Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
09.08.2021 02:45

Pri Morave je možné pozorovať vzácneho orla malého


Orol malý (Aquila pennata).


Rieka Morava a priľahlé lúky, najmä pri zámku Schloss Hof neďaleko slovensko-rakúskych hraníc, sú lákadlom pre pozorovateľov vtáctva.


Aktuálne je to hlavne pre vzácneho dravca orla malého, ktorého tam prilákali poväčšine sysle. Orla sa dá relatívne ľahko pozorovať aj bežným ďalekohľadom. Informuje o tom bratislavská Devínska Nová Ves.

„Pravdepodobne ho pri jeho potulovaní krajinou prilákali tunajšie sysle a dostatok vtákov na lúkach, ktoré sú pre neho veľkým lákadlom. Na Slovensku naposledy hniezdil ešte v 90. rokoch a aj vtedy to bola obrovská vzácnosť,” približuje mestská časť na svojej webovej stránke. Je približne veľký ako myšiak lesný a spoznať sa dá podľa svetlej spodnej strany tela a krídel.

Aj keď v rámci Európy nejde o ohrozený druh, jeho populácia je koncentrovaná predovšetkým do štátov juhozápadnej a juhovýchodnej Európy, teda Španielska, Portugalska, Francúzska, Rumunska či Bulharska. V strednej Európe sa vyskytne počas migrácie alebo veľmi vzácne zahniezdi, napríklad v Maďarsku.

Okrem orla prilietajú za sysľami a vtákmi na lúkach aj iné dravce. Medzi nimi napríklad haja červená, haja tmavá, orliak morský, sokol rároh, sokol sťahovavý či orol kráľovský.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.01.2021
TTSK chce participovať na projekte regulácie komárov v pohraničí
Trnavský samosprávny kraj (TTSK) sa chce podieľať na projekte biologickej regulácie komárov v slovensko-rakúskom pohraničí.
viac
25.06.2021
Verejnosť môže navrhnúť názov nového cyklomosta cez rieku Morava
Verejnosť môže navrhnúť názov nového cyklomosta medzi Vysokou pri Morave a Marcheggom. Budúci rok má prepojiť brehy rieky Moravy medzi Slovenskom a Rakúskom. Informuje o tom Bratislavský samosprávny kraj (BSK).
viac
20.07.2021
Pri záplavovej vlne na Dunaji sa zvýrazňuje význam lúk v inundačnom území
Záplavová vlna, ktorá kulminovala v predchádzajúcich hodinách v hornej časti slovenského toku Dunaja, zvýraznila aj význam Devínskeho jazera, územia európskeho významu v nive rieky Moravy.
viac
18.01.2022
V Pieninách sa uskutočnilo zimné sčítanie vodného vtáctva
Uplynulý víkend sa uskutočnilo v poradí už 55. medzinárodné zimné sčítanie vodného vtáctva na Slovensku. Do podujatia sa zapojil aj štátny tajomník ministerstva životného prostredia SR (MŽP) Michal Kiča.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %