Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
20.08.2021 08:35

V Šali sa opäť protestovalo za bezodkladné začatie výstavby obchvatu mesta


Ilustračná snímka, zdroj: SalaOnline


Stovky obyvateľov Šale a okolitých obcí sa vo štvrtok zhromaždili pri kruhovom objazde na Nitrianskej ulici v Šali–Veči a žiadali bezodkladné začatie výstavby obchvatu mesta. Zhromaždenie organizovalo mesto Šaľa.


 Úsilie samosprávy prišli podporiť aj starostovia a poslanci okolitých obcí, občianske združenia, občianski aktivisti, podnikatelia a obyvatelia mesta a spádových oblastí.       

Súčasná situácia ničí podľa primátora Jozefa Belického životné prostredie a znemožňuje ľuďom bezproblémové prechádzanie mestom. Denne prejde cez Šaľu 28.000 áut, čo má za následok obrovskú intenzitu dopravy, súvisiacej aj s katastrofálnym stavom mosta a ciest. „Keďže má Šaľa jediný most ponad rieku Váh, na ktorom sa sústreďuje tranzitná a vnútromestská doprava, pokladáme výstavbu obchvatu za nevyhnutnú. Mesto Šaľa so svojimi obyvateľmi sa obracia a vyzýva ústredné orgány štátnej správy, predovšetkým predsedu vlády SR, o urýchlenie procesov výstavby šalianskeho obchvatu, ktorý je nevyhnutnou súčasťou normálneho fungovania dopravy v meste,“ uviedol Belický.       

Výstavba obchvatu Šale sa ťahá desiatky rokov. „Všetky pokusy samosprávy, občanov, občianskych združení zatiaľ zlyhávajú. Proti nám stojí silný protivník, ktorý je priamo zodpovedný za výstavbu cestnej infraštruktúry v tomto štáte, Slovenská správa ciest (SSC). Po niekoľkoročnom úsilí, potom, čo štát vyčlenil 8 miliónov eur na výkup pozemkov a vykúpil ich, vydal príslušné povolenia, potom, čo SSC súťažila toto dielo 827 dní, teda dva roky a tri mesiace, je nemysliteľné, aby teraz bolo toto obstarávanie zrušené. Občania budú čakať ďalšie dva či tri roky na obstaranie nového dodávateľa,“ povedal Belický.       

Podľa ministra dopravy Andreja Doležala (nominant Sme rodina) sa obchvat Šale nezačne stavať bez nového verejného obstarávania. V polovici júla SSC zrušila súťaž na zhotoviteľa stavby. Podľa ministra dopravy však nemala inú možnosť. „Štandardom je pustiť sa do verejného obstarávania až vtedy, keď sú všetky stavebné povolenia k dispozícii, a to sa nestalo,“ uviedol Doležal.

Stavebné povolenie na časť trasy obchvatu sa podarilo získať v júli tohto roka. „Je aj ďalší úsek tohto obchvatu, okružná križovatka, kde nie je ani územné rozhodnutie. Takže riešením tohto celého bolo najskôr zastaviť súťaž, no teraz som zadal okamžite prípravu verejného obstarávania a rozdelenie tohto obchvatu na úsek nula až tri kilometre a úsek štyri až 11 kilometrov, aby sa súťažilo tam, kde stavebné povolenie máme,“ povedal Doležal.       

Bez stavebného povolenia je podľa jeho slov výstavba obchvatu nerealizovateľná. „Za tým celým je financovanie z fondov Európskej únie. Ja predsa nemôžem pustiť do výstavby projekt financovaný z eurofondov, ktorý sa nestihne dokončiť v programovom období,“ skonštatoval Doležal.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.09.2016
Ružinovskí poslanci schválili predaj pozemkov pre výstavbu diaľnice
Na zasadaní miestneho zastupiteľstva 27. septembra poslanci jednomyseľne schválili odpredaj takmer 150 pozemkov.
viac
22.11.2016
Občania protestujú proti dlhotrvajúcej príprave na výstavbu obchvatu mesta
Obyvatelia Šale koncom uplynulého týždňa opäť vyjadrili svoju nespokojnosť s dlhotrvajúcimi prípravami na výstavbu obchvatu mesta. Niekoľko desiatok sa ich zišlo pred budovou mestského úradu, kde transparentmi upozorňovali na problém s dopravou v meste.
viac
26.02.2022
Na obchvat mesta Šaľa by mala byť vypísaná súťaž na zhotoviteľa v krátkom čase
Vláda schválila v stredu (23. 2.) aktualizáciu harmonogramu projektov týkajúcich sa cestnej infraštruktúry. V harmonograme je zahrnutý aj obchvat Šale, v pláne je čerpanie časti peňazí ešte v tomto roku.
viac
08.04.2024
Primátor verí, že Šaľa sa po 30 rokoch dočká výstavby obchvatu
Výstavbu obchvatu mesta Šaľa zrealizuje skupina HOCHTIEF SK. Vyplýva to z výsledkov vyhodnotenia ponúk verejnej súťaže, ktoré zverejnila Slovenská správa ciest (SSC). "Po tridsiatich rokoch čakania sa obyvatelia mesta možno dočkajú obchvatu," reagoval primátor Šale Jozef Belický.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %