Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
08.03.2021 09:30

Prešov osadí 150 búdok a bude skúmať počty a druhy vtákov


Ilustračná snímka.


Mesto Prešov rozmiestni počas marca v 23 lokalitách na svojom území celkovo 150 nových vtáčích búdok. Cieľom je zabezpečiť pre vtáctvo vhodné podmienky na hniezdenie a podporiť biodiverzitu vtákov.


Ako uviedol hovorca mesta Vladimír Tomek, lokality sa vybrali podľa hustoty zastúpenia stromov vo verejnej zeleni, aby mali vtáky dostatok obživy pri výchove mláďat.

„Búdky budeme osádzať prevažne v parkoch, malých parčíkoch, rozptýlenej zeleni v rámci mestských častí, ktorá zabezpečí pokojné prostredie pre vtáčie mláďatá,” priblížil Tomek.

Snahou mesta je podľa jeho slov vytvoriť pre vtáctvo také podmienky, aby zastupiteľnosť vtáčích druhov a obsadenie vtáčích búdok na území Prešova boli čo najväčšie.

„Napríklad jedna rodina sýkoriek spotrebuje počas kŕmenia mláďat 120 miliónov vajíčok hmyzu, 150 000 húseníc a 75 kilogramov imág - dospelého lietajúceho hmyzu. Význam vtákov v prírode je veľký, pretože ničením škodcov udržiavajú biologickú rovnováhu,” vysvetlil Tomek.

Každá vtáčia búdka bude označená popisným číslom. „To bude slúžiť pri výskume početnosti a druhového zastúpenia vtákov, ktorý plánujeme zrealizovať v letných mesiacoch. Všetky búdky budú ošetrené ekologickou povrchovou lazúrou do exteriéru. Rozoznáte ich podľa erbu mesta Prešov v ľavom rohu,” dodal hovorca mesta.

Najnižšiu cenovú ponuku na dodanie a osadenie 150 vtáčích búdok v celkovej cene 3172,98 eura s DPH predložili Technické služby mesta Prešov v spolupráci so spoločnosťou BAT-MAN, ktorá sa podieľa na ich výrobe.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.06.2020
Aj v priemyselných areáloch môže byť príroda zaujímavá
V ČOV Rakytovce narátali až 39 vtáčích druhov. Počet vtáčích druhov je vysoký kvôli brehovým porastom neďalekého Hrona, ale aj vďaka projektu pre podporu biodiverzity, ktorý firma realizuje.
viac
10.07.2020
Od mája môžu ľudia sledovať živý prenos hniezdenia vtákov
Od mája môžu ľudia sledovať živý prenos hniezdenia myšiarky ušatej, sokola myšiara či sokola červenonohého. Informovala o tom Lucia Deutschová z organizácie Ochrana dravcov na Slovensku.
viac
23.11.2020
Spolupráca UKF a Jaguaru v oblasti biomonitoringu priniesla prvé výsledky
Spolupráca Fakulty prírodných vied Univerzity Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre so spoločnosťou Jaguar Land Rover v oblasti biomonitoringu priniesla prvé vedecky podložené výsledky.
viac
13.04.2023
V meste dôjde k navýšeniu počtu elektrických kolobežiek na 500
V Prešove dôjde v tomto roku k navýšeniu počtu elektrických kolobežiek z doterajších 150 kusov na 500.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %