Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
16.04.2021 01:20

Prešov zníži poplatok za pobyt detí v materskej škole


Ilustračná snímka: (presov.sk).


Mesto Prešov upraví výšku príspevkov na čiastočnú úhradu výdavkov za pobyt dieťaťa v materskej škole. V prípade detí do troch rokov tak budú rodičia od 1. 5. 2021 platiť menej. Nižší poplatok sa týka aj časti detí starších ako tri roky.


Vzhľadom na prijaté legislatívne zmeny v súvislosti s povinným predprimárnym vzdelávaním ako aj pretrvávajúcu mimoriadnu situáciu a núdzový stav, pripravila prešovská radnica nové Všeobecne záväzné nariadenie o výške príspevkov na čiastočnú úhradu nákladov v školách a školských zariadeniach v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov. Pre rodičov to v praxi znamená, že poplatok za umiestnenie dieťaťa v prešovských škôlkach sa zníži a zároveň zjednotí pre všetky vekové kategórie detí. V novom VZN, ktoré už schválilo mestské zastupiteľstvo sú zároveň stanovené presné pravidlá ako sa budú vyberať tieto poplatky v čase mimoriadnej situácie.

Doteraz bola výška príspevku za pobyt dieťaťa v materskej škole diferencovaná. Rodičia detí starších ako tri roky s trvalým pobytom v meste Prešov platili 20 eur mesačne a v prípade rodičov detí starších ako tri roky s trvalým pobytom mimo Prešova to bolo 40 eur mesačne. Ak rodiča umiestnili do škôlky dieťaťa vo veku do troch rokov, poplatok bol 60 eur mesačne bez ohľadu na miesto trvalého pobytu dieťaťa. Od 1. mája 2021 však dôjde k zmene a všetci rodičia detí už budú platiť jednotný poplatok za ich umiestnenie v materskej škole bez ohľadu na vek alebo miesto trvalého pobytu dieťaťa. Výška príspevku bude po novom na úrovni 21 % sumy životného minima pre jedno nezaopatrené dieťa. Od mája to bude v prepočte 20 eur mesačne na jedno dieťa, pričom táto suma sa automaticky prepočíta vždy pri zmene životného minima.

Pri ostatných typoch školských zariadení sa výška poplatku meniť nebude.

Autor: (Vladimír TOMEK, hovorca mesta Prešov)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.01.2021
Seniori už nebudú musieť každoročne žiadať obec o odpustenie či zníženie dane
Osoby nad 62 rokov už nebudú musieť každoročne žiadať obec o odpustenie alebo zníženie dane. Vyplýva to z novely zákona o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady, ktorá je účinná od 1. januára.
viac
26.01.2021
Petržalka zjednotila výšku príspevku pre deti v MŠ
Výška príspevku za pobyt dieťaťa v materskej škole v bratislavskej Petržalke sa zjednotila pre všetky deti bez ohľadu na miesto trvalého pobytu. Po novom je to 40 eur na jedno dieťa na mesiac.
viac
17.04.2021
Mesto Prešov zníži poplatok za pobyt detí v materskej škole
Mesto Prešov upraví výšku príspevkov na čiastočnú úhradu výdavkov za pobyt dieťaťa v materskej škole (MŠ). V prípade detí do troch rokov budú rodičia od 1. mája platiť menej.
viac
10.11.2022
MŠ obnovujú s dôrazom na zmenu klímy, ocenili to aj donori z Nórska
Samospráva v rámci projektu Reakcia na zmenu klímy, ktorý realizuje s podporou grantov Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP), rekonštruuje Materskú školu (MŠ) Šalgotarjánska v Banskej Bystrici.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %