Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
18.10.2022 03:20

Prešovský kraj realizuje prvé aktivity v projekte Poloniny trail


Ilustračná snímka: (tasr).


Projekt Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Poloniny trail naberá reálne kontúry. Kraj začína s výstavbou prvých dvoch úsekov cyklookruhu Poloniny trail – od Stakčína, popri vodnej nádrži Starina až po bývalú obec Ruské.


Financie získal z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) a prispeje i vlastnými zdrojmi. Zmluvu so zhotoviteľom podpísali v pondelok (17. 10.). Informovala o tom hovorkyňa kraja Daša Jeleňová.

V rámci Poloniny trail kraj začne realizovať výstavbu dvoch cyklotrás v dĺžke 23 kilometrov. Má schválené finančné prostriedky vo výške takmer päť miliónov eur na dobudovanie cykloinfraštruktúry v úseku Starina – bývalá obec Ruské a ďalších vyše 3,5 milióna eur pre úsek Stakčín. Na projekte v celkovej hodnote približne 8,5 milióna eur sa bude PSK podieľať päťpercentným spolufinancovaním.

K rozvoju cestovného ruchu v Sninskom regióne a v lokalite Národného parku (NP) Poloniny prispejú podľa Jeleňovej aj ďalšie aktivity. Jednou z nich je projekt Karpatská mobilita v rámci programu ENI CBC HUSKROUA s rozpočtom 1,15 milióna eur, kde partnermi sú obce Stakčín a Ulič, Lesohospodársky majetok Ulič a na ukrajinskej strane obec Veľké Berezné i Medziregionálne centrum cezhraničnej spolupráce z Perečína. PSK sa zúčastňuje financovaním vo výške viac ako 90 000 eur.

"Karpatská mobilita je akousi nultou fázou projektu a prináša prvé reálne kroky. Tým je modernizácia účelovej komunikácie Ruské – Berestová poľanka na cyklotrasu s dĺžkou 4,6 kilometra, ktorá spája Poloniny trail a historickú trasu Porta Rusica na slovensko-poľskom pohraničí. Pozdĺž cyklotrasy v Uliči a Stakčíne sa taktiež vystavajú prvky drobnej infraštruktúry a pripravuje sa aj technická štúdia pre chodník Poloniny s napojením na hraničný priechod Ubľa," priblížil vedúci odboru projektového riadenia Úradu PSK Ján Kocák.

S implementáciou Karpatskej mobility začal PSK v júni 2021, pričom aktuálne je v prvej polovici svojej realizácie. Ako súčasť projektu Poloniny trail, ktorý predpokladá výstavbu 87 kilometrov dlhého okruhu v NP Poloniny, má ponúknuť kvalitnú cykloinfraštrukúru pre rozvoj turizmu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.02.2021
V Poloninách vzniká 90-kilometrový cyklookruh
Prepojiť najvýznamnejšie atrakcie a scenérie v okolí vodnej nádrže Starina, a tým podporiť rozvoj turizmu v málo rozvinutom regióne Sninského okresu má za cieľ 92,06 kilometra dlhá cyklotrasa Poloniny Trail.
viac
07.06.2021
Na slovensko-ukrajinskom pohraničí sa doplnia prvky cykloinfraštruktúry
V Poloninách pribudnú inteligentné cykloprístrešky, oddychové zóny či cyklotrasy. V rámci projektu s Ukrajinou sa preinvestuje viac ako jeden milión eur. A to s cieľom podporiť cezhraničnú spoluprácu pri budovaní dvoch cyklookruhov.
viac
20.05.2023
Poloniny pomôže spropagovať nový medzinárodný projekt Greenhealth
Rozvoju územia Národného parku Poloniny má napomôcť nový medzinárodný projekt Greenhealth. Jeho cieľom je sprístupniť lokality regiónu a vybudovať z neho turisticky atraktívne prostredie, avšak s dôrazom na ochranu prírody.
viac
26.07.2023
Ulič a Uličské Krivé spojí nová cyklotrasa za 1,64 milióna eur
Prešovský samosprávny kraj (PSK) sa pustil do výstavby cyklotrasy v úseku Ulič – Uličské Krivé. Ide v poradí o tretí cykloprojekt za tento rok, ktorý realizuje v rámci investičnej akcie Poloniny trail zameranej na vybudovanie 86 kilometrov dlhej viacúčelovej turistickej trasy pre cyklistov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %