Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
27.08.2018 03:25

Prešov zažije sviatok dráhovej cyklistiky s medzinárodnou účasťou


Ilustračný výrez plagátu


Velodróm Prešov bude v stredu 29. augusta strediskom veľkých pretekov s medzinárodnou účasťou pod záštitou primátorky mesta Prešov Andrey Turčanovej. Po prvýkrát v 29-ročnej histórii odštartuje Grand Prix mesta Prešov.


Dráhová cyklistika na Slovensku bude mať už túto stredu svoj sviatok. Na obnovenom prešovskom Velodróme sa uskutoční Grand Prix mesta Prešov. Ide vôbec o prvé preteky Medzinárodnej cyklistickej federácie UCI klasifikácie C2 na Slovensku.

Na trati dlhej 333,33 metrov budú pretekať kategórie mužov a žien Elite a juniorov. Pretekať sa bude v olympijských disciplínach Omnium a Madison a úspešní cyklisti budú zbierať body do kvalifikácie na Olympijské Hry 2020 v Tokiu.

Prihlásení sú pretekári z Austrálie, Bieloruska, Litvy, Ruska, Nemecka, Rakúska, Maďarska, Česka, Írska a diváci uvidia aj kompletnú slovenskú dráhovú cyklistickú elitu. Podujatia sa zúčastnia aj čestní hostia, ktorí boli prítomní pri otváraní dráhy v roku 1989, a to čestný viceprezident Svetovej cyklistickej federácie a čestný prezident Európskej cyklistickej federácie Vladimír Holeček a Kamil Haťapka, ktorý sa výraznou mierou a svojím celoživotným úsilím zaslúžil o rozvoj československej aj Slovenskej cyklistiky.

Usporiadateľmi Grand Prix mesta Prešov sú mesto Prešov, Slovenský zväz cyklistiky a ŠK Velodróm Prešov.

Mesto Prešov je jediným mestom na Slovensku s jedinečným cyklistickým komplexom – Velodrómom. Jeho výstavbu inicioval veľmi aktívny cyklistický oddiel Lokomotíva Prešov v spolupráci s mestom Prešov a Federálnym zväzom cyklistiky v Prahe. V 80-tych rokoch bol prešovský cyklistický oddiel  jedným z najlepších a najväčších cyklistických oddielov nielen na Slovensku, ale aj v celej ČSSR.

Velodróm bol daný do používania v roku 1989. Zhruba 15 rokov sa využíval, no neskôr areál postupne začal chátrať, upadal a bol neudržiavaný.

Prelomové obdobie prišlo s rokmi 2016 – 2017, kedy spojili sily predseda klubu Juraj Kollár a známy športový lekár Branislav Delej. S aktívnou pomocou primátorky mesta Prešov Andrey Turčanovej, MsZ mesta Prešov a prezidenta cyklistického zväzu Petra Privaru začali s revitalizáciou tohto športového areálu.

Po dlhom a náročnom vyjednávaní sa podarilo dosiahnuť, že od 1. januára 2018 dostal celý areál velodrómu do dlhodobého prenájmu na 15 rokov od mesta Prešov športový klub ŠK Velodróm Prešov. Získali sa aj ďalšie investície na činnosť a obnovu tohto športového stánku.

Autor: (ts-msu)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.11.2017
Primátorka apeluje na začatie výstavby rýchlostnej cesty R4
V priestoroch prešovskej radnice sa včera (6.11. 2017) stretla primátorka Andrea Turčanová so splnomocnencom vlády pre rýchlostné cesty Igorom Janckulikom, s Ladislavom Bačenkom z Národnej diaľničnej spoločnosti a poslancom NR SR Eduardom Adamčíkom.
viac
19.11.2018
Primátorka A. Turčanová a mestskí poslanci slávnostne zložili sľub
Slávnostným zložením sľubu sa v pondelok opätovne ujala svojej funkcie primátorka Prešova Andrea Turčanová. Kandidovala za koalíciu KDH, OĽaNO a NOVA.
viac
30.12.2020
Končiaci sa rok bol pre Prešov podľa primátorky jedným z najnáročnejších
Jedným z najnáročnejších v jeho novodobej histórii bol pre mesto Prešov končiaci sa rok 2020. Skonštatovala to primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.
viac
23.07.2021
Prešov čaká sviatok dráhovej cyklistiky
Velodróm Prešov bude v sobotu 31. júla a v nedeľu 1. augusta 2021 strediskom prestížnych pretekov s medzinárodnou účasťou pod záštitou primátorky mesta Prešov Andrey Turčanovej. Preteky Grand Prix Prešov sú tento rok spojené aj s Majstrovstvami Slovenska v dráhovej cyklistike.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %