Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
08.04.2024 02:55

Primátor verí, že Šaľa sa po 30 rokoch dočká výstavby obchvatu


Snímka: Facebook/Ministerstvo dopravy SR


Výstavbu obchvatu mesta Šaľa zrealizuje skupina HOCHTIEF SK. Vyplýva to z výsledkov vyhodnotenia ponúk verejnej súťaže, ktoré zverejnila Slovenská správa ciest (SSC). "Po tridsiatich rokoch čakania sa obyvatelia mesta možno dočkajú obchvatu," reagoval primátor Šale Jozef Belický.


Termín výstavby zatiaľ stanovený nebol.  Verejné obstarávanie na obchvat vyhlásila SSC v marci 2022. Termín odovzdania ponúk bol november 2022. Belický tvrdí, že zmena zákona o verejnom obstarávaní, ktorú vláda odsúhlasila v marci tohto roka, bola nevyhnutná. "Obchvat Šale je toho dôkazom. Jedna súťaž bola zrušená pre neustále námietky uchádzačov. Vyhodnocovanie ponúk terajšej súťaže trvalo 16 mesiacov. Ak existuje zákon, ktorý toto umožňuje, jeho zmena je nevyhnutná," skonštatoval primátor.         

Podľa neho čakajú obyvatelia Šale na obchvat mesta tri desaťročia. Potrebný je nielen z dôvodu odklonenia tranzitnej dopravy, ale aj ako alternatíva jediného existujúceho mosta ponad rieku Váh. "Ten je aktuálne v šiestej kategórii. Ak sa preklopí do siedmej, hrozí jeho zatvorenie," skonštatoval Belický.         

Obchvat je navrhnutý v dĺžke 11,8 kilometra, so šírkou 11,5 metra a rýchlosťou 80 kilometrov za hodinu. Na úseku má byť 13 mostov vrátane mosta cez Váh v dĺžke 705 metrov. Predpokladaná cena zákazky je vyše 60 miliónov eur bez DPH.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.11.2016
Občania protestujú proti dlhotrvajúcej príprave na výstavbu obchvatu mesta
Obyvatelia Šale koncom uplynulého týždňa opäť vyjadrili svoju nespokojnosť s dlhotrvajúcimi prípravami na výstavbu obchvatu mesta. Niekoľko desiatok sa ich zišlo pred budovou mestského úradu, kde transparentmi upozorňovali na problém s dopravou v meste.
viac
22.05.2021
Obchvat mesta Šaľa je bližšie k realizácii
Výstavba obchvatu Šale je bližšie k získaniu stavebného povolenia. Podľa slov hovorkyne mesta Dajany Hanesovej sa podarilo dosiahnuť dohodu s vlastníkom pozemkov pod časťou budúcej komunikácie.
viac
20.08.2021
V Šali sa opäť protestovalo za bezodkladné začatie výstavby obchvatu mesta
Stovky obyvateľov Šale a okolitých obcí sa vo štvrtok zhromaždili pri kruhovom objazde na Nitrianskej ulici v Šali–Veči a žiadali bezodkladné začatie výstavby obchvatu mesta. Zhromaždenie organizovalo mesto Šaľa.
viac
26.02.2022
Na obchvat mesta Šaľa by mala byť vypísaná súťaž na zhotoviteľa v krátkom čase
Vláda schválila v stredu (23. 2.) aktualizáciu harmonogramu projektov týkajúcich sa cestnej infraštruktúry. V harmonograme je zahrnutý aj obchvat Šale, v pláne je čerpanie časti peňazí ešte v tomto roku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %