. „Chceli sme to urobiť čo najlepšie, a podarilo sa ako vždy,“ zaznelo Černomyrdinovo konštatovanie smerom k médiám. Zákon o odpadoch z dielne Smeru SD (minister MŽP Peter Žiga) z roku 2015, ktorý sa stále označuje slovíčkom nový, uviedol do praktického života minister Mosta – Híd (László Sólymos): v priebehu minulého volebného obdobia envirorezort siahol po viacerých novelizáciách novej zákonnej normy, minister z Oľano Ján Budaj začína, respektíve pokračuje tam, kde to László Sólymos už nestihol...

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.03.2017
Potravinári sa sťažujú na činnosť OZV. Nedorozumenie...?
„Nerozumieme, prečo výrobcovia, ktorí si zakladajú a vlastnia OZV, majú potrebu sa od ich činnosti dištancovať,“ reagoval hovorca MŽP SR Tomáš Ferenčák na zástupcov Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory a Potravinárskej komory Slovenska.
viac
19.10.2017
Poslanci NR SR schválili novelu zákona o odpadoch
Po novele zákona o ovzduší včera (18. 10.) poslanci parlamentu schválili aj druhý pilier ochrany zdravia obyvateľov a životného prostredia na Slovensku – aplikačnú novelu zákona o odpadoch. Tá zlepšuje systém nakladania s odpadmi, tak aby sa oplatilo na Slovensku triediť a recyklovať.
viac
09.11.2017
Presadí envirorezort postupne rastúci „skládkovací“ poplatok 46 eur za tonu?
Z Ministerstva životného prostredia (MŽP) prenikla informácia, že envirorezort po viac ako deviatich mesiacoch príprav navrhuje razantné zvýšenie poplatku za skládky komunálnych odpadov. Do parlamentu by mal byť návrh predložený začiatkom budúceho roka.
viac
06.11.2020
Úprava odpadov pred skládkovaním sa od januára nespustí
Upravovanie zvyškového zmesového odpadu pred skládkovaním v praxi, ktoré sa malo podľa novely zákona o odpadoch spustiť od januára 2021, nebude skutočnosťou skôr ako niekedy v roku 2022.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %