Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
28.06.2017 12:43

Pri budovaní sociálnych služieb v Bánovciach n. Bebravou treba začať od základov


Pamätník Ľudovíta Štúra a Mestský úrad v Bánovciach nad Bebravou. Snímka zdroj: (asb.sk).


Sociálne služby na území Bánoviec nad Bebravou sú nedostatočné. Vyplýva to z komunitného plánu ich rozvoja na území mesta, ktorý na svojom ostatnom rokovaní schválili bánovskí mestskí poslanci.


Komunitný plán rozvoja sociálnych služieb musí mať v zmysle platnej legislatívy každé mesto a obec. V Bánovciach nad Bebravou ho tvorili od jesene minulého roka štyri pracovné skupiny, pričom každá z nich sa venovala určitej skupine obyvateľstva. "Pri spracovávaní celého dokumentu sme zistili, že požiadavky z jednotlivých pracovných skupín sa veľmi prelínajú, pretože Bánovce, žiaľ, nemajú vybudované sociálne služby a je potrebné začať od úplných základov, od vecí, ktoré nám chýbajú," skonštatovala prednostka Mestského úradu v Bánovciach nad Bebravou Alexandra Gieciová.      

Podľa nej ide o útulky pre bezdomovcov, zariadenia sociálnej starostlivosti pre seniorov alebo denného centra či už pre seniorov, alebo pre zdravotne postihnutých. "Zároveň pripomenuli pracovné skupiny aj potrebu terénnej sociálnej práce, nielen v marginalizovaných, ale aj iných skupinách obyvateľov," doplnila. Terénnu sociálnu prácu mesto podľa Gieciovej zabezpečí už v tomto období, keďže využilo možnosť zapojiť sa do projektu, pričom minulý týždeň vyberalo i pracovníkov, ktorí ju budú zabezpečovať.      

"Pracovné skupiny vidia aj potrebu doplnenia zamestnanca na odbor sociálnych vecí, túto alternatívu vyriešime možno v rámci nejakej organizačnej zmeny na úrade," ozrejmila prednostka MsÚ.       

Aktuálne podľa jej ďalších slov sa začína obdobie, v ktorom bude mesto musieť splniť body komunitného plánu. "Nie je to len o tom, že sme nejaký dokument vytvorili, ale ide o plán, to znamená, že ho budeme musieť postupne zrealizovať. Nejde len o seniorov, no aj my sa stávame mestom, kde ich je väčšia časť a ich potreby nedokážeme uspokojovať už len opatrovateľskou službou, ktorú ako jednu z mála poskytujeme," dodala.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.09.2016
Mesto Svidník zisťuje potreby obyvateľov v oblasti sociálnych služieb
Svidnícka samospráva sa obrátila na obyvateľov, aby sa vyjadrili k pripravovanému Komunitnému plánu sociálnych služieb v meste na roky 2016–2022.
viac
14.08.2020
Výzva pre mimovládne organizácie na zmiernenie dopadov COVID-19
Mimovládne organizácie na miestnej úrovni sú neoddeliteľnou súčasťou rozvoja miestnej komunity.
viac
16.11.2020
SGI vydáva manuál pre samosprávy, ako plánovať sociálne služby
Návod na to, ako vypracovať komunitný plán sociálnych služieb vrátane analytických materiálov, ktoré musia byť jeho integrálnou súčasťou, prináša nový manuál Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť (SGI) a Ústavu verejnej politiky.
viac
20.06.2023
Petržalka aktualizuje komunitný plán sociálnych služieb
Bratislavská Petržalka aktualizuje komunitný plán sociálnych služieb (KPSS) do roku 2028.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %