Utorok 22.10.2024
Dnes má meniny 
Sergej
°C
08.10.2024 01:19

Premiér: Vláda poskytne mestám a obciam 50 miliónov eur


Na snímke zľava minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR Richard Raši, predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) a podpredseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) počas tlačovej konferencie po pracovnom kongrese Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR s komunálnymi lídrami v Brezne 8. októbra 2024. FOTO TASR - Ján Krošlák


Vláda SR poskytne v priebehu 14 dní sumu 50 miliónov eur mestám a obciam a Slovensku. Uviedol to predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) na tlačovej konferencii počas pracovného kongresu Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR s komunálnymi lídrami v Brezne.


Doplnil, že zároveň regionálnym samosprávam odpustia 20 miliónov eur z pôžičiek.        Dodal, že 50 miliónov rozdelia podľa kľúča, ktorý si pripraví Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS). Fico predpokladá, že to bude podľa počtu obyvateľov v mestách a obciach.        

Spomenul, že samosprávy podľa neho v minulosti dostali pôžičky. Ako uviedol, v rámci odpustenia sa kraje dohodli, že si ich nerozdelia podľa počtu obyvateľov. "Každý dostane rovnakú sumu, čiže 2,5 milióna eur na každý jeden kraj," zdôraznil premiér.         

Zároveň v Brezne vyhlásil, že vládna koalícia je pripravená pomôcť aj na budúci rok. Informoval, že to však musí byť ZMOS, kto príde s koncepciou komunálnej reformy. Združenie podľa neho povie, čo bude štát robiť s malými obcami, ktoré majú málo obyvateľov. Fico reagoval, že síce majú právo mať starostu, riešiť však potrebujú, čo bude s inými pracovnými funkciami takýchto obcí.         

Predseda ZMOS Jozef Božik informoval, že peniaze od vlády v čase novembra a decembra tohto roka padnú samosprávam vhod a prežijú do konca roka. "My sa však už vážne musíme začať rozprávať o tom, čo bude počas ďalšieho kalendárneho roka," spomenul. Povedal, že ak vláda hľadá zdroje pre zamestnancov verejnej správy, mala byť poukázať peniaze na jednorazovú odmenu. Podľa neho samosprávy na to nebudú mať. "S veľkou opatrnosťou sa totiž pozeráme na nový štátny rozpočet a vnímame aj to, v akej kondícií budú mestá a obce vstupovať do nového roka," ukončil s tým, že 50 miliónov eur od vlády víta.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.11.2018
WIFI pre obce, mestá a mestské časti BSK – len do piatku
Odvčera sa môžu obce, mestá a mestské časti Bratislavského kraja uchádzať o finančný príspevok na zriadenie WiFi zón s bezplatným pripojením na internet. Platby budú realizované prostredníctvom poukazov.
viac
14.10.2020
B. Tréger tlmočil predsedovi vlády zásadný postoj k návrhu rozpočtu
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska listom tlmočil premiérovi postoj ZMOS k návrhu štátneho rozpočtu a rozpočtu verejnej správy na roky 2021 – 2023.
viac
05.11.2020
ZMOS predstavil zásadné pripomienky k výnosu o rozdeľovaní výnosu dane
Združenie miest a obcí Slovenska adresovalo rezortu školstva zásadné a pre samosprávu principiálne pripomienky k nariadeniu vlády o rozdeľovaní výnosu dane z príjmov územnej samospráve. Podľa združenia sa rezort školstva už 5 rokov prizerá na problémy namiesto toho, aby ich riešil.
viac
01.12.2021
Občania SR dôverujú viac mestám a obciam, než vláde
Únia miest Slovenska: „Dôveru obyvateľov voči predstaviteľom miest a obcí vnímame ako kľúčovú.“
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.42 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.00 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.58 %