Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
01.12.2016 10:00

Primátor Bratislavy víta schválenú novelu zákona o hazardných hrách


Ilustračná snímka: (int).


Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal víta, že parlament definitívne schválil novelu zákona o hazardných hrách z dielne ministerstva financií.


"Táto novela veľmi výrazne posilňuje vplyv občanov. Tie kompetencie sú pomocné v boji proti hazardu," povedal na dnešnom brífingu primátor.      

Bratislava oceňuje najmä, že parlamentní poslanci schválili aj pozmeňujúci návrh koaličnej poslankyne Edity Pfundtner (Most-Híd). Ním sa upravuje kvórum pri petícii za zakázanie hazardu. V Košiciach a v Bratislave bude stačiť, ak petíciu podpíše 15 percent obyvateľov nad 18 rokov. Doteraz bola táto hranica na úrovni 30 percent. "Hazard považujem za spoločensky škodlivý fenomén a jeho intenzitu výskytu v hlavnom meste za neprijateľnú, a preto som politicky loboval v prospech zmeny tohto zákona," povedal Nesrovnal.      

Minulý rok v máji spustil primátor Bratislavy a starostovia jej mestských častí petíciu za zákaz hazardu v hlavnom meste. Petíciu, ktorú podporilo celkovo 136 139 obyvateľov, odovzdali následne v júni tohto roku do podateľne magistrátu. V auguste bratislavská samospráva zistila, že jej chýba 3039 z 8018 hárkov z odovzdanej petície. Primátor toto zmiznutie doteraz nevysvetlil a odkazuje na orgány činné v trestnom konaní, ktoré sa prípadom, po podaní trestného oznámenia zo strany primátora či niektorých poslancov, zaoberajú.      

Nesrovnal po zmiznutí petičných hárkov deklaruje, že urobí všetko preto, aby bol duch petície naplnený a návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o obmedzení hazardu v Bratislave predložený na rokovanie mestským poslancom. Či to bude ešte v tomto roku zatiaľ nie je isté.      

"V súčasnosti prebieha niekoľkostupňová kontrola týchto podpisov. Keďže hlavné mesto nemá matriku, tak sme odkázaní na spoluprácu s Registrom obyvateľov SR v Banskej Bystrici, kde prebieha kontrola podpisov," priblížil primátor. Koľko podpisov je už skontrolovaných a aká je chybovosť neuviedol. Povedal len, že mesto odovzdalo na kontrolu všetky podpisy. Namiesto zmiznutých hárkov má mesto ich overené kópie, ktoré používa ako originály.      

"Je to administratívne náročná činnosť s cieľom, aby ani jeden podpis neprepadol. Keď bude kontrola dokončená, predložíme na mestské zastupiteľstvo návrh VZN," povedal Nesrovnal s tým, že pre neho je dôležité, aby mesto postupovalo skôr správne, než rýchlo. Keď budú mestskí poslanci rozhodovať o návrhu VZN o obmedzení hazardu v Bratislave, podľa primátora môžu reagovať aj na aktuálnu právnu situáciu.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.03.2017
Primátor predloží poslancom pôvodné VZN o zákaze hazardu
Petičný výbor zložený zo starostov mestských častí na čele s primátorom Bratislavy Ivom Nesrovnalom sa vo štvrtok (2. 3.) stretol, aby prediskutoval ďalší postup pri všeobecne záväznom nariadení o zákaze hazardu.
viac
08.08.2017
Krajská prokuratúra podá pre zákaz herní na mesto žalobu
Krajská prokuratúra v Bratislave podá na hlavné mesto žalobu. Dôvodom je, že bratislavskí mestskí poslanci koncom júna nevyhoveli protestu prokurátora voči všeobecne záväznému nariadeniu (VZN) o zákaze umiestnenia herní v hlavnom meste.
viac
08.07.2020
Súčasný zákon o hazarde je postačujúci
Združenie miest a obcí Slovenska včera (7. 7.) požiadalo poslankyne a poslancov Národnej rady Slovenskej republiky o nepodporenie novely zákona o hazardných hrách, ktorú predkladá skupina poslancov parlamentu na aktuálnej schôdzi národnej rady.
viac
08.07.2020
Herne budú musieť byť v rozostupoch najmenej dvesto metrov
Od 17. júla nadobudne platnosť nové všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o hazardných hrách na území mesta Trnava. Schválili ho poslanci mestského zastupiteľstva na júnovej schôdzi.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %