Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
11.12.2019 10:10

Prievidzskí skauti prinesú Betlehemské svetlo už tridsiatykrát


Ilustračná snímka


Skautskí dobrovoľníci budú roznášať Betlehemské svetlo už tridsiatykrát. Plamienok odpálený v Bazilike Narodenia Pána sa rozšíri aj po Prievidzi a okolitých obciach na Hornej Nitre.


Prievidzskí skauti už tradične prinesú do Prievidze aj okolitých obcí na Hornej Nitre Betlehemské svetlo. Zanesú ho do zariadení pre seniorov, na Vianočné trhy kde vystúpia 23. decembra 2019 o 10:00 s krátkym programom a oficiálne ho odovzdajú vedeniu mesta Prievidza. Napokon na Štedrý deň ho skauti a skautky odpália všetkým záujemcom, aby im mohlo svietiť na sviatočnom stole.

V Prievidzi a Bojniciach na Štedrý deň

Skauti a skautky rozdajú Betlehemské svetlo všetkým záujemcom v Prievidzi a Bojniciach na Štedrý deň 24. decembra 2019 medzi 13:00 a 14:00 na týchto desiatich miestach: Dlhá ulica (pri potravinách), Námestie slobody (Trojičný stĺp), Žabník (potraviny na Ulici Stavbárov), Necpaly (pri bývalých potravinách Pod pyramídami / Kačka), Sever (pri potravinách Jednota na Ulici K. Novackého), Sídlisko Píly (pri hoteli Magura), Zapotôčky (pri potravinách Jednota na Ulici Ľ. Ondrejova), Bojnice (pri lekárni Notre Dame), Bojnice (pred Kostolom sv. Martina), Bojnice (v časti Dubnica).

Okrem toho Betlehemské svetlo skauti rozdajú na Štedrý deň aj po skončení vigílnych svätých omší so začiatkom o 16:00, teda približne medzi 17:00 a 17:30, pred týmito kostolmi: Kostol sv. Bartolomeja v Prievidzi (farský), Kostol Najsvätejšej Trojice (piaristický), Kostol sv. Terézie z Lisieux (Zapotôčky), Kostol sv. Martina (Bojnice)

Betlehemské svetlo privezú už v sobotu 21. decembra

Slovenskí skauti prinesú v sobotu 14. decembra Betlehemské svetlo z Rakúska, kde ho pre všetkých ľudí na Slovensku odpália počas medzinárodnej ekumenickej slávnosti v kostole sv. Leopolda vo Viedni. Ešte v ten deň privezú svetlo do Bratislavy, kde ho slávnostne prijme prezidentka Slovenskej republiky, pani Zuzana Čaputová.

Betlehemské svetlo do Prievidze privezú skauti už tradične vlakom z Bratislavy tesne pred Vianocami v sobotu 21. decembra 2019 večer. Od tohto dňa už bude horieť aj v metropole Hornej Nitry. Záujemcovia z obcí a miest, ktorí si chcú plamienok odpáliť, môžu kontaktovať Máriu Šimkovú na tel. čísle 0948 800 216.

Jubilejný tridsiatykrát

V predvianočnom období sa do šírenia Svetla k ľuďom, do obcí a do jednotlivých ustanovizní zapájajú stovky skautov. „Svetlo budeme roznášať po celom Slovensku už po jubilejný tridsiatykrát ako symbol pokoja, lásky, mieru a dá sa povedať, že v kontexte s tridsiatym výročím Nežnej revolúcie aj ako symbol slobody. Sme hrdí, že sa nám podarilo vybudovať takúto silnú tradíciu, ktorá si získala srdcia ľudí a mnohí si už nevedia bez neho ani predstaviť nadchádzajúce sviatočné dni,“ povedal Marián Suvák, koordinátor Betlehemského svetla na Slovensku.

Aj tento rok pripravili skauti interaktívnu mapu s vyhľadávaním, kde bude v rámci Slovenska Betlehemské svetlo dostupné. Viac ako 330 železničných staníc, desiatky kostolov, či ďalšie nespočetné množstvo miest, kam si môžu prísť ľudia od 21. decembra vrátane odpáliť Plamienok z Betlehema, je tak zoskupených na jednom mieste. „Skauti majú radi výzvy a toto bola jedna z nich. Dá sa povedať, že doposiaľ sa nám ešte nikdy nepodarilo dať verejnosti takú súhrnnú informáciu o tom, kde všade Svetlo na odpálenie bude. Priebežne pribúdajú ďalšie a ďalšie miesta a nové lokality,“ hodnotí Suvák. Mapa so zoznamom je dostupná na internetovej stránke www.betlehemskesvetlo.sk a skautskí dobrovoľníci ju každým dňom aktualizujú. Potrebné je však dodať, že vzhľadom na spôsob šírenia Svetla odpaľovaním zo sviečky na sviečku, je v skutočnosti jeho dostupnosť mnohonásobne vyššia.

Z histórie

Slovenskí skauti prevzali Betlehemské svetlo od rakúskych skautov po prvýkrát v roku 1990 vo Viedni a odvtedy ho každoročne distribuujú ľuďom po celom Slovensku. Tradične ho odpaľujú na ekumenickej slávnosti, kam ho prinesie z Baziliky Narodenia Pána v Betleheme Dieťa svetla – rakúske dievča alebo chlapec, ktorí toto vyznamenanie získali za svoje príkladné správanie a ochotu pomáhať druhým.

Tradícia Betlehemského svetla v Európe vznikla v roku 1099, keď turecké mohamedánske kmene okupovali Svätú zem. Na výzvu pápeža Urbana II. európski rytieri zorganizovali križiacku výpravu do Palestíny a oslobodili Betlehem a Jeruzalem. Jeden člen výpravy, mladý muž z talianskeho mesta Florencia sľúbil, že ak prežije výpravu, prinesie domov plamienok z “večného” svetla, ktoré horí v Betleheme. Svoj sľub dodržal a na Vianoce v roku 1099 sa vrátil do Florencie so zapálenou sviecou, ktorej plamienok pochádzal z Betlehema. Sviecu umiestnili v kostole a odtiaľ si ostatní obyvatelia Florencie brali svetlo do svojich domovov. Táto tradícia pretrváva dodnes a Betlehemské svetlo sa tak stalo symbolom nádeje, lásky a porozumenia.

Svetlo nesie posolstvo pokoja, lásky, mieru, jednoty – spoločné univerzálne hodnoty vlastné ľuďom bez ohľadu na to, akého sú vierovyznania, ku ktorej cirkvi sa hlásia alebo či sú bez vyznania.

Viac informácií o Betlehemskom svetle je k dispozícii aj na stránke www.betlehemskesvetlo.sk.

Autor: Slovenský skauting - 14. zbor Prievidza


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.12.2017
Betlehemské svetlo príde na Slovensko 16. decembra
Slovenskí skauti prinesú v sobotu 16. decembra Betlehemské svetlo z Rakúska, kde ho pre všetkých ľudí na Slovensku odpália vo viedenskom rímskokatolíckom farskom kostole sv. Františka z Assisi. Informoval o tom koordinátor Betlehemského svetla Marián Suvák.
viac
20.12.2018
Prievidzskí skauti rozdajú Betlehemské svetlo
Skautskí dobrovoľníci budú opäť roznášať Betlehemské svetlo. Plamienok odpálený v Bazilike Narodenia Pána sa rozšíri aj po Prievidzi a okolitých obciach na hornej Nitre.
viac
16.12.2019
Skauti doniesli betlehemské svetlo do Bratislavy ako symbol pokoja a porozumenia
Slovenskí skauti doniesli v nedeľu betlehemské svetlo do Katedrály svätého Martina v Bratislave. Prvýkrát si budú môcť ľudia až do vianočných sviatkoch odpáliť zo svetla v katedrále. Pre TASR to povedala Mária Strýčková z Federácie skautov Európy.
viac
14.12.2023
Skauti budú cez víkend roznášať Betlehemské svetlo po celom Slovensku
Cez víkend (16. - 17. 12.) budú skauti roznášať Betlehemské svetlo po celom Slovensku prostredníctvom vlakov. Postupne ho doručia na vlakové stanice, kam si poň môže prísť každý, kto má záujem.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %